Hlavní obsah

Ruská Sberbank zavírá své pobočky. Kvůli bezpečnosti zaměstnanců

Foto: Seznam Zprávy

Fronta klientů před pobočkou Sberbank na pražských Příkopech.

Reklama

aktualizováno •

Rusko-ukrajinská válka donutila české klienty banky Sberbank jednat. Začínají od ní odcházet a v pátek jí dokonce spadlo internetové bankovnictví. Banka začala zavírat pobočky kvůli bezpečnosti. Otevře je v pondělí.

Článek

U banky Sberbank spojené s Ruskem mají účty soukromé osoby, firmy i neziskové organizace. Nyní se od ní kvůli ruské invazi na Ukrajinu distancují.

U poboček Sberbank se v Česku tvořily fronty, protože klienti chtějí rušit své účty. Proto od 14 hodin banka pobočky zavřela kvůli ochraně svých zaměstnanců. „Bohužel se dnes objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ sdělila mluvčí společnosti Radka Černá.

Banka však počítá s tím, že v pondělí již budou pobočky opět otevřené a klienti budou moct využívat online bankovnictví a bankomaty.

Klienti účty u Sberbank ruší a přecházejí k jiným společnostem. „Stahujeme peníze z účtů u Sberbank a rušíme je,“ uvedl na twitteru hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. K němu se připojili i další.

V pátek dopoledne bance také spadlo internetové bankovnictví. Redakci na to upozornila klientka: „Sberbank nefunguje internetové bankovnictví. Nemohu si od nich převést peníze. Náhoda, nebo web padl pod náporem?“

Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky.
Radka Černá, mluvčí Sberbank CZ

SZ Byznys zpovídaly některé z klientů čekajících na finanční specialisty banky v ulici Na Příkopě, kde někteří stáli už více než hodinu a půl.

„Čekám tu, abych si převedla peníze na jiný účet, protože bance dnes spadlo internetové bankovnictví. Mám strach o své peníze, bojím se, že zde nejsou v bezpečí,“ uvedla jedna z klientek banky.

Další z klientů v přibližně třicetimetrové frontě čeká na výběr hotovosti ze svého spořicího účtu. „Čekám na výběr hotovosti. Musím ji převést do jiné banky, protože doma ji nechat nemůžu. Pád internetového bankovnictví mě sem nezavedl, chci výběr hotovosti, protože mám obavy, že v dalších dnech nebudou fungovat žádné finanční příkazy přes společnost Sberbank. Už v ni nemám důvěru,“ popsal svou situaci klient.

„Bojíme se, že pro nás už nebudou mít žádnou hotovost. Čekáme tu přes hodinu. Já jsem tu byl už včera, a to už mě varovali, že výběr v hotovosti může být problém,“ dodal další z klientů čekající na hotovost uloženou v bance.

Jeho strach se ukázal jako oprávněný, pobočce Sberbank v ulici Na Příkopě hotovost v českých korunách zřejmě opravdu došla, podle klienta mu zaměstnankyně banky říkala, že by měla dorazit později odpoledne.

Podle banky je internetové bankovnictví nedostupné z „technických důvodů“ a pracuje se na tom, aby bylo co nejdříve uvedeno do běžného provozu. „Omlouváme se, Sberbank Online je momentálně nedostupný, na opravě intenzivně pracujeme. Děkujeme za pochopení,“ stojí na webu banky.

„Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky,“ uvedla mluvčí Sberbank Radka Černá.

Pokud by klienti začali odcházet ve velkém, může to mít pro banku vážné následky. „Ekonomicky to bude velmi nepříjemné, pokud by se to dostalo do větší škály. Banka bude muset shánět a řešit likviditu,“ vysvětluje šéf společnosti Partners Petr Borkovec.

Podle něj by však potíže s likviditou banka velikosti Sberbank mít neměla. „Tipl bych si, že zrovna Sberbank s tím nebude mít problém. Je to silná banka krytá v zahraničí,“ říká Borkovec.

On sám na sociální síti LinkedIn napsal, že Sberbank patří mezi obchodní partnery Partners a že doporučují poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. Také ji vyňali z bonusového odměňování. Dodal, že Partners spravují miliardy korun ve fondech a že se skupina postará o to, aby nepomáhaly ruské válečné mašinerii a Putinovi.

„Česká národní banka situaci kolem Sberbank v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem nejen monitoruje, ale především dohledově řeší. Pro tyto situace jsou nastaveny standardní postupy jak na straně dohlíženého subjektu, tak České národní banky s cílem minimalizovat dopady na klienty,“ uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

V pátek také společnost ABRA Software oznámila, že se Sberbank ukončuje spolupráci.

„V České republice dobře víme, co to je žít 22 let s kremelským vojákem v zádech. Naše podnikání a mise podporovat podnikatele kdekoli na světě v tom, aby měnili svět k lepšímu, by v nesvobodném světě vůbec nebyla možná. Proto není důležité, jaké hospodářské ztráty můžeme utrpět, z těch se vždy vzpamatujeme. Ze ztráty hodnot a svobody nikoliv. Jak řekl náš prezident Václav Havel: Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne,“ okomentoval tento krok předseda představenstva ABRA Software Jaroslav Řasa

Firma také „zdvořile poprosila“ i jiné technologické firmy o následování jejich postupu.

Mateřská Sberbank je největší ruská banka, většinový podíl v ní drží ruský stát prostřednictvím centrální banky. České zastoupení Sberbank ujišťuje, že česká pobočka nemá s tou ruskou nic společného.

„Sberbank CZ je českou bankou, fungující na českém trhu, obsluhující české klienty a je regulovaná Českou národní bankou,“ dodává Černá. Banky ve střední Evropě a na Balkáně spadají pod Sberbank Europe se sídlem ve Vídni. Tato společnost je však z většiny vlastněná právě ruskou Sberbank.

V Česku měla v roce 2020 přes 110 tisíc klientů. Zaměstnává u nás asi 700 lidí a má 25 poboček napříč republikou.

Další původem ruskou bankou působící v Česku je Expobank, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský bankéř, investor a ekonom Igor Kim. „Expobank CZ má v rámci jeho skupiny postavení samostatné a nezávislé banky fungující na základě licence od ČNB. Stejně jako všechny ostatní banky situaci důkladně monitorujeme a analyzujeme,“ uvedl mluvčí Expobank CZ Jakub Švestka s tím, že podrobnosti o chování klientů nemůže sdělit.

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině uvalili někteří státníci na Rusko sankce, které zakazují zpracování transakcí některým z ruských bank. Cílem zatím byly Bank Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank. Není však vyloučeno, že se sankce rozšíří i na ostatní subjekty, mimo jiné i na Sberbank.

„Znamená to zmražení prostředků a nemožnost s nimi podnikat. Bude to mít velký dopad, a ještě se uvidí, zda to bude mít existenční dopad,“ dodává Borkovec s tím, že nadcházející období nebude pro ruské banky lehké.

Aktualizace: Doplnili jsme ohlasy čekajících klientů Sberbank v Praze a informaci o uzavření poboček. Upravili jsme informaci, kdy pobočky otevřou. Původně mluvčí banky tvrdila v sobotu, ale v pátek odpoledne upřesnila, že pobočky otevřou v pondělí. Doplnili jsme vyjádření společnosti ABRA Software.

Reklama

Doporučované