Hlavní obsah

Češi začnou šetřit na mase. Masokombináty se chystají na snížení výroby

Druhý největší zpracovatel masa v zemi připravuje firmy na to, že lidé začnou šetřit na mase.Video: Filip Horáček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Masokombináty v Písku a Poličce patří k největším, přesto firmy s čtyřmiliardovým obratem od ledna prodělávají. Situaci dál vyostřila válka. Výroba podle majitele Čestmíra Motejzíka klesne, protože maso bude pro část lidí drahé.

Článek

„Za třicet let jsme nebyli vystaveni takovému šoku. Trh se víceméně zhroutil a chová se panicky,“ řekl majitel dvou po Agrofertu největších zpracovatelů masa v tuzemsku Čestmír Motejzík v rozhovoru pro SZ Byznys.

Firmy Maso uzeniny Písek a Maso uzeniny Polička mají vlastní jatka, bourárnu i síť desítek řeznických prodejen. Významnou část ze zhruba 120 druhů masa a uzenin nakupují obchodní řetězce.

Dnes je ale situace vyhrocená natolik, že do ztrát posílá i ty největší podniky. Dva zmíněné masokombináty jsou od začátku roku ve ztrátě. Ceny jsou rozkolísané a drahé vstupy jako energie, materiály a maso, se nedaří plně promítnout do cen.

Obchodníci do poslední chvíle nesmyslně trvají na nízkých cenách. Jen nás vysají do morku, ale ke zdražení stejně musí dojít a následně musí spadnout spotřeba, protože koupěschopnost obyvatelstva dramaticky klesne.
Čestmír Motejzík, majitel masokombinátů v Písku a Poličce

„V polovině února jsme platili za prase 29 korun (kilogram jatečné váhy) a dnes platíme 46 korun. To je šedesátiprocentní nárůst,“ popsal majitel. Nákupní ceny podle něj ještě porostou. Důvodem je strach z nedostatku i regulace. Například Německo mluví o tom, že prioritní bude zásobovat domácí trh.

S obchodníky se vedou tvrdá jednání, kde výrobce masa tahá za kratší konec lana. „Máme domluvené ceny u masných výrobků většinou v průměru na tři měsíce,“ popsal majitel. Na kilogramu vepřového masa, který se prodává v obchodech, mají prý masokombináty ztrátu od 15 do 20 korun.

„Obchodníci do poslední chvíle nesmyslně trvají na nízkých cenách. Jen nás vysají do morku, ale ke zdražení stejně musí dojít a následně musí spadnout spotřeba, protože koupěschopnost obyvatelstva dramaticky klesne,“ uvedl majitel.

Oba masokombináty se teď chystají restrukturalizovat všechny výrobní procesy, aby byly připravené na snížení produkce.

Současná situace povede k tomu, že trh se dál rozbije. Bude nepředvídatelnější, protože obchodníci budou hledat levnější varianty, takže budou výrobky vyřazovat z nabídky, realizovat nové tendry a budou hledat levnější alternativy.
Čestmír Motejzík, majitel masokombinátů v Písku a Poličce

O míře zdražení masa a uzenin firma momentálně jedná s obchodními řetězci. Ceny by se měly zvednout od dubna nebo od května, ale zatím není jasné, o kolik. Kdyby se ceny drahých vstupů měly promítnout do cen pro odběratele, musely by výrobky zdražit minimálně o dvacet procent.

Jen růst cen energií prodražuje výrobky masozávodů v Písku a Poličky v průměru o 4,50 koruny.

Prodělečné jsou zejména nasmlouvané dodávky do slevových akcí, kam se momentálně v některých případech prodává se ztrátou okolo dvaceti korun za kilogram.

Hon za cenou sníží kvalitu

„Současná situace povede k tomu, že trh se dál rozbije. Bude nepředvídatelnější, protože obchodníci budou hledat levnější varianty, takže budou výrobky vyřazovat z nabídky, realizovat nové tendry a budou hledat levnější alternativy,“ odhaduje další vývoj Čestmír Motejzík.

Očekává, že situace může vést k tlaku na snížení kvality masných produktů a také se mohou objevit požadavky na úpravu receptur, jako je snížení podílu masa v klobásách, párcích či salámech.

Zasáhnout by podle něj měla vláda. Ale ne regulacemi nebo snižováním DPH na základní potraviny.

„Nejvíc by nám pomohlo, kdyby vláda veřejně v rámci nouzového stavu řekla, že současné cenové turbulence jsou v zásahu vyšší moci. Potom bychom byli schopni pominout obchodní dohody a domlouvat se na základě růstu cen vstupů,“ doporučil.

Reklama

Doporučované