Hlavní obsah

Centrální banka USA ponechala trhy v nejistotě

Foto: Shutterstock.com

Fed podle očekávání ponechal sazby beze změny.

Reklama

aktualizováno •

Americká centrální banka (Fed) na svém středečním zasedání ponechala sazby beze změny, jak trhy obecně očekávaly. Hlavní úroková sazba tak zůstává v pásmu nula až 0,25 procenta. Zvyšovat úroky plánuje nejspíše od března.

Článek

Americká centrální banka ponechala svou hlavní úrokovou sazbu v rozmezí nula až 0,25 procenta. Ve zveřejněném prohlášení centrální banka uvedla, že „brzy bude vhodné“ hlavní úrokovou sazbu zvýšit, to se podle ní stane nejspíše v březnu.

Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci prohlásil, že bankéři se přiklánějí ke zvýšení úrokových sazeb na příštím zasedání v polovině března. Dodal ale, že banka zatím přesně neurčila trajektorii budoucího zvyšování úrokových sazeb a není možné „přesně“ předpovědět, jaká bude cesta zpřísňování měnové politiky.

Je to významná změna politiky nízkých úrokových sazeb z doby pandemie, která podpořila najímání nových zaměstnanců a ekonomický růst, ale také přispěla k prudkému růstu inflace. Měnový výbor Fedu v prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání také potvrdil, že v březnu ukončí nákup dluhopisů.

Inflace ve Spojených státech v prosinci vystoupala na sedm procent, a dostala se tak nejvýše od června 1982. Právě kvůli vysoké inflaci centrální banka podle analytiků přistoupí ke zpřísnění své měnové politiky.

Kroky Fedu tak pravděpodobně zdraží širokou škálu půjček – od hypoték a kreditních karet po úvěry na auta a podnikové úvěry. Tyto vyšší výpůjční náklady by zase mohly zpomalit spotřebitelské výdaje. Nejvážnějším rizikem je, že ukončení politiky nízkých sazeb, které po léta podporovaly ekonomiku a finanční trhy, by mohlo vyvolat další recesi, uvedla agentura AP.

Podle Tomáše Pfeilera, portfolio manažera ze společnosti Cyrrus, se centrálním bankéřům podařilo nalézt komplikovaný balanc mezi ohlášením éry přísnější politiky a uklidněním trhů.

„Dluhopisové nákupy poběží až do března, jak Powell původně avizoval. Lze předpokládat, že k prvnímu zvýšení sazeb dojde na březnovém zasedání a brzy po něm bude následovat zahájení procesu redukce bilance Fedu,“ uvedl pro SZ Byznys Pfeiler.

Volatilita z trhů jen tak nezmizí a můžeme se dočkat divokých reakcí na některá makrodata.
Tomáš Pfeiler, Cyrrus

„Samotné snižování rozvahy bude rychlejší než během předchozího cyklu, nicméně Powell zdůraznil flexibilitu. To znamená, že podmínky na finančním trhu a příchozí makrodata budou diktovat tempo redukce bilance,“ tvrdí Pfeiler.

„Přestože se Powell snažil svou rétorikou trhy uklidnit, reakce akciových indexů na tiskovou konferenci byla spíše negativní,“ tvrdí portfolio manažer Cyrrusu a dodává: „Flexibilita má svou odvrácenou stránku a tou je přetrvávající nejistota. Volatilita z trhů jen tak nezmizí a můžeme se dočkat divokých reakcí na některá makrodata, která vyjdou v příštích měsících.“

„Fed podle očekávání úroky na tomto zasedání nezvedl, což je pro trhy sice dobře, ale z pohledu investora je pořád potřeba být obezřetný. Vyhlídky nejsou nijak pozitivní a nejistota na trzích je poměrně velká. Jako podstatnou věc vnímám i to, že dnes takzvaný ‚index strachu‘ VIX vzrostl,“ okomentoval kroky amerického Fedu Martin Kysela, analytik z portálu Trhy.cz.

Reklama

Doporučované