Hlavní obsah

Čert vyletěl z čokolády. Nejslavnější továrna na sladkosti experimentovala

Foto: Nestlé

Poznáváte Orion? Čokoládová značka vystřídala na svých obalech kromě čtyřcípé hvězdy pestrou škálu jiných motivů.

Reklama

Čokoláda, jež má ve znaku čtyřcípou hvězdu, koluje v Česku od roku 1896. Za slávu vděčí malíři Rykrovi, jenž se s továrnou na cukrovinky spojil po 1. světové válce. Vytvořil pro ni obaly podobné obrazům z galerií. Podívejte se.

Článek

Zdenek Rykr působil jako zjevení – neměl vystudovanou žádnou uměleckou školu, přesto ho v roce 1921 továrna na cukrovinky pověřila tím, aby vytvářel podobu jejich výrobků. Jednadvacetiletý mladík se do toho pustil s vervou a hned v den podepsání smlouvy o spolupráci vytvořil pro jednu z čokolád firmy – značku Orion – podobu čtyřcípé hvězdy.

Nová grafická podoba značky měla u spotřebitelů takový úspěch, že ještě ve stejném roce se výroba čokolády zvedla na 80 vagonů oproti 46 o rok dříve. Podívejte se na pestrou škálu Rykrových obalů, některé sloužily jako experiment, jiné se vázaly třeba k Mikuláši, ale některé z nich najdete v obchodech i dnes. Víte, které to jsou? (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

+42

Reklama

Doporučované