Hlavní obsah

Spekulace, že energie zlevní, může přijít draho, varuje regulační úřad

Foto: Profimedia.cz

Nově ukončila provoz firma Český Energetický Dodavatel.

Reklama

Další dodavatel energií dnes zažil krach. Po pádu skupiny Bohemia Energy jde už o několikátého poskytovatele, jehož zákazníci musí přejít k dodavateli poslední instance. Energetický regulační úřad radí: „Odejděte co nejdřív.“

Článek

Firma Český Energetický Dodavatel obsluhovala zhruba sedm tisíc odběratelů. Ti nyní musejí přejít do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Společnost odůvodnila svůj konec vysokými cenami energií.

Energetický regulační úřad (ERÚ) proto vyzývá všechny klienty, aby s přechodem jinam neváhali. Více než 90 procent spotřebitelů, kteří se v režimu DPI ocitli, už našlo nového dodavatele, případně k němu zahájili přechod. Podle údajů operátora trhu ale stále zůstávají v režimu DPI desítky tisíc zákazníků.

Problémovou skupinou jsou zejména lidé, kteří nereagují na výzvy a nereagují na telefonáty. ERÚ se nyní ve spolupráci se samotnými distributory či nevládními organizacemi snaží tyto klienty oslovit.

Ceny DPI jsou kvůli vývoji na burze stále vysoké, rychlý přechod na standardní produkt je proto nutností.
Předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček

„Běžně varujeme před podomními prodejci a všemi, kdo nabízejí energie u domovních dveří. Tentokrát ale za dveřmi skutečně může stát dodavatel poslední instance, distributor nebo zástupce vaší obce, který se vám snaží pomoci. Tyto zástupce vyslechněte,“ doporučuje předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„Ceny DPI jsou kvůli vývoji na burze stále vysoké, rychlý přechod na standardní produkt je proto nutností,“ dodává.

Zůstat úmyslně v režimu DPI je spekulace

Někteří spotřebitelé netuší, že se v režimu DPI ocitli. Jiní se v něm ale naopak snaží zůstat co nejdéle. Věří totiž tomu, že ceny na burzách půjdou dolů a energie znovu zlevní. Podle ERÚ jde o spekulaci, která může vyjít velmi draho.

„Může se jednat o odběratele plynu, kteří mohli vyslyšet rady některých „analytiků“. Ti totiž po pádu skupiny Bohemia Energy začali spekulovat, že se vyplatí zůstat u DPI po dobu, než ceny plynu klesnou. Bohužel to nebyly dobré rady, ale špatní rádci za ně žádnou odpovědnost neponesou,“ varuje člen Rady ERÚ Ladislav Havel.

Dodavatelé energií, kteří ukončili na podzim svůj provoz

Mezi největší dodavatele patřila Bohemia Energy. Ta je součástí stejnojmenné skupiny, do níž dále patřili dodavatelé Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie, Amper Market a Energie ČS.

Činnost ukončili také dodavatelé Kolibřík energie, A-PLUS Energie, Ray Energy a Microenergy.

Ceny elektřiny prudce rostou zhruba od poloviny roku 2021. Od ledna vyskočily o více než 200 procent.

ERÚ od začátku radí hlavně to, aby lidé co nejrychleji přešli na standardní produkt. „Vzhledem k burzovnímu vývoji to nyní musíme opakovat ještě hlasitěji, na své nečinnosti spotřebitelé aktuálně jen prodělávají,“ doplňuje členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Úřad vyzývá také k tomu, aby se lidé o nadcházejících svátcích seznámili se situací svých blízkých a známých a následně jim pomohli přejít z režimu dodavatele poslední instance na standardní smlouvu.

Reklama

Doporučované