Hlavní obsah

Bude silvestr? Žádné možná, potřebujeme to vědět hned, říkají restauratéři

Foto: Pexels.com

ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Čekat na vývoj situace je pro restauratéry příliš riskantní. Jestli bude otevřeno na silvestra, potřebují vědět hned, říká Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Článek

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covid-19. Bez něj pak přestanou platit omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Pro restauratéry a hospodské však ta nejdůležitější otázka stále zůstává – bude otevřeno na silvestra? Za jejich nejistotou stojí vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), který po prvním zasedání čerstvě jmenovaného kabinetu sdělil, že obnovení restrikcí přizpůsobí aktuálnímu vývoji situace.

„Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme, a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl Fiala.

To je podle Luboše Kastnera, člena představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR riskantní přístup, který může celý restaurační obor ohrožovat.

„V případě, že bude otevřeno, jsme za to rádi. Tržba na silvestra je pro nás důležitá. Problém je ten, že se vláda rozhodne podle aktuální situace, a to je špatně. Nepomůže nám to. Jsme v nejistotě a nevíme, co se stane pár dnů před posledním dnem roku. Nemůžeme přece nabírat lidi do práce a nakupovat suroviny, aby nás opět nečekaně zavřeli. Potřebujeme to vědět teď,“ okomentoval situaci Kastner.

V průměru se podle Kastnerových slov, který sám provozuje pražskou restauraci Červený jelen, o silvestrovské noci hospodským a restauratérům zvýší tržby až na trojnásobek.

Ve vysoké tržby v současné chvíli příliš nedoufá ani restauratér z Poděbrad Tomáš Vrba, který provozuje několik restaurací a diskotéku s nočním barem. Důvodem jsou stávající pravidla pro vstup.

„Už dnes chodí do restaurací daleko méně lidí, a to kvůli povinnému očkování. V průměru nám klesla návštěvnost o šedesát procent. Diskotéku jsme zavřeli úplně, tu by se nám aktuálně nevyplatilo udržovat otevřenou,“ komentoval dění podnikatel Tomáš Vrba.

Foto: Bernard Bar Olomouc

Bernard Bar v Olomouci. V pondělí začne dělat objednávky.

Bernard Pub v Olomouci krok vlády vítá. Připravoval se na obě varianty možného vývoje – že vláda nouzový stav prodlouží i zruší.

Udělali jsme si plán, co a kde je třeba nakoupit, a v pondělí vše objednáme tak, že budeme připraveni na plný provoz.
Marek Havlen, provozní baru v Olomouci

„Z vyjádření členů nové vlády jsem doufali, že ho zruší, a tak se už celý týden připravujeme na otevření. Udělali jsme si plán, co a kde je třeba nakoupit, a v pondělí vše objednáme tak, že budeme připraveni na plný provoz a otevření po 22:00 hodině. Moc se těšíme,“ říká provozní baru Marek Havlen.

Kdyby vláda naopak nouzový stav prodloužila, patrně by podle něj bar měl přes svátky zcela zavřeno a otevřel by až 3. ledna.

Radost má i majitel Plzíínky v Kladně. „Jsme připraveni mít otevřeno podle našich standardních otevíracích hodin, máme velké sklady. Kdyby se nouzový stav prodloužil, otevřeno bychom měli stejně od 11:00 do 22:00 a doufali bychom, že lidé přijdou, a pak budou pokračovat doma. Toto je ale samozřejmě lepší. Jen doufám, že se tím situace zase nezhorší, když už začala čísla klesat,“ říká Radomír Kott.

Z rozhodnutí vlády se těší i dodavatel alkoholu z Nového Boru, společnost Maximum Plus. Objemy dodávek alkoholických nápojů pro restaurační zařízení to ale podle slov majitele firmy Miroslava Šešiny výrazně neovlivní. „Na dodávky jsme připraveni, ale vzhledem ke snížení návštěvnosti vlivem restrikcí, budou nižší než v minulých letech, a to i na Silvestra. Řekl bych, že ta úroveň zůstane jednoduše taková, jaká je dnes,“ řekl majitel společnosti.

Večírky padly a lidé jsou v depresi

„My jsme tušili, že to takto dopadne. Pan Válek (ministr zdravotnictví) si prodloužení nouzového stavu nepřál. Vsadili jsme na to a máme už zajištěný program. Jídlo a pití máme nakoupeno a můžeme kdykoliv otevřít,“ řekl manažer pražského klubu Roxy Jaroslav Stanko. Podnik plánuje otevřít 29. prosince v párty provozu, který startuje v 11 večer. Koncerty se nepořádají několik měsíců a na tom se zatím nic nemění.

Současná omezení způsobily klubu Roxy ztráty ve výši tří milionů. Podle Stanka jde o částku, kterou nikdo nevykompenzuje.

Přestože nebude platit nouzový stav, není jasné, kdo bude moci do restaurace přijít, jestli ten, kdo má jen očkování, nebo také ti, kteří mají negativní PCR nebo antigenní test.
Zdeněk Babulík, restauratér ze Zlína

„Předpokládáme, že nebudou žádné restrikce a zahraniční turisté přijedou na silvestra. Pražáci tráví přelom roku na horách,“ dodal Stanko.

Naopak majitel pěti hospod ve Zlíně a Otrokovicích Zdeněk Babulík si žádné velké plány nemaluje. „Přestože nebude platit nouzový stav, není jasné, kdo bude moci do restaurace přijít, jestli ten, kdo má jen očkování, nebo také ti, kteří mají negativní PCR nebo antigenní test. Dokud vláda nevydá prováděcí vyhlášku, nic řešit nebudeme,“ uvedl.

„Všechny firemní večírky v prosinci už jsme stejně zrušili a silvestry už nejsou takové, jaké bývaly,“ dodal.

Zdeněk Sklenář, majitel deseti restaurací na Moravě, teď považuje za největší problém –mentalitu lidí, kteří jsou depresivní, nemají motivaci si užívat a slavit. I jeho podniky zrušily všechny firemní vánoční večírky, čímž se restaurace připravily o tržby, které hospodským pomáhají přežít nejhorší měsíce roku – leden a únor. „Nějak to musíme doklepat do jara. Lidé jsou zmatení z opatření a nechodí,“ řekl s tím, že silvestr asi bude jen někde.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Před vyhlášením nynějšího nouzového stavu platily oba předchozí dohromady 254 dní.

Reklama

Doporučované