Hlavní obsah

Česko je nano. Firma z Domažlic slaví úspěch ve světě, kde je milimetr moc

Foto: EY

Jeden z vítězů soutěže EY Podnikatel roku Jihočeského kraje Jiří Kůs z Nanospace.

Reklama

Jiří Kůs a jeho dcera Lucie Konečná z domažlické společnosti Nanospace jsou novými Podnikateli roku Jihočeského kraje. Potvrzují, že Česko patří v nanotechnologickém průmyslu ke světové špičce.

Článek

Česko se již mnoho let řadí ke světové špičce v aplikaci nanotechnologií v průmyslu i v oblasti spotřebního zboží. A covidová pandemie tuto oblast ještě víc zvýraznila – zvlášť když se nedostávalo roušek a respirátorů.

Důkazem české nanotradice je i rodinná firma Nanospace, která se za zabývá výrobou produktů z nanovlákenných membrán vhodných pro alergiky a astmatiky. Na trhu působí od roku 2012 a stala se prvním výrobcem na světě v oblasti protiroztočových povlaků, přikrývek a polštářů s nanovlákennou membránou.

V roce 2016 představili v Nanospace také protiroztočové povlečení a přikrývky z nanobavlny, čímž dokázali spojit funkčnost materiálu s kvalitním bavlněným saténem. Mají i vlastní kolekci udržitelné módy a kromě produktů s nanomembránou nebo nanočásticemi prodávají doplňky stravy s unikátní rozpustností aktivních látek nebo ekologická prací vajíčka.

Firma v pátek zvítězila v regionálním jihočeském kole soutěže EY Podnikatel roku.

„Já i moje dcera jsme zažili malý, i když samozřejmě velmi příjemný šok a překvapení. Ocenění vnímám jako velkou satisfakci, protože cesta k tomu, aby Nanospace začala prosperovat, byla hodně daleká a často nelehká,“ uvedl k získání titulu Jiří Kůs.

Porota EY Podnikatele roku v případě Jiřího Kůse a Lucie Konečné ocenila nejen úsilí, s jakým se již deset let věnují rozvoji nanooboru na české i světové úrovni, ale i schopnost a nasazení, s jakým dokázali v roce 2020 reagovat na situaci spojenou s pandemií covid-19.

Tehdy totiž museli svůj byznys doslova ze dne na den velmi rychle adaptovat. Z pár desítek objednávek denně se díky jejich výrobě nanovlákenných roušek a antivirových šátků stalo deset objednávek za minutu a obrat firmy narostl o neuvěřitelných 4 000 procent.

„Rodinná firma Jiřího Kůse a jeho dcery Lucie Konečné klade velký důraz na udržitelné podnikání. Své výrobky balí do recyklovatelných obalů a intenzivně pracuje na snižování uhlíkové stopy při výrobě a distribuci. I proto jsou veškeré procesy ve firmě maximálně digitalizované a automatizované,“ vysvětluje Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice, a dodává: „Věřím, že jejich přístup bude inspirací pro ostatní podnikatele, kteří zatím hledají k udržitelnému podnikání cestu.“

Ekologie se v podnikání propojuje s digitalizací. Například jejich e-shop je propojený s externím skladem i účetnictvím. Aktuálně pracují na zalistování výrobků na Amazonu, kde spustili vlastní Nanospace Store. Firma Nanospace patří k zakládajícím členům Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a je také součástí edukačního projektu „Česko je nano“.

„My všichni si dobře uvědomujeme, že jsou to právě podnikatelé, kdo táhnou náš region kupředu. Jsem rád, že existuje soutěž, která dává příležitost jim za jejich práci, odvahu a houževnatost poděkovat. Za to, že se nebáli, šli za svým snem a vybudovali úspěšnou firmu, která dává práci našim občanům a vytváří trvalé hodnoty, které pomáhají zlepšovat život v Jihočeském kraji,“ uvedl u příležitosti udílení cen jihočeský hejtman Martin Kuba.

EY Podnikatel roku je prestižní světová soutěž, jejímž cílem je ukázat veřejnosti úspěšné podnikatele, kteří mohou být vzorem pro mladé, začínající byznysmeny. Kritéria, podle nichž jsou jednotliví účastníci v každé zemi posuzováni, jsou vždy srovnatelná, vítězové národních kol se pak setkávají na mezinárodní akci, v jejímž rámci se jeden z nich stane celosvětovým podnikatelem roku. V současné době se národní kolo soutěže vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.

Výsledky národního finále soutěže EY Podnikatel roku 2021 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2022.

Reklama

Doporučované