Hlavní obsah

Swiss Life zažalovala bývalé manažery Fincentra o 150 milionů

Foto: Tomáš Urbánek, Seznam Zprávy

Swiss Life zažalovala bývalé bývalé zemské ředitele (ilustrační foto).

Reklama

Prodej poradenské společnosti Fincentrum z roku 2018 má svou dohru. Švýcarská firma Swiss Life chce po skupině bývalých manažerů a dalších osobách celkem 151 milionů korun za způsobenou škodu.

Článek

Případ prodeje finančně poradenské firmy Fincentrum, která patřila bývalému kandidátovi na primátora Prahy Petru Stuchlíkovi, dále Martinu Nejedlému a finančním investorům ARX Equity Partners a Capital Dynamics, stále pokračuje.

Nedlouho poté, co firma Swiss Life v roce 2018 oznámila, že koupila tuzemskou poradenskou firmu Fincentrum za zhruba 1,3 miliardy korun, odešlo z firmy téměř 800 finančních poradců. Skončili u konkurenčního Broker Trustu, kde působí pod značkou 4fin.

Swiss Life tvrdí, že se jednalo o komplot a z hromadného odchodu viní čtyři bývalé zemské ředitele Fincentra Martina Kováře, Tomáše Martinovského, Josefa Bittnera a Reného Borovičku, a také bývalého akcionáře Fincentra Martina Nejedlého, a majitele Broker Trustu Zdeňka Sluku. Firma proto podala žalobu u Městského soudu v Praze.

„Soudní řízení, v němž se naše společnost domáhá náhrady majetkové a nemajetkové újmy vůči některým osobám z titulu jejich nekalosoutěžního jednání, je ve své úvodní fázi. Soud nyní provádí příslušné procesní kroky, a lze očekávat, že bude nařízeno úvodní soudní jednání,“ uvedl pro SZ Byznys Filip Duchoň, generální ředitel a předseda představenstva Fincentrum & Swiss Life Select.

Spory o škodu

Swiss Life požaduje po skupině osob celkem 151 milionů korun. Sami poradci však obvinění považují za neopodstatněná, a tvrdí, že se jednalo o střet firemních kultur, kdy se poradci nechtěli vzdát svého klientského kmene, který si vybudovali.

„K vyčíslené škodné částce není žádný konkrétní posudek, na který bychom mohli jako protistrana reagovat. Na trhu neexistuje žádný precedent, jak to dopočítat,“ řekl pro SZ Byznys Tomáš Martinovský, který je dnes generálním ředitelem poradenské firmy 4fin.

Fakta o Fincentru

  • V roce 2000 firmu založili Martin Nejedlý (74 procent) a Petr Stuchlík (26 procent).
  • V březnu 2000 vstoupila na slovenský trh.
  • V roce 2013 do firmy vstoupily fondy Arx Equity Partners a Capital Dynamics, které získaly majoritu
  • V srpnu 2018 firmu koupila švýcarská Swiss Life za necelých 50 milionů eur (1,3 miliardy korun); své podíly prodali i zakladatelé Nejedlý a Stuchlík.

Podobně mluví další z bývalých zemských ředitelů. „Ve sporu se dosud nic neděje a Fincentrum zatím nijak tuto částku nedoložilo,“ říká René Borovička, který dnes pracuje pro Broker Trust.

Swiss Life nicméně tvrdí, že „výše nárokované částky byla kalkulována zejména s ohledem na ztrátu očekávaných zisků, a byla ověřena nezávislými znalci“. Vychází zejména z toho, že po masivním odchodu poradců firem klesly tržby.

Zatímco v roce 2019 Fincentrum vykázalo tržby 1,13 miliardy korun, v roce 2020, což byl první kompletní rok po dokončení akvizice, to bylo 701 milionů korun.

Arbitráž ve Vídni

Naopak zemští ředitelé s firmou Swiss Life stále ještě jednají o vrácení obchodních provizí, které jim firma po transakci zadržela. Jednalo se o zhruba 72 milionů korun, které dosud nedostali.

Podle informací SZ Byznys obě strany v současnosti vyjednávají, a snaží se dohodnout i mimosoudně.

Ve sporu je však ještě další linie. Swiss Life podal žalobu u mezinárodního arbitrážního soudu v Paříži (ICC), respektive u jeho středoevropské pobočky ve Vídni. „Jelikož řízení probíhá jako neveřejné, nemůžeme Vám k němu sdělovat žádné detaily. Pokud je nám známo, ústní jednání je již naplánováno, ale prozatím neproběhlo,“ dodal Duchoň.

Swiss Life ve zkratce

  • Swiss Life je přední evropskou finanční skupinou působící ve správě privátních i korporátních financí, řízení rizik a zajištění penze.
  • Klíčovými trhy skupiny jsou Švýcarsko, Francie a Německo.
  • Swiss Life Holding Ltd se sídlem v Curychu byl založen v roce 1857 jako Schweizerische Rentenanstalt.
  • Akcie firmy jsou kótovány na burze SIX Swiss Exchange.
  • Fincentrum & Swiss Life Select patří k největším finančně-poradenským firmám v Česku.
  • V Česku působí prostřednictvím dvou obchodních značek: Fincentrum a Swiss Life Select.

Reklama

Doporučované