Hlavní obsah

„Nemáme.“ Zpožděné lodě kazí Čechům novodobou předvánoční tradici

Foto: Seznam Zprávy

Oblíbený obr mezi obchodníky s nábytkem má problémy. Ilustrační foto.

Reklama

V IKEA není některý nábytek ani vánoční dekorace. Důvodem jsou výpadky v námořní dopravě i nedostatek materiálu k výrobě.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Švédský nábytkářský gigant IKEA hlásí problémy s dodávkami zboží – stále. S výpadky několika stovek produktů se firma na českém trhu potýkala už letos v létě. Teď se k nim přidává i část vánočního sortimentu, potvrdila společnost pro SZ Byznys. Jen několik týdnů před svátky tak chybí například oblíbené papírové hvězdy do oken, vánoční ubrousky, svíčky a další dekorace.

„Situace se oproti létu zásadně nezměnila. Problémy s dodávkami se stále týkají výrobků v různých segmentech našeho sortimentu, nejvíce nábytku, ale nevyhnuly se ani části vánočního sortimentu,“ řekl Petr Šašek, tiskový mluvčí IKEA.

Dostupnost se ve skladech švédského nábytkáře liší výrobek od výrobku. Také proto firma doporučuje zákazníkům sledovat informace o skladové dostupnosti na jejich webových stránkách.

„Zde si zároveň mohou nastavit notifikaci, která je upozorní, až bude daný výrobek skladem,“ doplnil Šašek.

Doprava z Číny dělá problémy

Důvodem, proč se firmě v posledním roce dramaticky tenčí skladové zásoby, jsou zejména problémy v námořní dopravě.

Závislost na výrobě v Číně – a tedy i následné dopravě – se už prodražuje nejen firmě IKEA ale prakticky všem evropským firmám, a to jak v penězích, tak v čase. Lodě běžně nabírají zpoždění i více než měsíc a rejdaři si navíc říkají o stále více peněz. Historicky vysoké sazby za dopravu sice lehce klesají, ale to není signál klesající poptávky po námořní přepravě.

IKEA vzala dopravu do vlastních rukou

Problémy v námořní dopravě tak donutily největšího světového prodejce nábytku k tomu, aby si pronajal vlastní kontejnery a nákladní loď, kterou své zboží z Číny dováží. Firma se tak připojila k dalším gigantům, kteří mají továrny za oceánem, včetně Amazonu nebo společnosti Walmart.

Současné situaci, kdy si zákazníci nemohou okamžitě nakoupit vše, co by si přáli, nepomáhá ani rostoucí nedostatek surovin.

„Dostupnost surovin a komponentů pro výrobu je velmi dynamická a rychle se mění. Záleží také na tom, odkud dané suroviny a komponenty pocházejí. Jedním z příkladů jsou elektrické součástky. Jejich nedostatku čelí celý průmysl, což ovlivňuje také firmu IKEA,“ říká Petr Šašek za společnost.

Přestože ve skladech švédského nábytkáře chybí stovky produktů, předvánoční zájem nakupovat roste nejen v kamenných obchodech, ale i na jejich e-shopu.

„Pracovali jsme intenzivně na tom, abychom do maximální možné míry zajistili dostupnost zboží i v předvánočním období, ve kterém každoročně poptávka zákazníků celkově roste. Zboží, které chtějí zákazníci doručit do Vánoc, by si měli objednat nejpozději kolem 16. prosince,“ potvrdil Šašek.

Výpadky u nábytkářské konkurence

Některé produkty chybí i v obchodech Jysk. V případě dočasné nedostupnosti určitého zboží firma nabízí zákazníkům řešení v podobě náhradního výrobku. „Najdeme odpovídající náhradu, podobný výrobek ve stejné kvalitě a cenové relaci. Obecně se s dostupností výrobků nesetkáváme s výraznými problémy,“ doplnila Zuzana Rafajlovič, manažerka komunikace společnosti Jysk.

Reklama

Doporučované