Hlavní obsah

První loď s „českým“ plynem dorazila do holandského terminálu

Foto: ČEZ

Loď Gaslog Georgetown s první dodávkou LNG pro Česko přijíždí do přístavu v Eemshavenu.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli nedostatku plynu si ho Česko zajišťuje ze zámoří a první loď se zkapalněným plynem z USA určeným pro Česko už dorazila k nizozemskému terminálu. Zde si stát pronajal část kapacity. Celkem má má dorazit osm lodí.

Článek

První loď s LNG (zkapalněným zemním plynem) určeným pro Česko v úterý ráno doplula k terminálu, v němž si Česko prostřednictvím společnosti ČEZ pronajalo kapacitu.

Na twitteru to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Dnes ráno přišla z Nizozemska dobrá zpráva. Po včerejší bouři mohla do přístavu v Eemshavenu vplout první loď se zkapalněným zemním plynem pro Česko,“ napsal.

Původně měla speciální loď dorazit již v pondělí, ale kvůli nepřízni počasí musela čekat před branami přístavu. Tanker tak nemohl vjet dovnitř a zakotvit u terminálu. „Loď míří do přístavu, a pokud to dovolí počasí, měla by dorazit večer. Počasí je ale aktuálně rozbouřené a hodně fouká,“ řekl v pondělí pro SZ Byznys mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Loď na palubě veze náklad o objemu 170 tisíc metrů krychlových LNG, respektive 100 milionů kubíků zemního plynu v plynném stavu, což odpovídá jedné terawatthodině energie. Zkapalněný zemní plyn má totiž zhruba 600krát menší objem než plynný.

Foto: Gas Infrastructure Europe, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Terminály a plynovody v Evropě.

Po zakotvení u lodi Golar Igloo stráví tanker v Eemshavenu ještě několik dní. Přečerpá na ni dovezené LNG a v regasifikační jednotce se zkapalněný zemní plyn pomocí tepla mořské vody ohřeje, čímž změní skupenství na plynné. Následně bude objem vtlačen do nizozemské plynové distribuční soustavy.

Aby se dostal plyn ze zámoří k českému spotřebiteli, má Česko zajištěnou kromě kapacity v LNG terminálu i přepravní cestu přes Nizozemsko a Německo. Jejich kapacity zajišťuje ČEZ v aukcích na hranicích jednotlivých států. Zatím jsou dle společnosti ČEZ zajištěny v dostatečné míře jak na nizozemsko-německém přechodu, tak na německo-českém.

Plavba ze Spojených států do Nizozemska trvá pětadvacet až pětatřicet dní. Loď Gaslog Georgetown s nákladem pro tuzemsko vyrazila na cestu 23. srpna z LNG terminálu Sabine Pass, který se nachází v Mexickém zálivu na hranici států Louisiana a Texas.

Terminál v Eemshavenu

  • Nachází se v nizozemské provincii Groningen při ústí řeky Emže do Severního moře.
  • Provozuje jej nizozemská státní společnost Gasunie, jež zároveň provozuje nizozemskou plynárenskou soustavu a má projekty i v Německu.
  • Skládá se celkem ze dvou FSRU (floating storage and regasification unit), tedy plovoucích jednotek na zkapalněný zemní plyn Golar Igloo a FSR Eemshaven. Skladovací objem lodi Golar Igloo činí 170 tisíc m3, FSR Eemshaven pak 25,8 tisíce m3.

Cena, kterou za plyn ČEZ zaplatil, je neveřejná. Společnost nicméně přiznala, že LNG nakupuje za spotové ceny, což znamená, že za každou dodávku zaplatí jinou částku. Podle ČEZ jsou pro zajištění plynu na letošní zimu krátkodobé kontrakty vhodné, neboť jsou dostatečně flexibilní.

Ohledně dlouhodobých dodávek se však vede diskuse na mezinárodní úrovni s vybranými zeměmi, které disponují dostatečnými zásobami těžby plynu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve jednal o dodávkách například s Katarem.

LNG, které nyní do Eemshavenu dorazilo, pochází z USA, konkrétně od firmy Cheniere, která je významným vývozcem zkapalněného zemního plynu a figuruje v žebříčku největších amerických společností Fortune 500.

Tento tanker je první z osmi, jež by měly do terminálu se surovinou pro Česko letos dorazit. Další dva by měly připlout v říjnu. „Následně budeme pokračovat tempem dvě až tři lodě měsíčně. Jde o významný krok pro energetickou bezpečnost České republiky a důležitou pojistku pro případ, že by k nám do Česka přestal téct plyn od jiných dodavatelů,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Úplně první tanker s názvem Murex k terminálu dorazil již 8. září 2022 s tzv. zahajovacím cargem. Nešlo však o LNG určený pro dodávky, ale k ochlazení lodi, aby mohla být uvedena do provozu.

Česko má do roku 2027 v terminálu pronajatou kapacitu 3,008 miliardy kubíků ročně, která pokryje až třetinu tuzemské spotřeby. Celkový objem terminálu činí osm miliard metrů krychlových za rok.

Kromě ČEZ má v terminálu rezervovanou kapacitu také německá společnost Shell a francouzská Engie.

Terminál v Eemshavenu však nemusí být jediný, v němž bude mít Česko pronajatou kapacitu. Vláda má zájem také o získání objemu v některém z německých LNG terminálů, které by měly být dokončeny do ledna. Další možnosti se nabízejí i v Polsku a znovu také v Nizozemsku.

LNG a LPG

LNG (anglicky liquefied natural gas, odtud používaná zkratka) – je zemní plyn ve zkapalnělé formě, který má při atmosférickém tlaku teplotu −162 °C. Plyn je zkapalňován po vytěžení, aby mohl být díky až 600krát menšímu objemu snadněji dopravován na odbytiště pomocí tankerů nebo cisternových vozidel. Terminály jsou vybaveny regazifikačním zařízením, v němž dojde ke znovuzplynění LNG, který se následně dá natlačit do trubek, odkud putuje dál.

LPG neboli zkapalněný ropný plyn je směs uhlovodíkových plynů používaná jako palivo do spalovacích spotřebičů a vozidel. Jde o novodobější označení pro směs topného plynu známou jako propan–butan. Používá se jako palivo pro vaření, vytápění i svícení, dále také jako palivo pro zážehové motory.

Zkapalněná varianta zemního plynu (LNG) se do Evropy vozí z Kataru či USA, zkapalněný ropný plyn (LPG) se dokonce vyrábí i přímo v tuzemsku.

K pronájmu kapacity v nizozemském terminálu přiměla nejen Česko, ale i další evropské státy válka na Ukrajině. Rusko na prodeji zemního plynu vydělává a navíc nachází nejrůznější záminky k tomu, aby dodávky do Evropy omezilo nebo zcela zastavilo.

Plynovod Nord Stream 1 z Ruska do Německa je od začátku září mimo provoz, protože Rusko údajně potřebuje „odstranit závady“, které byly zjištěny při jeho srpnové údržbě. Když se tehdy plynovod vrátil z pravidelné odstávky, přitékalo jím pouze 20 procent běžné kapacity.

Česko bylo doposud zcela závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, ale postupně se od něj chce odstřihávat. Aktuálně do tuzemska proudí také plyn z Norska a ze zámoří.

Aktualizace 20. září 2022, 9:18: Přidali jsme informaci o tom, že loď již zakotvila v terminálu.

Reklama

Doporučované