Hlavní obsah

Češi vykupují rychlý a levný způsob, jak ušetřit za teplo

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

S blížící se zimou lidé hledají způsoby, jak co nejvíce ušetřit za energie. Ve velkém začali poptávat termoizolační fólie na skla. Řetězce nestíhají doskladňovat.

Článek

Topná sezona je v plném proudu a kvůli rostoucím cenám energií lidé stále častěji hledají způsoby, jak mohou ušetřit. Jednou z možných cest je instalace takzvaných termoizolačních fólií na okna, které podle firem, jež je instalují, snižují únik tepla z místnosti až o třicet procent.

Výrazný růst zájmu jak o samotné termoizolační fólie, tak i jejich instalaci potvrzuje například majitel společnosti Folie na sklo Aleš Till, podle kterého se meziročně poptávka zvýšila desetinásobně. Důvodem je podle jeho slov také to, že jde o jednu z nejlevnějších variant, jak izolovat okna.

Nejčastěji po tomto způsobu šetření sahají domácnosti, které mají ještě stará jednoduchá okna se špatnými izolačními vlastnostmi. Ale právě kvůli nízké ceně si je pořizují i další lidé. Cena těch nejlevnějších se pohybuje do 100 korun za metr čtvereční.

„Nejedná se pouze o termoizolační fólie, ale pociťujeme i nárůst u protislunečních fólií, které zabraňují přehřívání objektu a slouží jako pasivní klimatizace,“ doplňuje Aleš Till.

Ačkoliv se kapacity firmy postupně plní, poptávku podle Tilla společnost zvládá pokrýt a čekací doby na instalaci jsou u ní dva až tři týdny.

Podobnou zkušenost pro Seznam Zprávy Byznys sdělil také Petr Benda, který fólie na skla prodává i zařizuje jejich montáž. Podle jeho slov aktuální poptávka vzrostla o 150 procent.

Navzdory vysokému zájmu zákazníků udržet teplo doma ceny podle oslovených firem zatím zůstávají na původní úrovni.

„Poptávka po těchto fóliích meziročně výrazně stoupla, ale cena je od loňského roku na stejné úrovni,“ potvrdil Pavel Kudláček, šéf firmy Glass Garant.

Termoizolační fólie na okna

Průhledná fólie do oken vytváří tepelně izolační vrstvu a poskytuje izolaci podobnou další tabuli skla.

Zastavuje únik tepla, šetří energii a omezuje vytváření zkondenzované vody na okenním skle.

Profesionální termoizolační fólie mohou snížit tepelné ztráty okny i dalšími prosklenými plochami až o 30 procent.

A poptávku v posledních týdnech zaznamenávají i hobby markety, kde zákazníci nakupují izolační fólie na okna s tím, že si je nainstalují sami bez služeb specializovaných firem. U většiny z výrobků hlásí internetové stránky omezenou dostupnost nebo mají produkt kompletně vyprodaný.

„Pokud není dostupné zboží, jedinou možností je požádat prodejnu o objednání. Většinou je čekací doba tři týdny,“ uvedla pracovnice zákaznické linky řetězce OBI.

V Hornbachu lze produkt naopak objednat pouze online. Řetězec v tomto případě slibuje dodání do dvou pracovních dnů od připsání platby na účet. „Fyzicky na prodejně aktuálně výrobky nejsou. Dodavatel pozastavil dodávky na prodejny. Naopak přes e-shop jde o přímou dodávku od dodavatele,“ uvedla pracovnice infolinky Hornbach.

Kromě plzeňské pobočky hlásí vyprodáno také internetové stránky obchodního řetězce Bauhaus.

Seznam Zprávy s žádostí o oficiální vyjádření kontaktovaly konkrétní řetězce. K aktuální situaci se ale nevyjádřily.

Reklama

Doporučované