Hlavní obsah

Rok 2021 ve financích: Bitcoin byl poražen, ale byl lepší investicí než zlato

Ethereum letos rostlo mnohem výrazněji než bitcoin.

Reklama

Finanční trhy byly letos nadále ovlivňovány koronavirovou pandemií, i tak jsme mohli u akcií vidět posuny na nová maxima. Společně s akciemi rostly také kryptoměny i některé suroviny, například káva. Co nás čeká příští rok?

Článek

Koronavirové vlny ekonomiku neminuly ani v letošním roce, ale zdá se, že finanční trhy se s tímto faktem již dokázaly sžít. Dokázaly se vyšplhat na nová maxima a zdražily také některé komodity, a to výrazně. Takovou zvyklostí je již také růst bitcoinu, který opět navyšoval svá historická maxima. Mnohem více však rostlo „konkurenční“ ethereum.

Velkým tématem roku 2021 byla rostoucí inflace a utahování měnových politik centrálních bank, které se snažily rostoucí ceny tlumit. Inflace v Česku se aktuálně pohybuje kolem šesti procent. Česká národní banka se s vysokou inflací snaží bojovat – naposled v prosinci zvýšila základní úrokovou sazbu na 3,75 procenta. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008.

„Vlivem uvolněných měnových politik a zadlužování vlád došlo takřka po celém světě k výraznému růstu inflace,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. Zdražování bylo podle něj navíc podpořeno problémy v přepravě a omezováním výroby v rámci pandemie. Trhy bedlivě sledovaly reakce centrálních bank, které se v různých koutech světa odlišovaly.

„Některé centrální banky začaly zvyšovat úrokové sazby, což mělo zásadní vliv na vývoj dluhopisového trhu. Zprávy o nastavení úrokových sazeb však výrazně ovlivnily i akciové trhy a do budoucna ovlivní i realitní trhy,“ dodává ekonom.

Inflaci a utahování měnových politik centrálních bank má za zásadní témata také Jiří Tyleček, analytik z brokerské společnosti X-Trade Brokers (XTB). Za klíčové má také vzestup kryptoměn a výrazné zdražení kávy na burze.

Vítězové roku

Ethereum. Kryptoměnám se v letošním roce dařilo. Růsty o desítky až stovky procent nebyly vůbec výjimečné. Ethereum je po bitcoinu druhá největší kryptoměna a právě ve srovnání s bitcoinem dokázala růst přibližně čtyřnásobně. Co je na síti etherea tak lákavé?

„Na rozdíl od bitcoinu je velmi variabilní. Programovatelný blockchain podporuje chytré kontrakty, decentralizované aplikace i NFT (ty se nejčastěji vztahují k elektronickým dílům, například byl takto vydražen vůbec první tweet na Twitteru, pozn. red). Praktické využití je stále omezené, ovšem to se může rychle změnit. Aktivita v síti stabilně rostla a nástup ještě silnějšího ETH 2.0 se blíží,“ tvrdí Jaroslav Brychta a Jiří Tyleček, analytici X-Trade Brokers ve shrnující zprávě za letošní rok.

Káva. Cena kávy Arabica se v průběhu roku dostala na dvojnásobek. Po zimní stagnaci následoval stabilní růst a cena v závěru roku vystoupala na nejvyšší úrovně od roku 2011. Jako obvykle v případě zemědělských komodit za to mohlo počasí.

„Brazílie jako největší světový producent trpěla v průběhu letních měsíců nedostatkem srážek. Od té doby se situace zlepšila, nicméně vláhový deficit pokračuje také v závěru roku. Ve srovnání s minulou sezónou může produkce kávovníků v této zemi spadnout dle aktuálních odhadů až o třetinu. Na asijské Robustě není situace tak dramatická, ovšem i zde vzrostly ceny produkce v průběhu roku o více než polovinu,“ tvrdí analytici.

Elektřina a emisní povolenky. Cena elektřiny rostla do konce letních prázdnin pouze mírně. Od září však odstartoval extrémní cenový růst. Během pouhých 5 týdnů vystřelila cena elektřiny v Německu, která je s cenami v Česku spojená „pupeční šňůrou“, s měsíčním termínem dodání o více než 150 procent.

„Cenový růst od počátku roku dokonce překonal 350 procent. Růst cen souvisel s nedostatkem zásob plynu v Evropě spojeným s hospodářským růstem, který vyčerpal nabídku energetických surovin. Nemalé slovo měla také cena emisních povolenek, které s návratem spalování uhlí vytvářely nové a nové rekordy. Jejich cena v závěru roku překonala 85 eur za tunu oxidu uhličitého a růst od počátku roku překonal 160 procent,“ uvádí analytici XTB.

Index pražské burzy PX. Zájem o pražskou burzu v průběhu roku rostl ruku v ruce s nárůstem cen domácích akcií. Hlavní index PX se dostal až nad hranu 1 400 bodů, což znamená nejvyšší úroveň od roku 2008. Až na několik krátkých období korekce se cena indexu stabilně zvyšovala.

Za celoročním růstem PX stojí primárně finanční sektor v čele s bankami. Akcie Erste Bank dokonce překonaly 50procentní zhodnocení.
Jaroslav Brychta a Jiří Tyleček, analytici X-Trade Brokers

„Nejsilnější růstová vlna přišla na přelomu léta a podzimu díky výraznému vzestupu akcií ČEZ v reakci na zdražující elektřinu. Za celoročním růstem PX však stojí primárně finanční sektor v čele s bankami. Akcie Erste Bank, které mají pětinovou váhu v indexu, dokonce překonaly 50procentní zhodnocení. Skokanem roku je řetězec lékáren Pilulka s více než 170procentním cenovým nárůstem,“ shrnují výkon domácí burzy analytici Brychta s Tylečkem.

Velmi dobře se dařilo i akciím v zámoří. Americký akciový index S&P 500, zahrnující akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA, od začátku letošního ledna posílil o 25 procent. Vzhledem k tomu, že tento široce sledovaný index má za posledních 40 let průměrný výnos 11 procent včetně dividend, jedná se o nadprůměrný výkon.

Poražení roku

Turecká lira. Turecká lira stojí v čele nejvíce ztrátových měn v tomto roce. Přišla o třetinu hodnoty a na páru s eurem i dolarem padla na historická minima. Situace hrozí měnovou krizí a pokračováním inflace.

Zatím jsme svědky nárůstu inflace nad 20 procent, některé nezávislé ukazatele hovoří i o více než dvojnásobné inflaci.
Jaroslav Brychta a Jiří Tyleček, analytici X-Trade Brokers

„Na pozadí problémů stojí prezident Erdogan, který prosazuje svůj neortodoxní názor o pozitivním vlivu nízkých sazeb na pokles inflace. Zatím jsme svědky nárůstu indexu spotřebitelských cen nad 20 procent, přičemž některé nezávislé ukazatele hovoří i o více než dvojnásobné inflaci,“ říkají analytici z brokerské společnosti.

Virgin Galactic. Společnost Virgin Galactic se měla stát hvězdou na cestě do vesmíru. Sice se jí stále může podařit prorazit, ale akcionáři to momentálně vidí jinak. Akcie ztrácí od počátku roku 40 procent, ovšem ve srovnání s únorovým maximem se pád blíží až 80 procentům.

„Zakladateli společnosti a miliardáři Richardu Bransonovi se sice podařilo splnit si svůj sen a v červenci vyletět na hranici kosmu, tím se však pozitivní zprávy vyčerpaly. Kvůli nestandardnímu průběhu letu společnost vyšetřuje Federální letecký úřad. Náladu akcionářů nezvedl ani úpis nových akcií a prodej akcií zakladatele Bransona. V polovině října navíc společnost oznámila, že odkládá začátek komerčních letů až na druhou polovinu příštího roku,“ komentují Bransonovu společnost analytici.

Hang Seng Index. Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng patří letos mezi odpadlíky od převažujícího růstového trendu. V závěru roku ztrácí více než desetinu a společně s brazilskou Ibovespou se mu daří nejméně z důležitých světových indexů.

Čínské akcie v čele s Alibabou, Tencentem nebo automobilkou NIO mají za sebou hrozivý rok. Kromě postupného zpomalování čínské ekonomiky je podle analytiků hlavním důvodem poklesu utahování šroubů vládnoucí komunistické strany, která tím vyvolala úprk zahraničního kapitálu.

V závěru roku se také objevily obavy ze stažení čínských akcií z amerických burz. Zdá se, že ideologický program „společná prosperita“ prezidenta Si-Ťin-pchinga může mimo jiné znamenat stopku pro mnoho zahraničních investic do čínské ekonomiky.

Železná ruda. Železná ruda byla ještě na počátku roku miláčkem investorů. Její cena rostla o více než polovinu, a stála tak bok po boku s dalšími průmyslovými kovy. V průběhu léta však začal setrvalý pokles, který vyvrcholil v listopadu s takřka 50procentní ztrátou v tomto roce.

„Za polovinou globální poptávky po železné rudě stojí Čína a její stavebnictví a průmysl. Cena rudy zamířila dolů v době, kdy začala čínská ekonomika zpomalovat a její stavebnictví se dostávalo pod tlak, který následně vyvrcholil problémy developerů v čele s Evergrande. Čína v prosinci snížila důležité sazby, aby podpořila stavebnictví i celou ekonomiku. Mnoho stavebních projektů však stále stojí a cena rudy v závěru roku setrvává na úrovních před pandemií,“ komentují propad cen rudy analytici.

Zlato. Přestože jsme se v případě zlata žádného výrazného cenového propadu nedočkali, tak jeho vývoj může být pro mnohé zklamáním. I jednociferná ztráta je v inflačním roce 2021 považována za neúspěch.

„Nejvyšších cen jsme se na žlutém kovu dočkali hned první lednový týden a ani jarní nástup strachu z inflace už ho nedostal nad úrovně 1 950 dolarů za unci. Naopak v jeho neprospěch hrály roli rostoucí výnosy z dluhopisů a sílící americký dolar. Na ruku zlatu nešel ani pozitivní vývoj kryptoměn, které převzaly roli antisystémových aktiv. Obchodníci navíc nebrali v potaz příznivý poměr cen akcií ke zlatu, který se dostal na nejvyšší úroveň od roku 2005,“ komentují vývoj cenného kovu Brychta s Tylečkem.

Výhled do roku 2022

Podle ekonoma Štěpána Křečka bude v příštím roce pravděpodobně docházet k utahování měnových politik a snaze vlád snižovat schodky. „Vyšší úrokové sazby mohou zvýšit atraktivitu dluhopisů. Naopak akcie menších technologických společností budou vysoce volatilní,“ odhaduje vývoj Křeček.

Podle analytika Jiřího Tylečka byl v letošním roce výrazným tahounem akciových trhů technologický sektor, další vzestup však bude podle něj obtížný. Sektor by prý potřeboval další příliv inovací, aby obhájil vysoké valuace a byl je schopen dále navýšit.

Významnou roli bude podle analytika hrát také Čína, která výrazně zpomaluje svůj ekonomický růst. „Čína se musí vypořádat s krachy developerů a výrazným zpomalením stavebnictví. Přestože dopad čínských problémů by nemusel být na Západě tak citelný, tak tamní vývoj je rizikem pro finanční trhy v roce 2022. Čína je největším spotřebitelem komodit na světě a pokles tamního růstu by se mohl na jejich cenách výrazně projevit,“ říká Tyleček.

„Po letech relativního klidu musí investoři také více počítat s geopolitickými problémy. Riziko konfliktů Západu s Ruskem a Čínou se významně zvýšilo,“ dodává analytik.

Akcie v USA budou pokračovat v růstu

Z mediánu průzkumu agentury Reuters mezi analytiky vyplývá, že široce sledovaný index S&P 500 zakončí rok 2022 lehce nad 4 900 body, což je asi pětiprocentní růst od současných úrovní. Růst amerických akcií by měl být tažen především ekonomickým růstem a zisky firem.

Stratégové jsou optimističtí i přesto, že rostoucí obavy kolem nové varianty koronaviru zatemňují výhledy na nejbližší období. Podle analytiků, kteří se průzkumu účastnili, je během příštího půl roku pravděpodobná korekce amerického indexu. Z té by se ale měl index S&P 500 oklepat a rok 2022 zakončit na vyšších hodnotách.

Měny a v hlavní roli Fed

Paul Mackel, který je šéfem měnového výzkumu v HSBC, podle agentury Bloomberg uvedl, že současné dění na měnových trzích ovlivňuje především současný vývoj pandemie a s ním související averze vůči riziku.

O měnových kurzech by měla podle Mackela rozhodovat především monetární politika Fedu, z toho může těžit americký dolar. Ten by mohl během následujících měsíců růst proti měnám vyspělých zemí. Výraznější růst dolaru by pak nastal v případě většího než očekávaného zpomalení globální ekonomiky.

Do konce roku 2022 by už euro mohlo stát přibližně 24,60 koruny.
Petr Dufek, analytik ČSOB

Posilovat by v příštím roce mohla také koruna. A to především vůči euru, díky kladnému úrokovému diferenciálu (rozdílu v úrocích, pozn. red.) Evropské centrální banky a ČNB. „Koruna by se proto měla poměrně brzy dostat pod úroveň 25,00 EUR/CZK a dál sílit. Rizikovým momentem bude na chvíli americký Fed, pokud začne rychle zvyšovat sazby, avšak trend koruny by změnit neměl. Do konce roku 2022 by už euro mohlo stát přibližně 24,60 koruny,“ odhaduje Petr Dufek, analytik ČSOB.

Co by nemělo chybět v portfoliu pro příští rok?

Podle Štěpána Křečka z BH Securities se vyplatí sázka na americké indexy S&P 500 a Nasdaq, tyto indexy mohou drobní investoři nakupovat například prostřednictvím ETF.

„Začátečníkům bych nedoporučoval vybírat mezi jednotlivými akciemi. To je dost náročná disciplína, která vyžaduje čas a zkušenosti. Investování do celých indexů je výrazně bezpečnější. Investice by přitom měly mít dlouhodobý charakter, aby trhy mohly prokázat, že mají tendenci růst,“ tvrdí ekonom.

Jiří Tyleček z X-Trade Brokers je zastáncem širšího portfolia, v němž by neměly chybět ani kryptoměny. „I zarytí odpůrci kryptoměn by se mohli znovu zamyslet, zda by malá část portfolia neměla být alokována v tomto sektoru. Nové inovativní projekty v kryptosvětě ukazují svůj potenciál,“ tvrdí analytik XTB.

Co se týče akcií, zde by byl opatrnější a vybíral by spíše menší „nepředražené“ společnosti s kvalitním byznys modelem, od kterého lze očekávat stabilně se zlepšující hospodářské výsledky.

„U komodit bych byl také opatrnější kvůli situaci v Číně. Určitě bych se nezbavoval zlata, které je relativně velmi levné v poměru k cenám dalších finančních aktiv,“ uzavírá Tyleček pohled na vhodné investice pro příští rok.

Reklama

Doporučované