Hlavní obsah

Klaus u Čechů prohrál. Klimatický rozvrat už vidí devět z deseti lidí

Foto: Shutterstock.com

Stále více Čechů se obává dopadů klimatické krize. Ilustrační foto.

Reklama

Na planetě probíhá klimatický rozvrat – přesvědčeno je o tom už 90 procent Čechů. A 20 procent Čechů je dokonce odhodláno kvůli blížící se klimatické katastrofě raději nemít děti či zrušit dlouhodobé projekty.

Článek

Emise skleníkových plynů rostou stejně tak jako globální teploty. Bouře, vedra, záplavy či sucha jsou stále častější a způsobují obrovské škody. Ledovce tají. Skutečnost, kterou vidí i stále více Čechů. Už 90 procent z nich je přesvědčeno, že na Zemi probíhá klimatický rozvrat a hned 69 procent lidí tuto hrozbu považuje za velmi vážnou. Jde přitom o obrovský posun ve vnímání – ještě před dvěma lety klimatickou hrozbu považovalo za problém „jen“ 54 procent Čechů.

Vyplývá to z barometru ekologické transformace – průzkumu veřejného mínění mezi 25 tisíci obyvateli 25 zemí světa na pěti kontinentech, který realizovala skupina Veolia ve spolupráci s agenturou Elabe. „Výsledky jsou jasné: zpochybňování změny klimatu již není na pořadu dne,“ dodává k tomu Pavel Míčka, ředitel pro ekologickou transformaci skupiny Veolia pro zónu střední a východní Evropy.

A výsledky průzkumu jsou alarmující. Aktuální klimatický rozvrat vnímá hned 89 procent lidí na celém světě a 68 procent dává znečištění vody, vzduchu či půdy do souvislosti i s onemocněními.

Češi se přitom světovému ani evropském průměru nijak nevymykají – stále drsnější životní podmínky, jako je sucho či počasí, tu vlivem ekologické krize vnímá 72 obyvatel (světový průměr je 74 procent).

Enviromentální žal. Děti sem nepřivedu

V Česku má navíc už dvacet procent oslovených takový strach z budoucnosti, že jsou připraveni vzdát se dlouhodobých projektů, kam patří třeba i založení rodiny. Jen pro srovnání: v Indii je tato obava ještě větší – tam se bojí pořídit si do klimatické hrozby děti hned 58 procent lidí.

„Mají strach, jestli by své děti nepřivedli do extrémně nestabilního světa, ve kterém by je nečekal dobrý a spokojený život,“ řekla už dříve pro Seznam terapeutka Zdeňka Voštová, která se zaměřuje na problematiku environmentálního žalu a pomáhá klientům trpícím úzkostí a beznadějí kvůli následkům klimatických změn a neudržitelného způsobu života. A takovýchto pacientů přibývá.

V našich rukou už to není

Tahle zpráva pak nepotěší Václava Klause staršího – hned 74 % Čechů je přesvědčeno, že hlavní příčinou toho, proč dochází ke změně klimatu, je lidská činnost.

Pouze dvě pětiny Čechů jsou ale přesvědčeny, že klimatická a ekologická budoucnost je stále v našich rukou. Podobné pochybnosti přitom převažují ve většině evropských zemí, naopak obyvatelé Asie (s výjimkou Japonska), Afriky, Ameriky či Austrálie jsou většinou přesvědčeni, že znečištění lze snížit a klimatické změny omezit.

Katastrofu vidím, ale víc nezaplatím

I když si toto všechno Češi uvědomují, podle získaných dat projevují nejmenší ochotu cokoliv měnit – obzvlášť pokud by to znamenalo víc zaplatit. Jinými slovy – třídit odpad považují za samozřejmé, ale zaplatit více ze čistší energie už se více než polovině z nich nechce. Světový průměr je nižší. Zhruba stejný poměr je také u ochoty platit vyšší daně za to, aby byly veřejné budovy vybaveny detektory kvality vnitřního ovzduší.

Stejně jako ve světě jsou ale Češi nakloněni nákupu výrobků z recyklovaných materiálů či v nich zabalených nebo praní a mytí nádobí v recyklované vodě z čistírny.

„Barometr ukazuje na potřebu mluvit o konkrétních řešeních a krocích. V médiích se často mluví o katastrofách, ale už podstatně méně o tom, co se podařilo nebo co je potřeba udělat,“ dodává Míčka s tím, že cílem průzkumu je podle skupiny Veolia konkretizovat veřejnou diskusi a pochopit překážky a páky, které umožní rychlejší transformaci.

Celý svět hledá řešení

Zatím nebylo nalezeno řešení ani na globální úrovni. Rozpačité reakce vyvolal výsledek nedávné klimatické konference OSN v Egyptě. „Je to sedmadvacátá konference a globální emise pořád rostou. Sedmadvacetkrát politici slibovali, že ten problém začnou efektivně řešit. A v podstatě jdeme stále opačným směrem,“ řekl nedávno pro podcast 5:59  ekolog a vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Alexandr Ač s tím, že pokud dojde ke globálnímu oteplení o 1,5 stupně, hrozí, že už nebudeme schopní zastavit třeba tání ledovců v Grónsku.

Ekologie a záchrana klimatu se stává zásadním tématem mladých lidí. Za ochranu klimatu minulý měsíc protestovali studenti univerzit v Praze, Brně a dalších městech. I přes nesouhlas některých fakult svolali okupačních stávky proti změně klimatu. Žádali vládu, aby začala krizi okamžitě řešit.

Reklama

Doporučované