Hlavní obsah

19 000 nedostupných. Klienty Bohemia Energy v režimu DPI mohou 14. odpojit

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pobírá příspěvek na bydlení asi 180 tisíc lidí.

Reklama

Příští týden bývalým klientům Bohemia Energy vyprší půlroční lhůta pro setrvání u náhradního dodavatele. Některým z nich tak hrozí odpojení od dodávek energií. Celkem v režimu DPI zůstává přes 19 tisíc odběratelů.

Článek

Ve čtvrtek 14. dubna uplyne půl roku ode dne, kdy největší alternativní dodavatel energií Bohemia Energy po ukončení činnosti přestal dodávat elektřinu, následně i plyn. Odběry jeho bývalých zákazníků se tak stanou nezákonnými a pokud do té doby neodejdou od svého náhradního dodavatele, hrozí jim odpojení od energií.

Přestože většina postižených odběratelů již přešla na standardní smlouvy k jinému dodavateli, stále existují domácnosti, které svou situaci nevyřešily.

Jsme v situaci, kdy u plynu dnes zůstává v režimu DPI 5 604 domácností. U elektřiny nám zůstává zhruba 13 880 lidí.
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

„Ke konci března z celkového počtu domácností, kterých bylo 637 136 u elektřiny, tak 97,8 procenta mají svého zasmluvněného dodavatele, takže už nejsou v režimu DPI. U plynu to je 296 861 domácností, kde jsme na čísle, že 98 procent z těchto domácností už má zasmluvněného dodavatele a nejsou v rizikové kategorii,“ řekl na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstva a dodavatelé proto apelují na zbytek lidí, aby tento problém řešili. „Jsme v situaci, kdy u plynu dnes zůstává v režimu DPI 5 604 domácností. U elektřiny nám zůstává zhruba 13 880 lidí,“ popisuje Jurečka.

Kromě zhruba 900 tisíc klientů skupiny Bohemia Energy se do režimu DPI dostali i další odběratelé, jejichž dodavatelé ukončili činnost. Půlroční lhůta se odběratelům DPI počítá od chvíle, kdy jejich původní dodavatel přestal dodávat energie.

Naposledy se tak stalo před týdnem, kdy na 1 300 odběrných míst přestala dodávat elektřinu firma Conte. „Minulý týden jeden dodavatel ukončil svoji činnost, takže těch lidí přibylo, ale to jsou ti, kteří nemusí řešit kritický termín 14. duben,“ upozorňuje Jurečka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně spolupracuje s resortem průmyslu a obchodu, Energetickým regulačním úřadem, dodavateli poslední instance a sociálními pracovníky v obcích, aby kontaktovali lidi, kteří se dodavatelům neozývají.

Zaměstnanci dodavatelů energií i zástupci obcí navštěvovali domácnosti, které s DPI nekomunikovaly, a vysvětlovali jim současnou situaci a možnosti pomoci s vyššími cenami energií formou mimořádné okamžité pomoci a příspěvků na bydlení.

Ministr na tiskové konferenci uvedl, že doma navštívili kolem tisíce nejrizikovějších klientů, 96 procent z nich začalo komunikovat a počet lidí v DPI se tak stále daří snižovat.

Odchodem do režimu DPI musely domácnosti, které byly do té doby zvyklé na nižší ceny energií, platit mnohonásobně víc. Proto se také zvýšil počet žadatelů o příspěvky na bydlení a další formy sociální pomoci, které část výdajů za energie pokrývají.

„Od ledna nám přibylo více než 40 tisíc nových žádostí o příspěvek na bydlení. Průměrná výše, která se vyplácí na příspěvek na bydlení od začátku roku je zhruba 4 tisíce korun měsíčně,“ popisuje Jurečka.

V našich odhadech bylo, že by těch lidí mohlo být 200 až 250 tisíc, dnes se blížíme číslu 180 tisíc.
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Přestože se zájem o příspěvky zvýšil, stále je kritizována složitá administrativa při vyřizování žádostí. „V druhé polovině dubna bychom měli mít připravené zjednodušení procesu, aby byl plně digitální, a finalizujeme návrh legislativní změny, abychom i legislativně proces zjednodušili,“ sdělil ministr.

V souvislosti s tím očekává, že přídavek na energie pomůže více lidem. Stále však není tolik žadatelů, kolik resort předpokládal. „V našich odhadech bylo, že by těch lidí mohlo být 200 až 250 tisíc, dnes se blížíme číslu 180 tisíc,“ dodal Jurečka.

Krátce po Bohemia Energy ukončil dodávky i dodavatel Kolibřík Energie, kdy v DPI skončilo na 28 tisíc klientů. Jim vyprší lhůta pro setrvání u náhradních dodavatelů krátce poté.

Reklama

Doporučované