Hlavní obsah

Sberbank končí. ČNB zahájila kroky k odejmutí licence

Foto: Seznam Zprávy

Uzavřená pobočka Sberbank.

Reklama

aktualizováno •

ČNB zahájila kroky k odnětí licence Sberbank CZ. Důvodem je zhoršení její likviditní situace. Kraj Vysočina měl na jejích účtech miliardy korun, miliony tam měla i Praha. Banka zavedla limit 1000 korun na karetní operace.

Článek

Česká národní banka (ČNB) začala v pondělí podnikat kroky směřující k tomu, aby odebrala bance Sberbank CZ povolení působit v Česku jako banka. Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, již vlastní Sberbank Russia. Oznámila to ČNB, která ze zákona provádí dohled nad bankovním sektorem.

Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru.
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Důvodem je zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla ČNB.

Klienti banky totiž začali od čtvrtka společnost hromadně opouštět, stahovali vklady ze svých účtů a vybírali hotovost.

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

ČNB proto vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Situaci v bance projednala bankovní rada ČNB na svém mimořádném jednání v neděli 27. února. „Česká národní banka nastalou situaci ve Sberbank CZ od počátku intenzivně řeší a činí vše pro to, aby byl dopad problémů banky na její klienty co nejmenší,“ dodal Rusnok.

Sberbank se v Česku kvůli svým vazbám na Rusko stala terčem odporu proti invazi na Ukrajinu. Už v pátek odpoledne musely Sberbank pobočky zavřít, a ačkoli měly opět otevřít v pondělí, nestalo se tak. Pod náporem zkolabovalo internetové bankovnictví, nefungovaly platební karty a výběry z bankomatů.

Banka dočasně umožní karetní transakce s denním limitem 1000 korun na kartu. Internetové bankovnictví však zůstane zastaveno.

Bankovní rada uznala, že Sberbank ČR selhává, a nelze podle ní předpokládat, že by tento problém byl odvrácen pomocí jiných opatření.

Postup ČNB vůči Sberbank CZ probíhá v rámci tzv. režimu řešení krize, který se zabývá situací bank v selhání a navrhuje řešení, jež mají minimalizovat dopady na ekonomiku a finanční systém.

Mají se lidé bát o peníze?

Vklady do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) na jednoho klienta banky jsou ze zákona pojištěné. V tomto případě se náhrady poskytují v plné výši vkladu. Ty mají pojištěné jak občané, tak firmy.

Vklady obcí a krajů jsou však pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající 500 000 eur a při splnění dalších zákonných podmínek.

Naprostá většina klientů se tak nemusí bát, že by o své finance přišli. Vyplacení náhrad vkladů má na starost Garanční systém finančního trhu (GSFT) prostřednictvím finanční instituce, kterou určí.

Limit 100 tisíc eur však v řadě případů nemusí stačit. Například podle zdrojů serveru Info.cz má Kraj Vysočina na účtu u české Sberbank miliardy korun a snaží se je vybrat. „Ano, je to tak,“ potvrdil serveru existenci účtu u Sberbank s vkladem v řádu jednotek miliard korun hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Garanční systém oznámil ČTK, že očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy korun.

Garanční systém musí začít s vyplácením náhrad do sedmi pracovních dnů ode dne, kdy obdrží písemné oznámení ČNB o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči klientům. GSFT podle informací ČNB disponuje částkou 35 miliard korun pro výplatu vkladů, které podléhají pojištění.

Sberbank CZ

  • Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, která má ve střední Evropě a na Balkáně kolem 773 tisíc klientů.
  • Kromě Česka působí i v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku.
  • Sberbank Europe je stoprocentně vlastněná ruskou Sberbank.

Sberbank CZ je součástí Sberbank Europe, která sídlí ve Vídni. Pokud banka patří do mezinárodní finanční skupiny se sídlem v EU, což je i Sberbank CZ, musí ČNB spolupracovat i s Jednotným výborem pro řešení krize (SRB), který je zodpovědný za řešení krizí bank v rámci bankovní unie. ČNB uvedla, že o způsobu řešení krize Sberbank CZ už jednotný výbor informovala.

Sberbank má v Česku přes 110 tisíc zákazníků. Odcházely od ní jak fyzické osoby, tak velké společnosti, instituce a samosprávy. Podle seznamu firmy Markeeto mělo u Sberbank CZ účet 5 632 subjektů. Například Praha má podle informací ČT24 na spořicím účtu u Sberbank ještě 160 milionů korun, které ještě nestihla převést. Z banky již minulý týden převedla 620 milionů a účet vypověděla.

Problémy má i Sberbank Europe. Podle Evropské centrální banky (ECB) jí kvůli zhoršené likviditě hrozí krach. ECB uvedla, že neexistují žádná dostupná opatření, díky kterým by byla reálná šance situaci napravit na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech likviditní pozici obnovit. Evropská unie také nechala zmrazit tři evropské divize banky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované