Hlavní obsah

300 milionů od lidí, kterým risk nevadí. Penězům Xixoio vládne jeden člověk

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Společnost Xixoio vydává digitální tokeny, které nabízí drobným investorům. Projekt ale budí pochyby.

Reklama

Dvě významné instituce - ČNB a Ministerstvo financí varují před neuváženými investicemi do rizikových digitálních tokenů. A to v době, kdy takto zaměřená firma Xixoio vede masivní reklamní kampaň zaměřenou na drobné investory.

Článek

Finanční start-up Xixoio už zvládl drobným investorům prodat své tokeny, tedy jakousi formu digitálních „dluhopisů“, za bezmála 300 milionů korun. Celkem společnosti svěřilo peníze skoro 2800 lidí, vyplývá z údajů, které firma poskytla SZ Byznys. Xixoio vytváří virtuální systém pro financování firem. Projekt ale vzbuzuje pochybnosti. Mimo jiné kvůli podmínkám pro investory.

Cílem Xixoio je vytvoření digitálního systému, kam si firmy budou chodit pro nový kapitál. Má to být alternativa vůči tradičnímu financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů. Na rozvoj systému nyní start-up shání peníze, a to od drobných klientů prostřednictvím prodeje tokenů.

„Česká národní banka upozorňuje veřejnost na rizika spojená s nabídkami zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím alternativních investičních produktů, které jsou někdy podpořené silnou mediální prezentací,“ uvedla ve svém prohlášení centrální banka.

Právě Xixoio v současné době vede rozsáhlou reklamní kampaň včetně šotů na televizních stanicích. ČNB zároveň doplnila, že investování do virtuálních tokenů nepodléhá jejímu dohledu. Podobné upozornění vydalo na konci listopadu i Ministerstvo financí. Společnost Xixoio reagovala, že s oběma institucemi souhlasí.

Tvrdé podmínky

Spolu s produktovými podmínkami Tokenu XIX, jak se investiční produkt firmy Xixoio jmenuje, musí uživatel podepsat mimo jiné ustanovení, že firma nemá povinnost peníze lidem vracet. Stejně tak má společnost úplnou volnost v posílání peněz na třetí osoby nebo ve vytváření zajištění ve prospěch někoho jiného.

Další klauzule produktových podmínek stanovuje, že do výplaty případných zisků nemají držitelé tokenů co mluvit. O využití profitu tak budou rozhodovat výhradně akcionáři. Většinovým majitelem Xixoio je šéf firmy Richard Watzke.

Watzke veškeré pochybnosti o svých plánech v rozhovoru pro SZ Byznys odmítl. „Stoprocentně. Je to moje jméno a je to trend. Na tisíc procent,“ odpověděl na otázku, jakou mají klienti záruku, že dostanou peníze zpět. „Děláme snad reklamní kampaň proto, abychom řekli, že jsme podvodníci, pojďte okamžitě k nám,“ dodal.

Ve světě okolo financí ale Xixoio vzbuzuje pochybnosti. „Hodnota tokenu se tvoří aktuálně pouze tím, že do společnosti plynou další peníze od klientů, což je podobné Ponzi schématu. Jasný fakt je, že poplatek za nákup tokenu je dle ceníku 1,95 procenta, přitom náklady na distribuci se pohybují dle přehledu provizí pro distributory od tří do deseti procent, podle objemu investované částky a proškolení obchodníka. Přesně takto matematicky nevycházejí projekty postavené na Ponzi schématu,“ komentoval Lukáš Pácl, šéf právního oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

ČNB upozorňuje veřejnost na rizika spojená s nabídkami zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím alternativních investičních produktů, které jsou někdy podpořené silnou mediální prezentací.
ČNB, 3. prosince 2021

Jako Ponziho schéma se označuje forma investičního podvodu známého též jako letadlo. Investoři v něm dostávají peníze zase jen od vstupujících nových investorů. Když se přísun uživatelů zastaví, letadlo spadne. Richard Watzke ale opakovaně odmítl, že by Xixoio fungovalo právě na základě Ponziho schématu. Naopak představitele finančních sítí viní z nepřátelství kvůli tomu, že pro ně Xixoio představuje konkurenci.

„Lidé v nás mají takovou důvěru, že máme 73 procent opakovaných nákupů. Opakovaný nákup neudělá člověk, který je hloupý a nedostává informace. Opakovaný nákup udělá člověk, který rozumí tomu, co děláme,“ tvrdí Watzke.

Celkem firma v současnosti disponuje kapitálem 523 milionů korun. Rozdíl mezi 300 miliony korun od klientů a celkovou částkou tvoří prostředky akcionářů.

Reklama

Doporučované