Hlavní obsah

Vláda zvažuje novou daň, dotkla by se tří oblastí

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Vláda chystá zavedení nové daně pro tři sektory. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda zvažuje zavedení daně z neočekávaných zisků ve třech sektorech. Novinářům to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vedle energetických firem a bank by se daň týkala ještě jednoho zatím neupřesněného odvětví.

Článek

Do 10. září musí vláda rozhodnout o možném zavedení daně z neočekávaného zisku, uvedl ministr Stanjura. Ta se bude týkat energetických firem, bank a třetího sektoru, který ale ministr nekonkretizoval.

„Ještě zvažujeme jedno odvětví. Vedle těch dvou, o kterých se ví,“ řekl Stanjura. Příští týden bude vláda jednat o dani s Národní ekonomickou radou vlády. Výsledek debaty nechtěl předjímat. „Ještě jsme se nerozhodli, včetně mě. Kdybych to považoval (zavedení daně) za něco, co není v pořádku, říkal bych to od počátku. Jsme schopni se shodnout na tom, že v některých odvětvích vznikají mimořádně vysoké zisky díky vnějším okolnostem. To je základní myšlenka takzvané windfall tax. Určitě to není sektorová daň,“ dodal.

Stanjura řekl, že z pěti vládních stran je nejsložitější debata, zda tento nástroj použít, v ODS. Výnos z daně by podle něj měl být určen na pokrytí mimořádných výdajů, které jen v příštím roce odhadl na 50 miliard Kč z úsporného tarifu na zvládnutí vysokých cen energií. „Kdyby to výnos z windfall daně pokryl, splní to účel. Nechceme tím snižovat schodek rozpočtu. Stát nemá problém s cash flow, stát má problém s deficitem rozpočtu,“ podotkl. Daň se podle něj dotkne pouze malého počtu velkých firem.

Stanjura již dříve poukázal na zisky bank plynoucí z rostoucích úrokových sazeb. Energetické firmy zase těží ze zvyšování cen energií podpořeného ruskou invazí na Ukrajinu. Banky i energetické společnosti v prvním pololetí oznámily výrazný nárůst zisků.

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ řekl již dříve ministr Stanjura pro SZ Byznys. Pojítkem pro zvažované zvláštní zdanění by podle něj mohlo být měřítko neočekávaného zisku, který firmě či sektoru přihrály okolnosti.

Tento koncept je známý jako tzv. windfall tax a řeší ho momentálně i ve Velké Británii. „Ten anglický název přesně popisuje stav, který v některých odvětvích nastává. Firmy dosahují mnohem vyšších zisků díky změně vnějších okolností, ne díky tomu, že mají lepší produkt, lepší službu, více zákazníků,“ vysvětlil Stanjura.

Ještě 10. srpna Stanjura v Radiožurnálu vyloučil, že by vláda zavedla sektorovou daň pro některá odvětví. Jak získat peníze z nadměrných zisků některých firem, vláda rozhodne zhruba do 10. září, uvedl tehdy ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované