Hlavní obsah

Putin se nezastaví, říká Čech, který na Ukrajině vlastní banku

Foto: Seznam Zprávy

Český byznysmen a manažer Ivan Svítek.

Reklama

Musíme Ukrajincům dodat zbraně a lidi. Jediná cesta, jak Putina zastavit, je porazit ho, říká byznysmen Ivan Svítek, který na Ukrajině žil pět let.

Článek

Manažer a byznysmen Ivan Svítek má jedinečnou perspektivu, protože žil sedm let v Rusku a pět let na Ukrajině. V Rusku pracoval pro skupinu PPF Petra Kellnera, na Ukrajině pak vydělané peníze investoval.

„V Rusech se neustále pěstuje pocit, že jsou oběti nebo že je svět nenávidí, a proto jsou ochotni nést oběti. Když byla anexe Krymu, kurz rublu spadl ze 30 za dolar na 70, tedy obrovská devalvace měny. Vzhledem k tomu, že Rusko skoro všechno vlastně dováží, je to jako by vám najednou sebrali půlku výplaty. Tehdy jsem si říkal: To není možné, to se musí něco stát. Rusové se musí vzbouřit. Vůbec nic se nestalo,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Svítek.

Pobýval jste na Ukrajině do neděle. Máte v plánu se vracet?

Ne. Je to naprosto nereálné. Odjel jsem v pátek a trvalo to tři dny, než jsme se dostali do Prahy.

Čekal jste dlouho na hranicích?

Tam jsem strávil den. Ale dneska je spousta zátarasů. Je to nereálné se tam pohybovat.

Žil jste pět let na Ukrajině, předtím jste pro PPF pracoval sedm let v Rusku, takže znáte obě strany. Jak ten celý konflikt čtete?

Jsem jeden z mála, který dlouho pracoval v obou zemích. Mám spoustu přátel na obou stranách barikády, myslím, že chápu mentalitu Rusů i Ukrajinců. Chápu rozdíly v těch zemích a přijde mi to naprosto šílené. Není tam racio. Je to válka jednoho člověka, který má psychické problémy. Myslím si, že to není normální.

Lidé musí pochopit, že Putin se nezastaví. Jediná cesta, jak ho zastavit, je ho porazit. Musíme Ukrajincům dodat zbraně a lidi. Obecně Západ procitl strašně pozdě, Amerika neudělala nic. Reakce se měla připravovat předtím, než konflikt vypukl, a ne když ta válka začala.

Ivan Svítek (54)

  • Na přelomu tisíciletí pracoval v Agrobance, kterou po krachu převzala skupina GE.
  • V letech 2003 až 2008 vedl GE Money Bank v Brazílii.
  • Poté do roku 2015 pracoval pro Petra Kellnera v Rusku, kde vedl expanzi splátkového Home Creditu.
  • V letech 2017 a 2019 vedl ukrajinskou Alfa Bank.
  • Od roku 2021 je šéfem a spolumajitelem ukrajinské Unex Bank.

Nikdo tomu nevěřil. Před dvěma týdny jsem mluvil s Tomášem Fialou a váš partner, který je jedním z největších byznysmenů na Ukrajině, tu možnost vůbec nepřipouštěl.

Já jsem taky tvrdil, že konflikt nebude. Ale ta pravděpodobnost tady byla. Zabrat si kousek Ukrajiny pro Putina nedávalo smysl. Pro něho je jediná cesta okupovat celou Ukrajinu. Ale pro něho to bude druhý Afghánistán.

Ukrajina se přitom snažila. Za těch pět let, co jsem tam žil, se hrozně posunula dopředu. I chápání lidí, že chtějí patřit na Západ. Ukrajina je Evropa.

K prozápadnímu směřování přispěla anexe Krymu v roce 2014?

Přispěl k tomu Krym i Donbas. Všichni Ukrajinci viděli, že se tam prováděla politika spálené země. Viděli, co tam Rusové udělali.

Myslím si, že z Ukrajiny odejde pět milionů uprchlíků. Putin tu zemi zničí. Jako v Donbasu, kde zbyli jen invalidé, babičky a nevzdělaní lidé. Říká se, že Donbas stojí Rusko 3 miliardy ročně, Ukrajina by stála minimálně 10krát tolik.

Ukrajina teď potřebuje konkrétní pomoc. Nikoliv vyvěsit vlajky, ale posílat zbraně a dobrovolníky, co tam chtějí jít. Ne pomáhat jen uprchlíkům, ale pomáhat, aby se ta země ubránila.

Vy se nějak v pomoci angažujete?

Byl jsem jeden z mála cizinců, který ještě před měsícem neutekl, investuji do země, podporuji tam vzdělání – Vysokou školu ekonomiky. Dovezl jsem lidi z Ukrajiny a šířím o Ukrajině informace.

S jiným Čechem, který působí na Ukrajině, Tomášem Fialou jste loni koupil malou ukrajinskou Unex Bank. Co s ní teď je?

Banka není zavřená, funguje dál. Bankovní operace děláme, akorát jsou zavřené pobočky.

Mít otevřené pobočky je v dnešní době nebezpečné, i pro klienty a pro zaměstnance, a ještě se vystavujete riziku, že vás někdo může přepadnout. V pondělí se nám podařilo nějaké bankomaty zaplnit hotovostí, takže některé fungují.

Pracujeme dál, chceme, aby banka přežila, takže se snažíme šetřit likviditu, šetříme náklady a doufáme, že ta válka skončí během několika měsíců.

Putin se nezastaví, půjde dál. Bude na Ukrajinu dál posílat vojáky. Ta válka bude brutálnější, bude se brát menší ohled na civilisty a ztráty budou exponenciálně růst.
Ivan Svítek

Jak teď fungují banky na Ukrajině?

Nikdo momentálně úvěry neposkytuje, ale ty limity, které máte, vám zůstávají. I když Alfa Bank můj osobní limit dost značně snížila.

Lidé zatím splácí, což jsem rád, ale uvidíme, co bude dál.

Od roku 2017 jste dva roky vedl Alfa Bank, která patří do desítky největších ukrajinských bank. Největšími vlastníky jsou ruští oligarchové Michail Fridman a German Khan. Jste s nimi v kontaktu?

Ne.

Předpokládám, že ruské banky jsou zavřené?

Ano, zavřeli tři banky – Sberbank, VTB a VEB. Alfa Bank se zatím na Ukrajině za ruskou banku nepovažuje.

I když má akcionáře převážně z Ruska? Nechtějí Ukrajinci ruské banky převzít, aby získali další zdroje na financování své obrany?

Netuším. Myslím si, že je to systémová banka. Takové znárodnění si nedokážu moc představit. To není na pořadu dne. Myslím si, že by to poškodilo finanční systém.

Finanční systém se v téhle válce stal jedním z velkých bojišť. Kromě té fyzické války, která se vede na Ukrajině a má velké oběti, se bojuje mohutně i na té finanční straně. Nakolik myslíte, že vyřazení ruských bank z bankovního systému SWIFT bude mít dopad na ruskou ekonomiku? Připomeňme, že ne všechny ruské banky byly od SWIFTu odstřiženy.

Ten dopad je obrovský, ale válka se tím nezastaví. To je dnes zřejmé. V Rusech se neustále pěstuje pocit, že jsou oběti nebo že je svět nenávidí, a proto jsou ochotni nést oběti.

Když byla anexe Krymu, kurz rublu spadl ze 30 za dolar na 70, tedy obrovská devalvace měny. Vzhledem k tomu, že Rusko skoro všechno vlastně dováží, je to jako by vám najednou sebrali půlku výplaty. Tehdy jsem si říkal: To není možné, to se musí něco stát. Rusové se musí vzbouřit. Vůbec nic se nestalo.

Tentokrát rubl oslabil mnohem méně. Zhruba o 20 procent.

Tenkrát byla volná konvertibilita, dnes není. Už nemůžete rubl volně prodat a koupit dolar. Myslím si, že Rusové nepůjdou do ulic.

Putin se nezastaví, půjde dál. Bude na Ukrajinu dál posílat vojáky. Ta válka bude brutálnější, bude se brát menší ohled na civilisty a ztráty budou exponenciálně růst.

Největší ruská banka Sberbank nyní stojí nulu, tak v podstatě i Home Credit může stát nulu.
Ivan Svítek

Jaký je váš další odhad situace?

Pár měsíců vydržíme, půl roku. Když to bude trvat déle než půl roku, tak tak daleko nevidím. To už bude Stalingrad a budeme zase začínat z nuly.

Anexe celé Ukrajiny by znamenala obrovskou změnu i pro Česko.

I Evropu. Když padne Ukrajina, tak může jít třeba na řadu Finsko, Moldavsko. Když to Putin přežije, tak náklady na obranu Evropy budou muset nesmírně vzrůst. Budeme muset dávat xkrát víc než dneska.

Dlouho jste pracoval pro Petra Kellnera. V Rusku jste pro něho rozjížděl Home Credit. Jste v kontaktu se známými v Rusku?

Jsem.

Předpokládám, že váš okruh známých válku neschvaluje?

Neschvaluje. Je pár výjimek, ale ty jsou opravdu výjimečné.

Jsou podle vás aktiva PPF a dalších firem v Rusku v ohrožení?

Myslím si, že de facto jsou neprodejná.

Před konfliktem skupina PPF ruský Home Credit prodávala. Myslíte, že bude majetek zahraničních firem v Rusku znárodněn, nebo že jeho hodnota „jen“ výrazně spadne?

Největší ruská banka Sberbank nyní stojí nulu (cena akcií Sberbank obchodovaných v Londýně spadla o 99 procent, pozn. red.), tak v podstatě i Home Credit může stát nulu. A byly hrozby, že mohou znárodnit majetek cizinců.

A zatřetí nelze koupit valutu a vyplácet dividendy z Ruska do zahraničí.

Váš hlavní majetek je podíl v ukrajinské Unex Bank?

Velkou část majetku mám na Ukrajině. Nechtěl bych podnikat v okupované Ukrajině. Doufám, že Ukrajina svoji svobodu ochrání. Sláva Ukrajině!

Reklama

Související témata:
Ivan Svítek
Unex Bank

Doporučované