Hlavní obsah

Zkontrolujeme marže u základních potravin, oznámilo ministerstvo

Foto: Archiv Esky, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zemědělství chystá kontroly marží u másla, mléka, masa a pečiva. Úřad chce napodobit kontroly, které provedlo Ministerstvo financí u pohonných hmot. Jediné, co se však podle analytika dá u potravin regulovat, je zisk.

Článek

Ministerstvo zemědělství připravuje ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kontrolu marží u některých potravin. Novinářům to dnes během jednání vlády řekl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). O záměru hovořil i v dnešních Hospodářských novinách.

„Vážně uvažujeme o tom, že přistoupíme ke stejnému kroku, který se úspěšně realizoval v oblasti pohonných hmot, kde došlo ve výsledku ke snížení cen,“ řekl Nekula. Chce sledovat ceny másla, kuřecího a vepřového masa nebo pečiva.

Kdo by měl podávat pravidelná hlášení o maržích a kdy by měly kontroly začít, je podle Nekuly zatím předmětem jednání s ÚOHS. Rozdělení zisku mezi zemědělci, potravináři a obchodníky je podle něj nerovnoměrné. Sledování marží chce cílit hlavně na obchodníky, kde jsou podle něj marže příliš vysoké.

V potravinářství je zisk v řádu jednotek procent a dokonce je někdy i nulový.
Petr Havel, agrární analytik

Podle agrárního analytika Petra Havla by však vláda měla rozlišovat mezi marží a ziskem, protože marži lze jen obtížně regulovat. „Marže je rozdíl mezi cenou, za kterou obchodník nakoupí a cenou, za kterou prodá. Z toho musí zaplatit zaměstnance, nájem, energie, skladné a podobně. To jsou náklady, které nejsou zrovna malé. Až se tohle všechno odečte, tak vyjde zisk,“ vysvětluje Havel.

Marže tak může být klidně stoprocentní, ale obchodníkův zisk nemusí být žádný. „V potravinářství je zisk v řádu jednotek procent a dokonce je někdy i nulový, když řetězec potřebuje podpořit odbyt nějakého produktu,“ říká Havel.

Pokud se cena potravin dá nějakým způsobem regulovat, je to podle Havla kontrolou přiměřeného zisku, ale i to je sporé. „Je to brutální opatření, které by se snad dalo uplatnit v současné době, kdy rostou ceny potravin, ale to považuji až za poslední možné řešení,“ popisuje analytik.

„Uvidíme, jak zareagují jednotliví obchodníci, zejména obchodní řetězce, protože máme avízo, že by chtěli po Velikonocích zdražit,“ doplnil ministr.

Tlak na růst cen ze strany dodavatelů v současnosti pociťuje nejeden potravinářský řetězec. „My ovšem dlouhodobě děláme maximum pro to, abychom pro naše zákazníky zachovali co nejvýhodnější ceny, to se nezmění ani po Velikonocích,“ říká Tomáš Kubík, tiskový mluvčí Penny Marketu.

Ceny energií rostou dál, přidává se nedostatek surovin, kromě toho se do cen potravin ještě v plné míře nepromítly ceny pohonných hmot a výrazně rostoucí ceny průmyslových hnojiv.
Petr Havel, agrární analytik

Další zdražení je dle Havla logické, neboť to předchozí ještě nezahrnovalo zvýšení nákladů, k němuž došlo v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Ceny energií rostou dál, přidává se nedostatek surovin, kromě toho se do cen potravin ještě v plné míře nepromítly ceny pohonných hmot a výrazně rostoucí ceny průmyslových hnojiv,“ uvádí.

Podobný krok, k němuž se chystá resort zemědělství, podniklo dříve Ministerstvo financí, které sbírá zhruba od poloviny března data od prodejců paliv. V kontrolách marží bude úřad pokračovat do 30. září. Vláda má také nejpozději do konce dubna rozhodnout, zda bude regulovat marže prodejců pohonných hmot.

U benzinu a nafty nakonec díky vývoji na trhu došlo ke snížení cen. V případě potravin ale podobný scénář nehrozí a zlevnění nenastane. „Minimálně ne do druhé poloviny letošního roku. Myslím ale, že i v druhé polovině roku se minimálně nebude cena potravin snižovat,“ varuje Havel.

V České republice v poslední době ceny prudce rostou. Inflace v březnu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Je tak nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent. Nejvýrazněji zdražily pohonné hmoty, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem.

Reklama

Doporučované