Hlavní obsah

Zlaté časy finančních poradců skončily. Z hypotečního trhu zmizely miliardy

Foto: Profimedia.cz

Hypoteční trh zažívá v Česku kvůli vysokým úrokovým sazbám propad. Ilustrační foto.

Reklama

Finanční poradci zápolí s propadem hypotečního trhu. Hypotéky pro ně byly tučným zdrojem provizí. Ti z poradců, kteří jsou zaměření na byznys mimo dohled České národní banky, navíc často čelí dopadům investičních skandálů.

Článek

Finančním poradcům nastaly horší časy. Z jedné strany na branži žijící hlavně z provizí doléhá zejména propad hypotečního trhu. Zároveň se poradci zvláště v neregulované části trhu musejí vypořádávat s pošramocenou reputací kvůli účasti na četných investičních průšvizích, do nichž „namočili“ své klienty.

„V minulých letech byly hypotéky stěžejní segment finančního poradenství. Pokles provizí tak určitě nastane,“ řekl Marek Černoch, výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry v celkovém objemu 197 miliard korun. Meziročně to byl propad o 64 procent, vyplývá z dat České bankovní asociace.

„Objemy poskytnutých hypoték v posledních měsících roku 2022 byly nejslabší od začátku roku 2014, počty poskytnutých hypoték pak dokonce za posledních 20 let. Vzhledem k tomu, že většina faktorů za slabou poptávkou přetrvává, nelze pro nejbližší období čekat výraznější obrat k lepšímu,“ komentoval hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Obrovské číslo

Pro finanční poradce znamená propad hypoték citelnou ránu. Z každého úvěru na bydlení totiž od bank dostávali provizi. Její výše nebyla stejná, každá banka má jiné podmínky. Mohla se dostat zhruba k 1,5 procenta z celkové výše hypotéky, často ale byla nižší. V případě horního stropu si tedy poradce například u hypotéky ve výši tří milionů korun mohl přijít na provizi až 45 tisíc korun.

„Dopady propadu hypotečního trhu jsou znatelné. Bavíme se tu o meziročním poklesu obratu zprostředkovatelského trhu mezi čtyřmi až pěti miliardami korun. To je obrovské číslo. Je však třeba si uvědomit, že to je propad z obrovské bubliny a největší problém je ten, že se nikdo nemusel snažit a byznys přišel sám. Zejména pro specializované hypoteční makléře a firmy, které je sdružují, je to velmi citelný zásah do byznysu,“ komentoval ředitel finanční skupiny Partners Petr Borkovec.

V případě Partners tvoří provize z hypoték dlouhodobě čtvrtinu až pětinu obratu. „V roce 2022 klesl na 300 milionů korun a v roce 2023 počítáme konzervativně v rozpočtu se 100 miliony korun. Tedy i pro nás se jedná o situaci, se kterou jsme si museli poradit. Pomohl nám rychlý růst ve všech ostatních segmentech, především v penzích, investicích a životním pojištění,“ popsal šéf Partners Borkovec.

Znám spoustu poradců, kteří odešli z regulovaného byznysu prodávat tento neregulovaný odpad. A odchází s hrozbou žalob na ně samotné
Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners

Také pro další konzultanty představuje rozšiřování záběru strategii, jak se s výpadkem provizí za hypotéky vyrovnat. „Předpokládám, že i v roce 2023 budou pokračovat finanční poradci v trendu rozšiřování své kvalifikace. Již v roce 2022 jsme zaznamenali nárůst v oblasti zprostředkování životního pojištění, když se tomuto segmentu začali věnovat i obchodníci, kteří se dříve soustředili pouze na úvěry,“ poznamenal Jan Walter, obchodní a provozní ředitel poradenské sítě FinGo.

Finanční perpetuum mobile

Kromě propadu hypoték se zvláště finanční poradci v neregulované části trhu musejí často potýkat s dopadem různých investičních skandálů, v nichž lidé přišli o peníze. Bez přispění poradců by přitom často takovéto investice nepodnikli. Týká se to například alternativních fondů spravujících majetek investorů, které sice Česká národní banka registruje, ale už nijak nedohlíží na jejich činnost. Mimo regulovanou sféru jsou také různé firmy vybírající od investorů peníze na investice do kryptoměn nebo tokenů.

„Poradci byli a jsou první cílovou skupinou těchto pochybných subjektů a poradci nyní vidí, že se nemohou nechat opít vysokou provizí a slibovaným perpetuum mobile. Znám spoustu poradců, kteří odešli z regulovaného byznysu prodávat tento neregulovaný odpad a nyní odchází zklamaní z oboru. A odchází s hrozbou žalob na ně samotné,“ doplnil šéf Partners Borkovec.

V praxi investiční kauzy přispěly k čištění trhu. V databázi České národní banky se to projevuje úbytkem investičních zprostředkovatelů. Ke konci minulého roku evidovala ČNB 138 takovýchto subjektů. Meziročně to byl pokles o desetinu.

V posledních letech z trhu zmizely poradenské firmy, které měly podíl na různých investičních skandálech, či dokonce byly napojené na jejich původce. Například to bylo několik poradenských uskupení napojených na padlou investiční společnost Arca Investments. O něco později takto z trhu zmizela společnost Aido navázaná na zkrachovalého byznysmena Michala Mičku a jeho skupinu C2H.

Reklama

Doporučované