Hlavní obsah

Autobusy zpět na Ukrajinu jsou plné, lidé cestují až do Kyjeva

Foto: Shutterstock.com

Někteří váleční uprchlíci se vracejí z různých důvodů zpět na Ukrajinu i přesto, že válka neskončila. V Kyjevě a okolí se situace zklidnila. Il. foto.

Reklama

Během posledních dvou týdnů se z Česka vrátily zpět na Ukrajinu stovky lidí, potvrzují data přepravních společností. Část lidí se vydala za zbytkem rodiny oslavit pravoslavné Velikonoce.

Článek

Autobusy na Ukrajinu teď odjíždějí plné téměř každý den. Spoje, které míří z autobusového nádraží v Praze na Florenci nebo z brněnského nádraží naproti hotelu Grand, se v posledních dnech zaplňují do posledního místa.

Velký zájem byl o Velikonocích o linku do Lvova, teď už prodlouženou do dalších ukrajinských měst Tarnopol, Chmelnického, Vinnice a Umaně, potvrzuje mluvčí Flixbusu Tomáš Beránek. Nově otevřeli linku Praha–Kyjev se zastávkami ve Lvově, Rivném a Žitomíru.

„Co se týče nejčastější destinace, aktuálně vede Lvov, neboť minulé téměř dva měsíce byli cestující zvyklí na skutečnost, že jde na Ukrajině o konečnou stanici. Počítáme s tím, že do budoucna bude více a více cestujících mířit přímo do Kyjeva. Nejde jen o linky protínající Česko, ale také o linky z Německa a Polska, které českým územím neprojíždějí,“ uvedl Tomáš Beránek z Flixbusu.

Podle informací kanceláře dalšího dopravce, společnosti Lubjano Trans, je každodenní večerní spoj z Prahy do Drahova opakovaně téměř plný. Zájem cestujících potvrdil i pracovník kanceláře přepravní společnosti DMD Group, která jezdí do Ivano-Frankivsku.

„Rozmlouval jsem jim to, ale chtěly domů“

V českých firmách tak znovu ubývají brigádníci. Takovou zkušenost popsal pro SZ Byznys majitel holešovické restaurace Petr M. (nepřeje si uvádět celé jméno, redakce však jeho totožnost zná).

Ze skupiny sedmi žen, které společně přijely na začátku března z vesnice v Kyjevské oblasti, se minulý týden čtyři vrátily zpět. „Rozmlouval jsem jim to, ale chtěly domů,“ líčí Petr M. „Chtějí být se svými muži, nechaly tam rodiče, mají strach o majetek,“ vypočítává hlavní důvody toho, proč odjely zpět na Ukrajinu.

Podobně mluví i majitelka malé pražské úklidové firmy Jana. Ani ona nechce uvádět celé jméno. „Pracovaly pro mě tři ženy, členky jedné rodiny. Rozhodly se vrátit, říkaly, že u nich je klid, nestřílí se. Klienti si je chválili a musím říct, že za ně jen těžko hledám náhradu.“

Proud uprchlíků, kteří utekli před válkou na Ukrajině a hledají bezpečí v Česku, nyní mírně slábne. Celkově od začátku ruské invaze vydalo české Ministerstvo vnitra 308 170 víz.

Také podle údajů Státní pohraniční služby Ukrajiny, které redakci SZ Byznys zprostředkovala ukrajinská ambasáda v Praze, v posledních dnech opouští zemi méně obyvatel.

„Třeba včera, 24. dubna, hranici Ukrajiny se zeměmi EU a Moldavskem překročilo 16 000 osob, naopak do Ukrajiny přijelo 17 000 osob, z nich 15 000 občanů Ukrajiny. 23. dubna z Ukrajiny odjelo 24 tisíc lidí, do Ukrajiny přijelo 33 tisíc osob, z toho více než 30 000 byli Ukrajinci. 22. dubna z Ukrajiny odjelo 30 tisíc osob, do Ukrajiny přijelo skoro 40 tisíc, z nichž přes 35 tisíc občanů Ukrajiny,“ uvádí konkrétní údaje pohraničníků Tetiana Okopna, mluvčí Velvyslanectví Ukrajiny v ČR.

Například České dráhy, které spolu s dalšími společnostmi zajišťují bezplatnou mezinárodní přepravu uprchlíků, monitorují jejich počty na území Česka.

„Celkově jsme zaznamenali pokles počtu těchto osob oproti dřívější době, přitom podíl osob, které překračují naše hranice směrem do zahraničí, se na celkovém počtu zvyšuje. Uprchlíci odjíždějí také do Německa nebo Rakouska, pro mnohé jsme tedy tranzitní zemí,“ informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle údajů OSN opustilo Ukrajinu už více než 5,5 milionu lidí, nejčastěji žen a dětí. Nejvíce z nich do sousedního Polska, ale také na Slovensko a do Česka.

Reklama

Doporučované