Hlavní obsah

Česká firma vyvíjí v Chile elektrárnu na zelený vodík

Foto: Solek

Solek má hlavní těžiště svého byznysu právě v Chile. Na snímku je elektrárna Ovalle Norte.

Reklama

Skupina Solek českého podnikatele Zdeňka Sobotky uzavřela s chilským přístavem Puerto San Antonio dohodu o vývoji elektrárny na zelený vodík. Solek se specializuje na solární investice v zahraničí, největší projekty má v Chile.

Článek

Největší chilský přístav Puerto San Antonio se snaží snížit svou uhlíkovou stopu. Jedním z nástrojů se má stát velká solární elektrárna doplněná větrníky a produkcí vodíku, na jejíž přípravě se podílí skupina Solek českého byznysmena Zdeňka Sobotky.

Základem komplexu má být solární elektrárna Leyda o výkonu 96 MWp, umístěná 22 kilometrů od Puerta San Antonio, kterou Solek projekčně zajišťuje a která bude připravena ke stavbě v půli příštího roku. Česká firma nyní v lokalitě sleduje příležitosti ke stavbě větrných parků, jež mají v kombinaci se soláry zajistit přístavu stabilní dodávku elektřiny. Elektrárny doplní elektrolyzér na výrobu „zeleného“ vodíku.

Ten bude sloužit jako palivo pro vozidla a odbavení či transport nákladu v přístavu.

„Pro Chile je vývoj této ‚továrny na palivo budoucnosti‘ obrovskou příležitostí a hlavní přístav země musí být v tomto ohledu průkopníkem. Zelený vodík bude zásadní při snížení emisí uhlíku a umožní nám nabídnout výkonnou alternativu pro koncesionáře,“ prohlásil generální ředitel Puerta San Antonio Luis Knaak.

Puerto San Antonio se nachází na březích centrálního Chile a leží nejblíže hlavnímu městu Santiago de Chile. Jde o státem vlastněný přístav, který je pátým největším v Latinské Americe. Aktivní koncese má uzavřeny s pěti operátory, kteří v přístavu zajišťují přepravu nákladu, kontejnery z Puerta San Antonio do větších měst v Chile převáží také vlak. Jen v roce 2020 prošlo přístavem 1,5 milionu kontejnerů, celkem šlo o 22 milionů tun nákladu.

Solek uzavřel s přístavem dohodu, podle níž má do 12 měsíců dodat studii proveditelnosti na chystaný komplex, následovat má realizace projektu.

„Celý svět už dnes ví, že bez obnovitelných zdrojů se do budoucna neobejdeme. Vodík je teprve na začátku, ale to byla fotovoltaika zhruba před 15 lety také. Podpisem této dohody se řadíme mezi ty, kteří podnikají první kroky v nevyhnutelném technologickém posunu. Partnerství s pokrokovým přístavem Puerto San Antonio při budování zelené vodíkové elektrárny navíc pomůže v místě snížit uhlíkovou stopu na přístavních terminálech,“ komentoval kontrakt Zdeněk Sobotka, zakladatel a šéf energetické skupiny Solek.

Projekty v Chile i na Kypru

Sobotka předpokládá, že pokud se chilský projekt podaří realizovat, otevře to jeho skupině dveře k dalším zakázkám v oblasti větrné energetiky i vodíkových technologií také mimo Chile.

Solek začínal v době solárního boomu před rokem 2010 budováním solárních parků v Česku. Poté, co vláda ve snaze zbrzdit rozsáhlou podporu solární energetiky začala fotovoltaiku dodatečně zdaňovat, prodala firma své české projekty a zaměřila se na Jižní Ameriku. Dnes má hlavní základnu v Chile, kde provozuje soláry o celkovém výkonu 100 megawattů (MW).

Letos na podzim společnost dokončila svůj první projekt na Kypru a plánuje zde desítky dalších. Do dvou let se chce skupina dostat na 500 MW celkového instalovaného výkonu, a to i díky spolupráci se světovým fondem americké investiční korporace BlackRock či francouzskou investiční bankou Natixis.

Reklama

Doporučované