Hlavní obsah

Česko je jim malé, chtějí léčit miliony lidí a míří do Latinské Ameriky

„Pokud vám někdo něco radí a neručí za to, tak to není telemedicína, to je šlendrián.“ Rozhovor s Jiřím Pecinou, majitelem Meddi Hub.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká firma Meddi Hub expanduje do Peru, Ekvádoru, Kolumbie a Mexika. Ve spolupráci s tamními nemocnicemi a univerzitami se bude starat o diabetiky i těhotné.

Článek

Česko má nový vývozní artikl – telemedicínu. Čeští vývojáři platformy Meddi, která umožňuje komunikaci s lékařem na dálku pomocí zabezpečeného videohovoru nebo chatu, začali působit v regionu Latinské Ameriky.

Pilotní projekt vyzkoušeli v nemocnici v univerzitním městě Cuenca v Ekvádoru. Ve spolupráci s Ibero-americkou asociací pro telemedicínu se zaměří například na onkologické pacienty a také diabetiky. Lidí s cukrovkou žije jen v tomto regionu přes 60 milionů.

„Přichází tam celá řada společností z Ameriky, z Asie, ale oni si vybrali nás, protože ta aplikace je velmi jednoduchá pro uživatele a nabízíme integraci do všech stávajících systémů, my nenahrazujeme nemocniční softwary, my jsme nadstavba, která má usnadnit komunikaci,“ říká Jiří Pecina, majitel společnosti Meddi Hub, která za vývojem aplikace stojí.

„Pro nás je důležité, že nás podporují odborné organizace. Přímo na místě máme silný tým, který se projektu věnuje,“ doplnil v rozhovoru pro SZ Byznys. Podle něj má česká mentalita s tou latinskoamerickou řadu společného, navíc jsou v regionu kvůli velkým vzdálenostem zvyklí s odbornými lékaři konzultovat na dálku.

Jiří Pecina

  • český podnikatel a zakladatel společnosti Meddi hub, která se zaměřuje na rozvoj telemedicíny a digitalizaci zdravotnictví.
  • Vybudoval společnost Eurocar, která se po roce 2000 stala druhým největším prodejce automobilů v Česku. Rozhodující podíl ve společnosti prodal v roce 2008 Wood & Company.
  • Poté postupně finančně vstoupil do několika projektů v Evropě i USA.
  • Od roku 2016 společně se svou ženou Alenou Ingrid Pecina pracuje na vývoji telemedicínské platformy Meddi.
  • Od roku 2020 je dodavatelem telemedicínského řešení pro Masarykův onkologický ústav v Brně. V roce 2021 společnost vstoupila na Slovensko a do zemí Latinské Ameriky.

Do vývoje vložili už více než 200 milionů korun, vypočítává Jiří Pecina. Aplikaci, o níž mluví jako o ordinaci bez hranic, momentálně v Česku a na Slovensku využívá zhruba 150 firem pro své zaměstnance.

„Jsou projekty, které nás baví, a jsou projekty, které nás živí,“ říká Jiří Pecina. „Všechny projekty, které děláme s nemocnicemi a poliklinikami, stoprocentně platíme ze svého, máme velmi dobrou komunikaci s pojišťovnami, s ministerstvem. Co nás dneska živí, jsou white labelové projekty s velkými firmami, je jich přes 150 v České republice, ale poměrně rychle přibývají další.“

Vliv pandemie

Jestli něčemu pandemie covid-19 pomohla, tak je to přijetí medicíny na dálku mezi pacienty i lékaři, míní Jiří Pecina.

„Z pohledu České republiky – vzpomeňte si tři roky zpátky, když pan ministr zdravotnictví Vojtěch představil e-recept, tak byla ohromná nevole, spousta lékařů řekla, že skončí. Umíte si představit, že by v době pandemie nebyl e-recept? Myslím si, že i lékaři už vědí, že je to dobře,“ řekl.

Jak rozlišit telemedicínu a šlendrián? Na co si dát pozor? A proč používají etické hackery nejen z Česka, ale i z Izraele? Celý rozhovor s Jiřím Pecinou najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované