Hlavní obsah

Češi kralují žebříčku rostoucích firem. Brzdí je ale české účetnictví

Rozhovor s Jiřím Sauerem, partnerem ve společnosti Deloitte, o žebříčku Technology Fast 50.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V žebříčku nejrychleji rostoucích technologických firem Technology Fast 50 kralují Češi. „Kvalita nápadů jde nahoru, stejně jako přidaná hodnota pro ekonomiku,“ říká Jiří Sauer z Deloitte.

Článek

V tradičním přehledu technologických firem letos bodovalo 18 českých firem. Ročník provází velká pestrost oborů, od tvůrců softwaru, umělé inteligence až po obory fintech a e-commerce.

Jak ale zajistit, aby takových tygrů v zemi rostlo ještě víc? „Dát jim šanci doplnit kvalitní lidi a umožnit fungovat i v jiných účetních standardech než jenom v českých,“ vyjmenovává v rozhovoru pro SZ Byznys Jiří Sauer, partner ve společnosti Deloitte Česká republika.

„Je potřeba vyřešit, jak kvalifikované lidi dostat k nám do Česka nebo jim umožnit legálně pracovat na dálku. A druhá věc je, že když stavíte technologickou firmu, tak vaší ambicí není být úspěšný jen v Česku, ale expandovat ven. A pokud přijde investor, chce vidět vaše informace. Firmy jsou nuceny připravovat účetní uzávěrky podle českých účetních standardů, a i na takto malé firmy vznikají velké náklady, aby je pro potřeby investorů překládaly,“ vysvětluje Jiří Sauer.

Technology Fast 50 

Žebříček Technology Fast 50 každoročně sestavuje poradenská společnost Deloitte, oceňuje nejrychleji rostoucí technologické firmy střední a východní Evropy. Vítězem v roce 2022 se, stejně jako před rokem, stala česká platforma FTMO, která hledá obchodníky na kapitálových trzích. Kromě hlavního žebříčku CE Europe je vyhlašováno také TOP 50 českých start-upů.

Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem programu Technology Fast 50.

Na tuzemském trhu je podle něj dostatek soukromého kapitálu, který je firmám k dispozici, i rozvinutá mentoringová síť kolem technologických firem.

„Na druhou stranu podmínky, které musí plnit dodavatel do automobilového průmyslu a nově založená technologická firma, tak jsou častokrát úplně stejné. Nástroje, které by jim to podnikání měly ulehčit, jsou také úplně stejné. Když se ale podíváme, jakou přidanou hodnotu přinášejí do ekonomiky technologické firmy a jakou přidanou hodnotu přinese někdo, kdo je v dodavatelském řetězci automobilového průmyslu úplně na konci, je to nesrovnatelné,“ říká.

„Přimlouval bych se za větší podporu technologických firem,“ uzavírá Jiří Sauer. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované