Hlavní obsah

Ropa začne proudit i do Česka, našla se banka ochotná poslat peníze

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zásobník ropy v Nelahozevsi. Ilustrační foto.

Reklama

Podle informací agentury Reuters poslala jedna z evropských bank peníze za tranzitní poplatky ruské ropy. Ruský provozovatel ropovodů Transněfť platbu za tranzit do Česka potvrdil, nyní se čeká na potvrzení z Ukrajiny.

Článek

Jedna z evropských bank se rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na slovenskou společnost Slovnaft a na zdroj obeznámený se situací.

V případě potvrzení všemi stranami bude platba krokem k obnovení dodávek ropy do Česka. Ruský provozoval ropovodů Transněfť podle agentury RIA uvedl, že platba za tranzit do Česka dorazila do banky a teď se čeká, až ji potvrdí Ukrajina.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ cituje Reuters mluvčího Slovnaftu Antona Molnára. Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se měly obnovit do soboty.

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa ropovodů v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované