Hlavní obsah

Už i Švýcarsko, tamní centrální banka poprvé za 15 let zvýšila úrokové sazby

Foto: ČTK

Švýcarský frank.

Reklama

Švýcarská centrální banka dnes zvýšila hlavní úrokovou sazbu na minus 0,25 procenta z dosavadních minus 0,75 procenta. Reaguje tak na rostoucí inflační tlaky. Ke zvýšení sazby přikročila poprvé za 15 let, uvedla agentura Reuters.

Článek

Meziroční míra inflace ve Švýcarsku se v květnu vyšplhala na 2,9 procenta, nejvýše za téměř 14 let. Centrální banka, podle které zatím pravděpodobně zůstane na zvýšené úrovni, proto zvýšila své úrokové sazby.

„Cílem zpřísnění měnové politiky je zabránit většímu šíření inflace u zboží a služeb ve Švýcarsku,“ uvedla banka v dnešní zprávě. Dodala, že v dohledné době nelze vyloučit další zvyšování úroků. Upozornila také, že v případě potřeby je rovněž připravena k intervencím na devizovém trhu.

Ve středu v rámci boje proti inflaci znovu zpřísnila měnovou politiku americká centrální banka (Fed), která zvýšila svůj základní úrok o 0,75 procentního bodu do pásma 1,50 až 1,75 procenta. To představuje nejvýraznější zvýšení za téměř 30 let.

Fed tak zpřísňování měnové politiky opět urychlil. V březnu základní úrok zvýšil o půl procentního bodu po březnovém zvýšení o čtvrt procentního bodu. Evropská centrální banka (ECB) minulý týden signalizovala, že zahájí zvyšování úrokových sazeb v červenci.

Meziroční míra inflace v eurozóně se v květnu vyšplhala na rekordních 8,1 procenta. Ve Švýcarsku pomáhá růst cen brzdit silný kurz švýcarského franku, který je považován za bezpeční útočiště v období nejistoty. Silnější domácí měna snižuje například ceny dovážených paliv a potravin.

Reklama

Doporučované