Hlavní obsah

Seznam.cz dá 100 milionů korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům

Foto: Seznam, Seznam Zprávy

Seznam.cz osvítil svoji centrálu v barvách ukrajinské vlajky.

Reklama

Mezi společnosti, které podpoří ukrajinské občany, se přidává i portál Seznam.cz. Skrze neziskové společnosti pomáhá například i Škoda Auto, PPF, nadace The Kellner Family a další.

Článek

Internetová firma Seznam.cz vyčlení až 100 milionů korun na podporu neziskových organizací a aktivit spojených se začleněním Ukrajinců, kteří se v důsledku ruské vojenské agrese rozhodnou přesídlit do Česka.

Pomoc Seznamu by měla zahrnovat finanční podporu českých spolků a organizací, které plánují pracovat s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Část prostředků by měla jít i na podporu aktivit zaměřených na konkrétní skupiny obyvatel. U těch by se jednalo o výuku dětí nebo podporu zaměstnanosti.

Předpokládáme, že lidé prchající z Ukrajiny zvažují Českou republiku jako jednu z možných destinací, ve které se buď dočasně ukryjí, nebo zde natrvalo zůstanou.
Ivo Lukačovič, majitel Seznamu

Předpokládáme, že lidé prchající z Ukrajiny zvažují Českou republiku jako jednu z možných destinací, ve které se buď dočasně ukryjí, nebo zde natrvalo zůstanou. Proto chceme pomoci s jejich začleněním do tuzemské ekonomiky a společnosti, vysvětluje Ivo Lukačovič, majitel Seznam.cz.

Zároveň nevylučuje, že by Seznam v rámci avizované pomoci mohl přijít i s vlastními aktivitami, které se budou této oblasti věnovat. Jednou z možností je například zaměstnání ukrajinských občanů s poskytnutím ubytování.

Pro rusky mluvící občany nabízí Seznam přehled svobodného zpravodajství v ruštině a na serveru Sbazar zřídil sekci pro lidi poptávající pomoc v aktuální situaci.

V národních barvách Ukrajiny rozsvítil Seznam.cz i budovu své pražské centrály a svou podporu napadené zemi vyjádřil i symbolem žluto-modré stuhy na své domovské stránce.

Ukrajina“ nabízí nejen nejnovější zprávy, ale i rozcestníky pomoci. Od vypuknutí konfliktu přispěli sami zaměstnanci Seznamu skrze benefitní systém Cafeteria částkou přesahující 330 tisíc korun na sbírku SOS Ukrajině Člověka v tísni. Majitel Seznam.cz, Ivo Lukačovič, pak téže organizaci věnoval 23 milionů korun.

Vedle vládní pomoci v podobě vojenského či zdravotního materiálu nebo paliv přispívají Ukrajině přes neziskové organizace i další soukromé firmy. Například Škoda Auto věnuje deset milionů korun, investiční skupina PPF a Nadace The Kellner Family Foundation dají 100 milionů korun na vzdělávání a začlenění dětí uprchlíků z Ukrajiny.

Dalších 100 milionů věnují firmy finančníka Pavla Tykače a řádově miliony korun posílají energetické firmy. Mobilní operátoři dají uprchlíkům desítky tisíc nabitých předplacených SIM karet.

Společnost Seznam.cz je majitelem a vydavatelem Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované