Hlavní obsah

USA čeká pohroma, říká muž, který se umí vyhnout krachu

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy mohou mít problém, myslí si Ray Dalio.

Reklama

Investor Ray Dalio v minulosti předvídal finanční krizi v roce 2008. Poté předpověděl dlouhodobé finanční zatížení americké ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru. Nyní upozorňuje, že Spojené státy mohou mít znovu problém.

Článek

Ray Dalio je americký miliardář a jeden z nejúspěšnějších investorů, který z Bridgewater Associates vybudoval největší hedgeový fond na světě spravující majetek ve výši 140 miliard dolarů.

Nyní 72letý Dalio podle zpravodajského webu Business Insider varuje před novou ekonomickou krizí na obzoru, na kterou by se měli investoři připravit. Zároveň radí, aby své prostředky diverzifikovali a drželi minimum hotovosti.

Narůstající nerovnost společně s obrovským zadlužením v kombinaci se vzestupem Číny, která je pro Spojené státy velkým rivalem, podle Dalia může vést k tomu, že Spojené státy budou mít problém.

„Spojené státy jsou na křižovatce, buď se země zvládne vyrovnat s rozdíly v rámci svého obyvatelstva a lidé začnou více spolupracovat nebo nás může potkat občanská válka nebo válka s jinou zemí,“ varoval Dalio. Slavný investor zároveň poznamenal, že jeho předpovědi nejsou fakta, že i on se dříve mýlil.

Pokud ekonomiku nezlikviduje nadcházející americko-čínský konflikt, stane se tak kvůli něčemu jinému.
Ray Dalio, Bridgewater Associates

Tím poukazuje na dobu před 50 lety, kdy se jako mladý investor domníval, že ukončení zlatého standardu v USA bude mít pro trhy katastrofální dopad. Opak byl však pravdou, oslabení amerického dolaru vedlo k růstu akcií. Dalio však zdůraznil, že budoucí katastrofy jsou podle historických vzorů za posledních 500 let nevyhnutelné.

„Pokud ekonomiku nezlikviduje nadcházející americko-čínský konflikt, stane se tak kvůli něčemu jinému,“ předpovídá Dalio, který současně pečlivě studuje historii a zajímá se o slavná impéria a jejich neslavné konce.

Dalio také poznamenává, že studium historie mu pomohlo lépe odhadnout některé zásadní krize. „Když nastala v roce 2008 finanční krize, dokázali jsme v nejistém prostředí vydělávat peníze, zatímco ostatní investoři peníze ztráceli,“ tvrdí úspěšný investor.

Ve své nejnovější knize „Principy, jak se vypořádat s měnícím se světovým řádem“ (v originálu „Principles for Dealing with the Changing World Order“) Dalio napsal, že americké pokusy učinit Čínu a její kulturu „američtější“ by mohly nakonec selhat a podnítit konflikt.

To by mohlo zintenzivnit obchodní válku obou zemí, kterou zahájila Trumpova administrativa v roce 2018 a vedla v americké společnosti ke snižování mezd, snižování ziskových marží a zvyšování spotřebitelských cen.

Analytici agentury Moody's zjistili, že jen během prvního roku stála obchodní válka Američany nejméně 300 tisíc pracovních míst. Předloňská studie Federální rezervní banky v New Yorku zase spočítala, že obchodní válka stála americké společnosti 1,7 bilionu dolarů na tržní kapitalizaci.

Pro zpravodajskou CNBC Dalio uvedl, že doufá, že Spojené státy a Čína nakonec z hrozícího konfliktu ustoupí. Bez ohledu na to, jak se bude situace nadále vyvíjet, Dalio obhajuje jednoduchý princip, jak přistupovat k budoucím událostem. „Pokud si děláte starosti, nemusíte se bát. A pokud si starosti neděláte, musíte se bát.“ řekl investor.

Obavy vás podle něj podněcují k tomu, abyste se důkladně podívali na svá osobní rizika – a povzbuzují vás k tomu, abyste proti nim zakročili. Jedním z rizik může být například fyzické místo, kde žijete a pracujete. Dalio ve své zmíněné knize odkazuje na „Index zdraví“, který hodnotí zhruba tucet zemí podle 18 faktorů, jako je dluhová zátěž, vojenská síla a ekonomický výkon.

Tento index by měl být určen jako zdroj k posouzení rizik a vytváření strategií, kde žít a investovat. Dalio podle magazínu Forbes plánuje spustit webovou stránku obsahující data v reálném čase.

Rozmanité portfolio

Slavný investor dále radí věnovat pozornost inflaci. „Máte-li například hotovost na spořicím účtu, pravděpodobně se její hodnota zvyšuje jiným tempem než u ostatních investic, protože je ‚zdaněna‘ inflací. V chaotické době potřebujete, aby vaše nouzové úspory byly financovány bezpečným, dobře diverzifikovaným portfoliem,“ říká úspěšný investor.

Vždy se vyplatí zjistit, jaký je nejhorší možný scénář a být na něj připraven.
Ray Dalio, Bridgewater Associates

Daliovým prvním krokem ke kvalitnímu portfoliu je posouzení současné investiční strategie, pokud tedy nějakou máte, abyste zjistili, kolik týdnů finančně přežijete, pokud byste přišli o práci. „Vždy se vyplatí zjistit, jaký je nejhorší možný scénář a být na něj připraven,“ řekl Dalio.

Dalio také radí nemít všechnu hotovost na jednom místě, především kvůli vysoké inflaci. „Hotovost není bezpečná investice,“ řekl Dalio pro CNBC. Místo toho navrhl vybudovat co nejrozmanitější portfolio – od dluhopisů s inflačním indexem, které Dalio doporučil nad běžné dluhopisy, až po fyzická aktiva, jako je například zlato.

Portfolio může podle Dalia dokonce zahrnovat rovněž digitální aktiva, jako jsou kryptoměny. V květnu loňského roku Dalio pro specializovaný kryptoměnový server CoinDesk řekl, že osobně vlastní „malé množství“ bitcoinů, a to navzdory předchozímu kritickému pohledu na kryptoměny.

„Je to sázka na zajištění, vytvořená výhradně za účelem diverzifikace,“ odůvodnil to Dalio v rozhovoru. „Vyzývám ty, kteří mají rádi bitcoin nebo zlato, aby z toho nedělali rozhodnutí typu všechno nebo nic,“ dodal investor a filantrop v závěru.

Reklama

Doporučované