Hlavní obsah

Pošta zdražuje. Dopis bude stát 23 korun

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vlna zdražování na České poště pokračuje, obyčejný dopis bude od Nového roku stát 23 Kč, rychlejší doručení vyjde na 30 Kč.

Článek

Česká pošta zvýší od února cenu za doručení obyčejného dopisu o dvě koruny na 23 korun. Známka pro prioritní doručení zdraží z 28 na 30 korun. Zvýší se rovněž ceny za poslání doporučených zásilek nebo poštovních poukázek. Vyplývá to z ceníku na stránkách České pošty, na který upozornil web Peníze.cz.

Naposledy podnik zvyšoval ceny od letošního listopadu. Zdražování je podle zástupců pošty reakcí na rostoucí náklady, zejména drahé energie a pohonné hmoty.

Cena ekonomické varianty doporučeného dopisu bude nově začínat na 62 korunách namísto dosavadních 52 Kč, cena prioritní varianty stoupne o deset korun na 69 korun. Cena firemního psaní vzroste o dvě koruny v ekonomické i prioritní variantě a podobně zdraží i cenná psaní, která budou začínat na 67 Kč. Ceny balíkových služeb včetně Balíkovny se nezmění.

Poštovní a dobírkové poukázky zdraží ve všech případech o tři koruny. Základní cena za poslání částky do 5000 Kč se od února zvýší na 52 Kč u poukázky typu A, na 45 Kč u poukázky typu B a na 61 Kč u poukázky typu C.

Již od ledna příštího roku pak vzroste cena za odeslání poštovní datové zprávy přes datovou schránku. Z dosavadních pěti korun se zvýší na deset korun. V ceníku se podle webu Peníze.cz od ledna nově objeví limit pro zprávy 20 MB.

Cena za hotovostní platbu SIPO na přepážce rovněž od ledna stoupne z dosavadních 25 na 28 korun, s využitím Zákaznické karty z 19 na 22 korun. Také za platbu SIPO u poštovního doručovatele si lidé od ledna připlatí tři koruny, nově přijde na 32 korun.

Od letošního listopadu pošta zdražila posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podražilo o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 Kč namísto 26 Kč. Základní cenu služby Balíkovna podnik zvýšil o deset korun na 75 Kč, s dobírkou na 94 Kč. Pro registrované uživatele se cena nezměnila.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává 25 000 lidí.

Reklama

Doporučované