Hlavní obsah

Češi skupují nemovitosti ve Španělsku. Kvůli zájmu tam vznikla česká realitka

Majitel realitní firmy Remax David Krajný bydlí ve Španělsku většinu roku. Nově tam založil společnost Remax Lusso, vede ji jeho manželka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Realitní společnost Remax má novou divizi ve Španělsku. Remax Lusso vede manželka majitele firmy Davida Krajného Lucie. Stoprocentní majitel „realitky“, která má v tuzemsku 10% podíl na trhu, to řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Článek

David Krajný, majitel realitní společnosti Remax, bydlí většinu roku ve španělské Andalusii. Zájem Čechů o tamní nemovitosti byl tak velký, že ho situace donutila založit samostatnou společnost. Remax Lusso. Španělsky lusso znamená v češtině luxusní.

„My tam žijeme střídavě od roku 2007 a sporadicky zájem o tamní nemovitosti vždycky byl. Občas jsme někomu pomohli najít si tam byt nebo dům, ale poslední dobou zažíváme skutečně invazi Čechů, kteří ve Španělsku shánějí nemovitost,“ říká David Krajný, majitel realitní společnosti Remax. Remax Lusso vede jeho manželka Lucie.

David Krajný

Vystudoval mezinárodní obchod na VŠE a po absolutoriu pracoval ve společnosti Strojimport. Poté nastoupil do firmy Wrigley jako její vůbec první zaměstnanec v Česku. Jako generální ředitel se podílel na expanzi firmy na středoevropských a amerických trzích.

V roce 2005 zakoupil masterfranšízu realitní sítě RE/MAX pro Česko. V současnosti je stoprocentním vlastníkem REMAXu v České republice a působí jako prezident společnosti. Mezi jeho koníčky patří především sport – hokej, lyžování a golf.

Nemovitosti tam podle majitele společnosti aktuálně stojí méně než v Česku. Zájem je hlavně o přímořská letoviska, o oblasti jako jsou Costa Brava nebo Andalusie. Španělé navíc podle Davida Krajného poskytují obyvatelům eurozóny euro-hypotéku, která je na polovině úrokové míry té české.

Je spousta Čechů, kterým se už nevyplatí v Česku hlavně ve větších městech kupovat byt, protože se jim nájem nevyplácí. Tak se rozhodli investovat ve Španělsku.
David Krajný, majitel Remaxu.

„Tam můžete získat hypotéku za 2, 2 a půl procenta a navíc ji poskytují až do výše 75, výjimečně do 80 procent hodnoty nemovitosti,“ říká majitel Remaxu, který ve Španělsku větší část roku žije. „Je spousta Čechů, kterým se už nevyplatí v Česku hlavně ve větších městech kupovat byt, protože se jim nájem nevyplácí. Tak se rozhodli investovat ve Španělsku, splácí přes Airbnb hypotéky, a když zjistí, že tam mají týden okno, že tam nemají žádné turisty, tak si tam sami zaletí, protože je to dostupné,“ vypočítává důvody, proč se lidé rozhodují do toho jít. Většina z nich navíc přiznává, že chce být dál od konfliktu na Ukrajině.

Spektrum kupujících je široké. Od podnikatelů, kteří shánějí dům a investují do něj až 8 milionů eur, po lidi, kteří si chtějí koupit byt a mají na něj 200 tisíc eur.

Zájem mají nejen Češi

Podle analýzy jiné realitní kanceláře Rellox, která se na prodej nemovitostí v zahraničních destinacích specializuje, došlo krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu k výraznému zvýšení zájmu o země, jež lze s ohledem na jejich geografickou polohu nebo neutralitu považovat za bezpečné. Seznam Zprávy o tom už dřív informovaly. Zájem nerostl jen u Čechů, o nákupu nemovitostí za hranicemi vlastní domoviny uvažují stále více také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

+2

„Ve Španělsku je zájem hlavně o domy a apartmány na Costa del Sol v cenové hladině od 200 000 do 600 000 eur,“ komentoval situaci Peter Forgács, sales manager Relloxu pro Slovensko a Maďarsko s tím, že zájem o nemovitosti ve Španělsku rostl u Slováků o 88 %, v Maďarsku o 73 %.

„Od doby, kdy jsme začali, se bez jakékoliv reklamy firma ještě nezastavila. Jen minulý týden žena prodala tři nebo čtyři byty. Má tam tým makléřů a právníků,“ popisuje situaci David Krajný, majitel Remaxu.

„Jestli si koupit ve Špindlu byt nebo ve Španělsku, je to na zváženou. Životní styl je tam fantastický. Spousta vyžití, moře, hory, lyžování, sporty,“ vypočítává výhody bydlení ve Španělsku Krajný.

Celý rozhovor s vlastníkem Remaxu si poslechněte v úvodním videu. Mluví o svém šestiletém synovi a také o jeho vášeň pro golf, který hraje a ve kterém ho za pár týdnů čeká mistrovství Evropy.

Reklama

Doporučované