Hlavní obsah

Bob Dylan prodal své dílo. Za práva získá 200 milionů dolarů

Foto: Michael Ochs Archives, Getty Images

Dylan je jedním z mnoha hudebníků, kteří v posledních letech prodali práva na svá umělecká díla.

Reklama

V posledních letech známí zpěváci prodávají svá celoživotní díla velkým hudebním společnostem. Zpěvák Bob Dylan tak učinil už podruhé. Práva na své písně prodal za 150 až 200 milionů dolarů Sony Music Entertainment.

Článek

Společnost Sony Music Entertainment získala celý hudební katalog Boba Dylana. Osmdesátiletý americký zpěvák je jedním z mnoha hudebníků, kteří v posledních letech prodali práva na svá díla velkým společnostem.

„Columbia Records má s Bobem Dylanem zvláštní vztah od počátku jeho kariéry a my jsme nesmírně hrdí a nadšení, že můžeme pokračovat v růstu a rozvoji našeho pokračujícího šedesátiletého partnerství,“ uvedl v prohlášení Rob Stringer, předseda představenstva Sony Music Group. „Bob je jednou z největších hudebních ikon a bezkonkurenčně geniálním umělcem,“ dodal.

Smlouva podle serveru CNBC zahrnuje všechna Dylanova předchozí alba od roku 1962 a také práva na několik budoucích vydání. Dohoda byla uzavřena už v červenci 2021 a její hodnota se podle časopisu Variety odhaduje na 150 až 200 milionů dolarů.

„Vydavatelství Columbia Records a Rob Stringer se ke mně chovali jen dobře po mnoho, mnoho let. Jsem rád, že všechny mé nahrávky mohou zůstat tam, kam patří,“ uvedl Dylan v prohlášení. Společnost Columbia Records je nejstarší nahrávací společností na světě, nyní je součástí korporace Sony Music Entertainment.

Zhruba před dvěma lety Dylan prodal práva společnosti Universal Music. Hodnota transakce z roku 2020 se podle deníku The New York Times odhaduje na přibližně 300 milionů dolarů.

Pokud by se mohlo zdát, že Dylan prodal dvakrát totéž, není to tak. Obchod z roku 2020 zahrnuje například texty nebo kompozice, takže se hodí třeba k prodeji do filmů, zatímco současný prodej se týká existujících vydaných songů, které se dají velmi dobře zpeněžit například při streamování hudby a podobně.

Dylan je jedním z mnoha hudebníků, kteří v posledních letech prodali práva na svá umělecká díla. Naposledy tak učinil americký rockový a folkový zpěvák Bruce Springsteen, který loni v prosinci své dílo v hodnotě 500 milionů dolarů prodal společnosti Sony Music.

Veškerou svou hudbu prodal také David Bowie, a to společnosti Warner Music za 200 milionů dolarů. Připojil se tak k Paulu Simonovi, Steviemu Nicksovi, Neilu Youngovi, skupinám The Killers a Imagine Dragons.

Mnozí lidé z branže spekulují, že tyto prodeje jsou součástí plánování pozůstalosti těchto umělců. Katalogy písní jsou cenným majetkem, ale vyžadují rozsáhlou správu, na kterou dědicové často nejsou připraveni.

Za prodejem práv mohou být i plány americké vlády na zvyšování daní. Ve Washingtonu je snaha zvednout daně z kapitálových výnosů nad současnou úroveň 20 procent.

Bob Dylan získal v roce 2017 Nobelovu cenu za literaturu – jako první písničkář vůbec. Akademie ocenila poetiku jeho textů a vyzdvihla jeho přínos k velké tradici amerického písničkářství.

Reklama

Doporučované