Hlavní obsah

Prodali byt, ale peníze nedostanou. Uvázly v úschovně zkrachovalé Sberbank

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Lidé, kteří prodali byt a mají peníze v advokátní úschově ve Sberbank, se ocitli v prekérní situaci.

Reklama

Česká advokátní komora vyjednává s Českou národní bankou o penězích, které v padlé Sberbank zamrzly v advokátních úschovách. Jsou to například prostředky z prodejů nemovitostí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bleskový pád tuzemské části ruské Sberbank vyvolaný reakcí Čechů na ruskou agresi vůči Ukrajině způsobil starosti nejen klientům této banky. Zasažení jsou též lidé, kterým v bance přistály peníze jen dočasně v rámci advokátních či notářských úschov. Tedy například při obchodech s byty, v rámci vypořádávání společného jmění manželů při rozvodu nebo při plnění pojistek.

Česká advokátní komora již o situaci jedná s Českou národní bankou. Peníze v úschovách totiž nepatří advokátům. „V tuto chvíli vám mohu pouze sdělit, že Česká advokátní komora ve věci účtů advokátních úschov vedených ve Sberbank CZ intenzivně jedná jak s touto bankou, tak s dalšími zainteresovanými subjekty,“ sdělil tajemník České advokátní komory Petr Čáp.

Do advokátní úschovy se dávají peníze například v okamžiku, kdy při prodeji bytu již byla podepsána kupní smlouva, ale katastr nemovitostí ještě změnu nezapsal. Ve chvíli, kdy katastr změnu majitele zaznamená, uvolní se peníze z úschovy prodávajícímu.

„Jsou to samostatné účty oddělené od majetku, peníze na nich nejsou součástí majetku advokáta,“ poznamenal právník Jiří Matzner.

Prekérní situace

Uváznutí úschov ve Sberbank vytvořilo pro klientu řady prekérních situací. „Může to dopadnout tak, že bude proveden vklad vlastnického práva, kdy kupující bude v katastru zapsán jako vlastník, ale prodávající nedostane peníze. Nebo se stane, že prodávající odstoupí od smlouvy, takže by byl dodatečně zpátky zapsaný jako vlastník, ale bohužel v tom budou létat peníze kupujícího, který je v tuto chvíli nedostane zpátky. Oba dva jsou v tom přitom úplně nevinně,“ popsal bývalý ústavní soudce a advokát Stanislav Balík.

Redakce SZ Byznys již popsala případ ženy, která před třemi týdny prodala byt za 6,5 milionu korun. Peníze pak přešly do advokátní úschovy na účtu ve Sberbank. Nyní jsou tam zamrzlé. Redakce zná také další případ, kdy v advokátní úschově u Sberbank nyní leží dokonce přes 100 milionů korun. Jaká je celková suma, která v úschovách v padlé bance leží, zatím není jasné.

Sberbank CZ

  • Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, která má ve střední Evropě a na Balkáně kolem 773 tisíc klientů.
  • Kromě Česka působí i v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku.
  • Sberbank Europe je stoprocentně vlastněná ruskou Sberbank.

Podle právníka Balíka se jako rozumné řešení nabízejí dvě varianty. Buď aby po dohodě s ČNB došlo k individuálnímu uvolnění peněz z úschov, nebo aby se za tyto úschovy v plné výši zaručil stát.

Pak by hrozilo, že si lidé budou předávat peníze v igelitových taškách v hotovosti.
Stanislav Balík, právník

„Pokud by k řešení tohoto typu nedošlo, tak by to bylo velice nebezpečné ohrožení pro úschovy jako takové. Pak by hrozilo, že si lidé budou předávat peníze v igelitových taškách v hotovosti. Bylo by to špatné, protože by se vytratila důvěra v notářskou či advokátní úschovu, kterou účastníci využívají, aby se vyhnuli rizikům, že je někdo podvede,“ poznamenal emeritní ústavní soudce Balík. Zároveň zdůraznil, že nejde o privilegia pro právnické profese. „Tady se vyjednává v zájmu lidí. Kdyby nedošlo k řešení ze strany státu, tak se v podstatě mohou ocitnout najednou na dlažbě a nebudou mít kde bydlet,“ dodal.

Pětimilionová výjimka

Peníze v advokátních a notářských úschovách se většinou týkají situací typu rozvodu nebo prodeje nemovitosti, na něž se nyní vztahuje výjimka. Ta připouští vyplatit z Garančního systému finančního trhu až pět milionů korun. Běžní klienti z banky dostanou nejvíce 2,5 milionu.

„Jsou situace, kdy ani zvýšený, pětimilionový limit zdaleka nebude stačit. Pak nezbývá nic jiného než přihlásit pohledávku do insolvenčního řízení Sberbanky,“ poznamenal právník David Kuboň z kanceláře KLB Legal.

Stačit to určitě nebude na řadu úschov z transakcí s pražskými byty. „Běžný byt v Praze o výměře 60 metrů čtverečních bude stát určitě přes pět milionů korun,“ řekl Robert Hanzl, šéf realitní kanceláře Next Reality.

Dříve, než si klienti budou moci začít přihlašovat pohledávky nad rámec plnění garančního systému, ale bude muset být insolvence formálně vyhlášená. Centrální banka také bude muset jmenovat správce banky. I kdyby se to všechno stalo hned, stejně bude vydobytí prostředků zpátky chvíli trvat. Klíčové bude, jak rychle se podaří prodat úvěrové portfolio Sberbank, a to pravděpodobně jiné bance.

„Bude to trvat řádově měsíce, v krajním případě až několik let. Záviset to bude na způsobu řešení krize této banky a na rychlosti nalezení partnera či investora,“ nastínil insolvenční správce Lee Louda.

Ani pak navíc nebude jisté, že klienti nakonec dostanou zpět všechny svoje peníze. Podle odborníků je totiž pravděpodobné, že nějaká jiná banka převezme od Sberbank pohledávky za nižší cenu, než kolik je jejich nominální hodnota. Ruská banka ve středu prohlásila, že díky rekordnímu zisku vklady evropským klientům vrátí a odejde.

Sberbank nabízela advokátům, notářům a insolvenčním správcům speciálně úročené účty. Podle právníků to však nebylo nic neobvyklého a nepředstavovalo to žádné riziko. Sberbank totiž byla zdravou, fungující bankou.

„Advokátů, kteří měli účty u Sberbank, je víc, nejsou to ojedinělé případy. Nikdo však nemohl tušit, co se stane. V tuto chvíli takovému advokátovi nelze nic vytknout,“ doplnil Stanislav Balík.

Podobně jako na advokáty dolehla situace kolem Sberbank také na insolvenční správce, tedy další právnické profesionály, kteří měli tuto banku ve velké oblibě.

„Insolvenční správci vedou u Sberbank nejčastěji účty dlužníků, kteří procházejí oddlužením. Prostředky na těchto účtech byly zablokovány, nevyplácejí se a náhradu za ně má poskytovat Garanční systém finančního trhu,“ popsal advokát Michal Žižlavský, který je zároveň předsedou Rady expertů Asociace insolvenčních správců.

Žižlavský zároveň upozornil, že situace se netýká jen dlužníků, ale i věřitelů, kterým mají insolvenční správci poukazovat peníze z insolvencí. Správci proto věřitelům s účty ve Sberbank zastavili splátky dluhů a vyzvali je ke sdělení jiných účtů.

Reklama

Doporučované