Hlavní obsah

České firmy v Kazachstánu řeší bezpečí pracovníků. Bojí se dopadu na byznys

Foto: Profimedia.cz

Některé české firmy by v případě pokračujících nepokojů zemi opustily. Na ilustračním snímku zásah armády v největším tamním městě Almaty.

Reklama

Kazašské nepokoje vyvolané zvýšením cen zkapalněného plynu drží české firmy investující v této středoasijské zemi v napětí. Pokud nejistá politická situace přetrvá, některé firmy asi trh opravdu opustí.

Článek

Situaci v Kazachstánu sledují české firmy s napětím. Trvající nepokoje mohou poškodit jejich byznys. Kazachstán, největší a nejbohatší ze středoasijských zemí, zažívá od neděle nejhorší protivládní protesty za posledních nejméně deset let. Způsobily sice pád vlády, záhy však proti demonstrantům tvrdě zasáhla armáda a prezident země nařídil vojákům střílet bez varování.

V tuto chvíli je v zemi etablováno odhadem pět českých společností, které tam mají své přímé zastoupení. Dalších přibližně 40 českých exportérů realizuje obchodní aktivity prostřednictvím místního partnera, uvádí česká agentura CzechTrade, která se věnuje podpoře obchodu.

Vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Kazachstánu Petr Jurčík přímo z místa dění odhaduje, že dopady budou na české firmy jen minimální, pokud se situace brzy zklidní.

„Pokud bude situace dále eskalovat, nelze v tuto chvíli odhadnout jakýkoliv vývoj. Nicméně pozice českých společností je silná a vztahy více než dobré,“ doplnil Jurčík.

Pokud by regulace trvaly déle v řádech měsíců či let, pak budou dopady značné a některé firmy asi trh opravdu opustí.
Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR

Problém vidí v dlouhodobém převládání politických nepokojů i Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Pokud bude situace rychle stabilizována, nemusí mít trvalé následky. Některé sektory ale zcela jistě zasáhne, například energetiku či potravinářství. Stačí se podívat na zastropování cen klíčových komodit a produktů, které nařídil prezident Kazachstánu. Pokud by takové regulace trvaly déle v řádech měsíců či let, pak budou dopady značné a některé firmy asi trh opravdu opustí,“ tvrdí Kuchtová pro SZ Byznys.

České firmy vyčkávají

Na hodnocení situace a nové plány je ale podle konkrétních českých firem, které v Kazachstánu dlouhodobě investují, příliš brzy. Podle reakcí jednotlivých podniků je aktuálně prioritou zajištění bezpečnosti pracovníků na místě a řešení situace kolem omezení přepravy a výpadku komunikací.

„Předpokládáme, že vlastní střednědobé a dlouhodobé dopady na byznys budou řešit spíše později,“ doplnila Kuchtová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Například skupina PPF, která na tamním trhu působí prostřednictvím své kazašské banky od roku 2006, řeší v současné době bezpečí svých zaměstnanců.

„Prioritou je zajištění bezpečí a zdraví zaměstnanců společnosti Home Credit, kterou v Kazachstánu skupina PPF vlastní. Máme zprávy, že jsou všichni v pořádku. Situaci nadále pravidelně sledujeme. Je naším pravidlem nevyjadřovat se k politické situaci v jednotlivých zemích, kde PPF podniká,“ uvedl Leoš Rousek, ředitel komunikace skupiny PPF.

Dění v zemi zatím sleduje také Peter Bodnár, generální ředitel české firmy ZVVZ-Enven Engineering, dodavatele vzduchotechnických zařízení.

„Nemáme dostatek věrohodných informací, abychom se mohli do 24 hodin od události vyjádřit. Situaci budeme sledovat a primárně zjišťovat postoje našich konkrétních zákazníků,“ řekl SZ Byznys šéf ZVVZ Peter Bodnár.

Kazachstán, země byznysových příležitostí

Kazachstán je hospodářsky jednou z nejvyspělejší zemí Střední Asie a v posledních letech také žádanou podnikatelskou destinací. Mezi obory, ve kterých mají čeští podnikatelé šanci se uplatnit na kazašském trhu, patří energetika, strojírenství, těžební průmysl nebo vodohospodářství. Kromě nich také letecký průmysl nebo potravinářství.

Co se týká vývozu tuzemského zboží do země, nejvíc se za loňský leden až říjen do Kazachstánu vyvezly telefonní přístroje a další zařízení pro komunikaci v drátových i bezdrátových sítích, a to konkrétně v hodnotě téměř 1,2 miliardy korun.

Do Kazachstánu se však z Česka hojně vyváží i stroje na automatické zpracování dat, mikrofony, reproduktory nebo také léky či elektrické transformátory.

Využití českých firem

Právě energetika je pro spolupráci mezi tuzemskem a touto středoasijskou zemí jedním z nejzajímavějších oborů. Například elektřina pocházející z uhelných elektráren v Kazachstánu tvoří 90 % veškerých zdrojů elektrické energie. S ohledem na obrovskou rozlohu státu je zde velký počet uhelných elektráren, které stále používají desítky let staré technologie.

Elektrárny tak vyžadují rozsáhlé rekonstrukce, aby splňovaly přísnější emisní limity, což otevírá obchodní příležitosti právě pro české dodavatele. České firmy v tomto případě navíc mají konkurenční výhodu oproti jiným evropským společnostem. Jsou schopny repase stávajících technologií, zatímco jiné firmy nabízejí pouze kompletní výměny dílů.

Pro Česko je Kazachstán nejdůležitějším obchodním partnerem ve Střední Asii.
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

„Pro Česko je Kazachstán nejdůležitějším obchodním partnerem ve Střední Asii a jedním ze strategických partnerů z hlediska exportní politiky Česka,“ uvádí Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Český vývoz do Kazachstánu do roku 2019 rostl. V roce 2018 tuzemské firmy vyvezly do středoasijské země zboží a služby za 6,4 miliardy korun. V posledních dvou letech situaci kolem vývozu a dovozu komplikuje pandemie koronaviru, čemuž odpovídají i aktuální čísla. Za loňských prvních deset měsíců se objem vývozu do středoasijské země vyšplhal jen zhruba na čtyři miliardy korun.

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen, den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. Nepokoje vedly k odvolání vlády prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem.

Ten novému přechodnému kabinetu nařídil, aby usměrnil ceny paliv stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží. Tokajev také prohlásil, že přebírá funkci předsedy bezpečnostní rady a hodlá postupovat „s maximální tvrdostí“.

Kazachstán: Mohlo by vás zajímat

Reklama

Doporučované