Hlavní obsah

První z velkých zvedá úroky. Bank of England následuje ČNB

Foto: Wikipedia.org

Bank of England držela sazbu 0,1 procenta od března 2020.

Reklama

Britská centrální banka posunula úrokové sazby na 0,25 procenta. Fed a ECB urychlují ústup od mimořádných opatření, zvyšování úroků je pak dalším krokem.

Článek

Britská centrální banka zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 0,15 bodu na 0,25 procenta, zejména kvůli sílícím inflačním tlakům. Z velkých vyspělých zemí je tak Británie první, která od začátku pandemie zvedla úroky.

Krok centrální banky je překvapivý. Většina ekonomů v anketě agentury Reuters očekávala, že základní sazba kvůli dopadům koronavirové varianty omikron ještě zůstane beze změn.

Zároveň však všech devět členů odsouhlasilo zachování programu nákupů vládních dluhopisů v objemu 875 miliard liber (26,1 bilionu Kč). Britská centrální banka rovněž nakoupila podnikové dluhopisy v hodnotě 20 miliard liber.

Krokem Bank of England padl tak jeden z argumentů proti krokům ČNB – tedy že žádná z velkých bank úroky nezvedá.

Včera oznámil utahování šroubů americký Fed. Jeho šéf Jerome Powell na tiskové konferenci sdělil, že Fed urychlí ukončování záchranných nákupů dluhopisů a pro příští rok počítá až s trojím zvýšením úrokových sazeb.

I poslední z velkých centrálních bank, tedy Evropská centrální banka, oznámila, že do března ukončí nákupy dluhopisů v rámci pandemického programu PEPP. Ten má k dispozici 1,85 bilionu eur, tedy 46,8 bilionu korun. Zároveň však ECB zdůraznila, že bude ekonomiku podporovat jinými prostředky a potvrdila, že považuje inflaci za dočasný fenomén.

ČNB však ve světovém měřítku patří k rekordmanům v tempu zvyšování úrokových sazeb. Kromě inflace samotné se razantním postupem snaží ovlivnit také inflační očekávání firem i obyvatel. Ta se totiž začala nebezpečně odtrhávat od dvouprocentního cíle, kde by centrální bankéři inflaci rádi viděli.

Kromě inflačního očekávání ovlivní sazby i inflaci jako takovou, zde však platí, že se výsledky dostaví nejdřív za rok a současnou vlnu zdražování už nic nezastaví. Sám guvernér ČNB Jiří Rusnok očekává, že na přelomu roku budou statistici hlásit inflaci kolem sedmi procent.

Zvyšování úroků už v Česku začínají cítit žadatelé o hypotéky, banky promítly kroky ČNB do svých nabídek už na podzim. Indexy sledující vývoj úroků však mají zpoždění, neboť je zatím ovlivňují předjednané úvěry. V dalších měsících se však u průměrných úroků ukáže velký skok směrem nahoru.

Reklama

Doporučované