Hlavní obsah

Bill Gates investoval do firmy, která umí udělat vodu ze vzduchu

Foto: Source Global

Hydropanely jsou nainstalované v 52 zemích světa.

Reklama

Fungují podobně jako solární panely, místo elektřiny však vyrábějí vodu. Hydropanely společnosti Source Global ji zvládnou vytvořit pouze ze vzduchu a slunečního světla. Do projektu investovala i společnost Billa Gatese.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Přístup k pitné vodě je v některých částech světa omezený. Společnost Source Global však našla způsob, jak pomocí hydropanelů vyrobit vodu ze vzduchu a slunečního světla. Generální ředitel start-upu Cody Friesen vynalezl panely už v roce 2014 na Arizonské státní univerzitě, kde se zabýval udržitelností vody. O rok později se rozhodl přenést své zkušenosti do praxe, a proto založil společnost Source Global.

Díky hydropanelům by se mohlo podařit dostat vodu do oblastí, ve kterých se lidé potýkají s nedostatkem vody. „Vezmeme sluneční světlo a vzduch a díky nim dokážeme vyrobit dokonalou pitnou vodu v podstatě kdekoli na planetě. Vodu, která byla historicky pravděpodobně největší výzvou lidstva, tak přeměníme na obnovitelný zdroj, který je perfektní v podstatě všude,“ uvedl Friesen pro server CNBC.

Do roku 2025 bude žít polovina světové populace v oblastech s nedostatkem vody.
Cody Friesen, generální ředitel Source Global

Jeden hydropanel by měl podle společnosti eliminovat potřebu 54 000 jednorázových plastových lahví na vodu během své životnosti 15 let. Cena hydropanelů se pohybuje kolem dvou tisíc dolarů za kus.

Samotný princip výroby spočívá v tom, že hydropanely přijímají vodní páru ze vzduchu. Tu pak převedou do formy, v níž je pára asi 10 000krát koncentrovanější než v atmosféře. Pomocí slunečního tepla systém přeměňuje jednotlivé molekuly na kapalnou vodu, která se shromažďuje v nádrži uvnitř panelu a poté se uvolňuje jako čistá a především pitná voda.

Hydropanely zajišťují školákům vodu

Podobné technologie jsou zoufale potřebné v místech, jako je například Indie. Zhruba 800 000 tamních vesnic totiž nedisponuje čistou pitnou vodou. „Světová zdravotnická organizace uvádí, že do roku 2025, tedy do tří let, bude žít polovina světové populace v oblastech s nedostatkem vody,“ řekl Friesen.

Podle CNBC bude mít ale projekt potenciál i v zemích, které nedostatkem vody zatím netrpí. Spojené státy například čelí 750 poruchám vodovodního potrubí denně. Podle Friesena je tak obchodní příležitost projektu veliká.

Do roku 2018 se společnosti Source Global podařilo nainstaloval řadu 40 hydropanelů v Keni, kde členové nadace Samburu Girls Foundation na svých cestách za vodou čelili každodennímu nebezpečí. Hydropanely také například pracují v několika školách v Africe, kde zajišťují vodu pro tamní studenty.

Hydropanely Source Global momentálně fungují v 52 zemích v rámci 450 samostatných projektů. Start-up zaujal i investory, včetně Breakthrough Energy Ventures miliardáře Billa Gatese nebo investiční společnosti BlackRock, jež firmě poslaly už 150 milionů dolarů od investorů.

Reklama

Doporučované