Hlavní obsah

Z USA přišla rána pro kryptoměny. Jsou na nejnižší úrovni od loňského ledna

Foto: Shutterstock.com

Cena bitcoinu a dalších padá.

Reklama

Po zveřejnění údajů o květnové inflaci v USA se propadají kryptoměnové trhy. Ether oslabil na úroveň z loňského března, dolů letí i bitcoin. Index stovky největších kryptoměn klesl na hodnotu z ledna 2021.

Článek

Dvojice nejznámějších kryptoměn bitcoin a ether v neděli oslabila. Kryptoměny poklesem reagovaly na výrazný růst spotřebitelských cen v USA, který podpořil obavy investorů z agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Ether klesl až o pět procent na 1 445,56 dolaru, což je nejnižší úroveň od března 2021, zatímco Bitcoin se propadl až na 27 264,65 dolaru, tedy nejnižší hodnotu od 12. května.

Prakticky všechny kryptoměny sledované agenturou Bloomberg v neděli klesly. Například dogecoin a avalanche se propadly o více než sedm procent.

Páteční údaje o inflaci v USA překonaly očekávání, čímž zmařily veškeré naděje, že rostoucí ceny už možná dosáhly vrcholu. Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily růst z dubnových 8,3 procenta na 8,6 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1981.

Oslabením už v pátek na zvýšení inflace reagovaly akcie, zatímco dvouleté výnosy státních dluhopisů se vyšplhaly na nejvyšší úroveň od roku 2008.

„Velmi pravděpodobně uvidíme, že tento medvědí (klesající, pozn. red.) trend bude pokračovat i v příštím týdnu, zejména s ohledem na blížící se zasedání Federálního výboru pro volný trh,“ uvedl Vijay Ayyar, viceprezident pro firemní rozvoj a mezinárodní aktivity na kryptografické platformě Luno.

„Pokud se podíváme na předchozí medvědí trhy, bitcoin obvykle klesal o zhruba 80 procent a více, altcoiny obvykle o 90 procent a více. Pokud to tak zůstane, mohli bychom v příštím měsíci nebo dvou vidět mnohem nižší ceny bitcoinu,“ dodal Ayyar.

Celková likvidita kryptoměn byla v neděli již třetí den v řadě nad 100 miliony dolarů. V pátek dosáhla 258 milionů dolarů a v sobotu 290 milionů dolarů, což vyplývá z údajů společnosti Coinglass.

Měřítko vážené tržní kapitalizací sledující výkonnost 100 největších tokenů – index MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 – klesl na nejnižší úroveň od ledna 2021.

Reklama

Doporučované