Hlavní obsah

Rekordní inflace už trápí i USA. V centrální bance sílí jestřábí hlasy

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Předseda Fedu Jerome Powell zřejmě oznámí ukončení programu nákupu dluhopisů.

Reklama

Varianta omikron zvyšuje nejistotu ekonomického výhledu na rok 2022. Americká ekonomika čelí rekordní, téměř sedmiprocentní inflaci. Centrální banka USA po dvoudenním zasedání oznámí, kam budou směřovat úrokové sazby.

Článek

Americká centrální banka (Fed) v úterý zahájí dvoudenní zasedání, na němž se hodlá zabývat měnovou politikou. Americkou ekonomiku také sužuje vysoká míra inflace a zároveň data ukazují nižší nezaměstnanost, než banka očekávala.

Ve středu se mimo jiné chystá oznámit další kroky směrem ke zvyšování úrokových sazeb. Na zářijovém zasedání ponechal Fed sazby beze změny téměř na nule – tam jsou od března 2020. A také začalo postupné stahování podpůrných programů.

Podle agentury Reuters Fed v čele s Jeromem Powellem pravděpodobně oznámí ukončení nákupu dluhopisů, které bude místo do června trvat pouze do března.

Fed patřil dlouhou dobu k „holubicím“ a jeho členové zdůrazňovali, že inflace je jen dočasná. Současný prudký obrat v jeho rétorice odráží znepokojení nad tím, jak pandemie vyštvala poptávku a uvrhla dodavatelské řetězce do krize – to vše vede k pochybnostem o „dočasnosti“ současného cenového vzepětí.

V listopadu se růst cen v USA dále zvyšoval, což vedlo k největšímu meziročnímu růstu cen od roku 1982 ve výši 6,8 procenta, jak ukázaly páteční údaje ministerstva práce. Toto číslo je tak daleko za dvouprocentním cílem centrální banky.

Proto uvnitř Fedu i mezi ostatními ekonomy zřetelně sílí hlasy, že je nutné zasáhnout.

Členové rady v rámci svých čtvrtletně zveřejňovaných prognóz přiblížili výhledy na zvyšování úrokových sazeb, které plánují uskutečnit v roce 2022.

„Fed musí být o něco agresivnější než doposud,“ řekl Tim Duy, hlavní ekonom ze společnosti SGH Macro Advisors. Zároveň očekává, že úředníci revidují svou mediánovou prognózu na dvě zvýšení sazeb v příštím roce, aby inflaci krotili. Na posledním zasedání se rozcházeli v názoru, zda vůbec zvýšení potřebují.

Většina analytiků očekává, že Fed zůstane u prognózy tří zvýšení sazeb v letech 2023 a 2024. Úředníci stále očekávají rychlé zmírnění cenových tlaků ve druhé polovině příštího roku, kdy pandemie ustoupí.

Inflační tlaky může posílit i nová varianta koronaviru omikron tím, že prodlužuje problémy v dodavatelském řetězci a prohlubuje nedostatek pracovních sil, přičemž ekonomický růst poškozuje méně než předchozí vlny covidu.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že Fed zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí příštího roku, ale také upozorňují na riziko, že zvýšení může přijít i dříve.

Pokud je Powell v táboře pro dvě zvýšení sazeb v příštím roce, je to poměrně silná indikace, že se dočkáte zvýšení sazeb v polovině příštího roku.
Gregory Daco, hlavní ekonom společnosti Oxford Economics

Očekává se, že inflace dosáhne svého vrcholu až v březnu příštího roku, tedy právě v době, kdy Fed pravděpodobně ukončí podpůrné nákupy dluhopisů.

„Pokud je Powell v táboře pro dvě zvýšení sazeb v příštím roce, je to poměrně silná indikace, že se dočkáte zvýšení sazeb v polovině příštího roku,“ řekl Gregory Daco, hlavní ekonom pro USA ve společnosti Oxford Economics.

Při zpřísňování se Fed nemusí ohlížet na tempo růstu počtu pracovních míst – v tomto kritériu je centrální banka na dobré cestě splnit svůj cíl do poloviny příštího roku.

Míra americké nezaměstnanosti v listopadu klesla na 4,2 procenta, což je hluboko pod zářijovým odhadem Fedu, který pro konec roku předpokládal 4,8 procenta. Úředníci upraví své odhady nezaměstnanosti pro letošní a příští rok směrem dolů.

Cílem Fedu je udržet postupné zvyšování úrokových sazeb, aby neudusil oživení na trhu práce a podpořil další zlepšování zaměstnanosti.

Ale jako u každé prognózy může realita centrální banku opět vyvést z míry, protože omikron již nyní bourá naděje na hladší průběh příštího roku a zvyšuje volatilitu finančních trhů.

Reklama

Doporučované