Hlavní obsah

Velmi schopný bankéř s velkým egem. To má být nový ministr průmyslu

Foto: STAN

Bankéř Jozef Síkela.

Reklama

aktualizováno •

Nový kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela má za sebou velmi úspěšnou manažerskou kariéru ve finanční skupině Erste a dobře zná problémy tuzemského průmyslu.

Článek

Před nastupujícím ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou stojí obrovské výzvy. Průmyslová česká ekonomika se bude muset v následujících letech vypořádat hlavně se snižováním emisí, přechodem na zelenou energii a modernizací průmyslu.

Z velkého průzkumu deníku SZ Byznys mezi jeho bývalými kolegy, bankéři a byznysmeny vyplývá, že je to vysoce kompetentní a zkušený člověk, který umí dosáhnout svého.

„Jozef Síkela byl jedním z mých důležitých parnerů v době mého působení v Erste Group. Zároveň s ním bylo velmi příjemné spolupracovat, protože svou lidskostí a humorem uměl motivovat lidi k výkonu,“ říká jeho bývalý šéf Andreas Treichl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Na Ukrajině zvládl za nelehké ekonomické situace svoji práci na jedničku, a byl následně velmi dobrým předsedou představenstva Slovenské spořitelny,“ uvedl Treichl, bývalý dlouholetý šéf Erste Group, který je dnes předsedou dozorčí rady nadace Erste Stiftung, která je významným akcionářem Erste Group.

Poté co vedl banky z rakouské skupiny Erste na Ukrajině a na Slovensku, byl jmenován do představenstva samotné Erste.

„Kdyby nebyl úspěšný, nebyl by do boardu nikdy jmenován,“ řekl o něm další Rakušan Gernot Mittendorfer, bývalý generální ředitel České spořitelny a poté člen představenstva Erste Group zodpovědný za finance.

„Jozef měl skvělou kariéru. Pracoval v korporátním bankovnictví. Velmi dobře si uměl vybrat spolupracovníky, měl velmi kvalitní tým,“ popisuje Síkelu Mittendorfer. Vládne také velmi dobře řadou jazyků, kromě češtiny mluví německy, anglicky, ukrajinsky a částečně i francouzsky. „Mluvil s šéfy mezinárodních firem v jejich vlastním jazyce. To je obrovská výhoda, která se mu bude hodit i v nové pozici,“ dodává Mittendorfer.

Úspěch i arogance

Bankéři Síkelu popisují jako člověka velkých ambicí, který si uměl jít za svým. „Jozef do velké míry popíral předsudečné vnímání bankovního manažera jako pomalého korporátního dinosaura, který váhá s rozhodnutím a přijmutím odpovědnosti. Dynamikou a ‚drajvem‘ působil v bankovním prostředí dost netypicky,“ uvedl o Síkelovi bývalý kolega, který si nepřál být jmenován.

Lidé, kteří ho znají, vyzdvihují hlavně jeho kompetentnost, dokáže prý věci rychle zhodnotit a současně zná potřeby průmyslových podniků.

„Je to úspěšný bankéř, který má přehled o české ekonomice z mezinárodní perspektivy, což nemá každý. Navíc má sociální inteligenci a dokáže vést velké kolektivy. Za mě je to dobrá volba a já osobně doufám, že to bude dobrá vláda,“ řekl developer Luděk Sekyra, který se Síkelou pracoval na financování své skupiny Sekyra Group.

Kdo je Jozef Síkela

  • Ministr průmyslu a obchodu ve vládě Petra Fialy.
  • Absolvent VŠE v Praze, kde v roce 1989 spoluorganizoval protirežimní studentské stávky.
  • Začínal v roce 1995 ve vídeňské Creditanstalt.
  • Od roku 2001 řídil firemní bankovnictví České spořitelny. Od roku 2007 pracoval pro Erste Bank na Ukrajině, kde se stal v roce 2009 výkonným ředitelem.
  • V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny. Během čtyř let jeho působení pak byla třikrát vyhlášena slovenskou bankou roku.
  • Od ledna 2015 byl členem představenstva skupiny Erste.
  • V roce 2021 se stal partnerem investiční skupiny Prime Fund. Svůj podíl prodal po vstupu do politiky v barvách STAN.

Zdroj: STAN

U schopných lidí není výjimkou, že mají o sobě vysoké mínění, což se někdy může projevovat mírnou arogancí. Síkela v tomto směru zřejmě není výjimkou.

„Pochopitelně je to člověk, který nikdy nebyl zvyklý sedět v koutě. Stal se jako vůbec první Čech členem představenstva Erste Group, což je jedna z nejvyšších pozic, které Čech v mezinárodním bankovním světě dosáhl,“ charakterizuje Síkelu další kolega.

Přelomový ministr

Bude se ale hodit do politického světa? „Do ministerského křesla je to skvělá volba. Jsem sice trochu překvapený, protože nikdy nebyl v politice, ani neměl politické ambice. Měl ale dobré vztahy s vládou, takže teď si to zkusí z druhé strany,“ dodává Mittendorfer.

Chuť vstoupit do politiky zřejmě souvisí se Síkelovou ambiciózností. Oslovení manažeři se shodují, že jde o hodně cílevědomého člověka, který dokázal být úspěšný a svých schopností si byl velmi dobře vědom.

Podle jeho bývalé podřízené chodil vždy na schůzky pečlivě připraven. V ministerském zaměstnání by se mu to mohlo hodit. „Jeho srdce bije pro Česko,“ myslí si Mittendorfer, který strávil v Česku devět let. Podle něho má Česko i v současné složité době velmi dobrou výchozí pozici: především nízký veřejný dluh a dobré dispozice stávající krizi zvládnout.

Aktualizovali jsme o vyjádření bývalého dlouholetého šéfa Erste Group Andrease Treichla.

Reklama

Doporučované