Hlavní obsah

Rupie za rubl. Rusko navrhuje Indii alternativu pro SWIFT

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

V roce 2014 si Rusko zařídilo alternativu platebního systému SWIFT, známou jako SPFS. Vzhledem k západním sankcím se teď Kreml snaží, aby se Indie, která s ním obchodní kontakt nepřerušila, do alternativního systému zapojila.

Článek

Na ruské bankovnictví dopadla od invaze na Ukrajinu řada sankcí. Kromě toho, že společnosti jako Mastercard nebo Visa pozastavily operace na ruském území, došlo i k odříznutí sedmi ruských bankovních společností od platebního systému SWIFT. Rusko se však rozhodlo, že posílí vliv svého alternativního transakčního systému SPFS, který buduje už od roku 2014. A Indie se jeví jako vhodný partner.

Rusko proto navrhlo, aby indická strana začala pro bilaterální platby používat systém vyvinutý ruskou centrální bankou. Podle informací agentury Bloomberg indická vláda nabídku zvažuje. Údajně proto, že chce z Ruska dovážet větší objemy finančně výhodnější ropy, protože jinde ve světě její ceny stoupají.

Indie navíc usiluje i o nákup ruských zbraní. To se řadě západních spojenců nezamlouvá, vláda premiéra Naréndry Módího ale argumentuje tím, že nákupy zbraní jsou nutné, aby země mohla čelit rostoucí vojenské asertivitě Číny.

Podle návrhu mají být rubly uložené do indické banky a přeměněny na rupie a stejný systém má fungovat i obráceně, uvádí Bloomberg. Zatím není jasné, zda bude směnný kurz plovoucí či pevný.

Záležitost ohledně transakčního systému ještě musejí obě strany projednat, finální rozhodnutí zatím nepadlo. Je ale pravděpodobné, že na téma dojde řeč během dvoudenní návštěvy ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Indii, která začne ve čtvrtek.

Dalším ruským požadavkem je, aby Indie propojila svůj vnitrostátní systém Unified Payments Interface, který zprostředkovává okamžité platby mezi různými subjekty pomocí mobilní aplikace, s ruským platebním systémem MIR.

To by vedlo k bezproblémovému používání karet vydaných indickými a ruskými bankami na obou územích. V tomto případě jde tak zřejmě o snahu rozšířit pole působnosti ruských karet poté, co Visa a Mastercard pozastavily operace.

Indie přímo neodsoudila útok Moskvy na Ukrajinu. Uvedla pouze, že by země, kterých se konflikt týká, měly ukončit nepřátelství a hledat diplomatické řešení prostřednictvím dialogu. Nové Dillí je však pod tlakem kolegů z neformálního uskupení Quad, které zahrnuje Spojené státy, Austrálii a Japonsko. Ti požadují, aby Indie zaujala důraznější postoj proti Rusku v situaci, kdy se Spojené státy a jejich spojenci snaží Moskvu izolovat.

Reklama

Doporučované