Hlavní obsah

Covid, inflace, energie. Nic nevadilo, Češi dali na charitu stovky milionů

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Lidé letos darovali desítky až stovky milionů korun. Ilustrační fotografie.

Reklama

Dobročinné organizace letos obdarovalo více lidí než loni a poslali také více peněz. Pomohla větší vůle pomáhat během pandemie či po tornádu, ale i návrat zrušených benefičních akcí. Neziskovky však naráží i na problémy.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Na dobročinné projekty a nadace i v roce velkého zdražování Češi darovali miliony. Ačkoli letošní rok ještě nemají neziskové organizace či charity uzavřený a peníze na pomoc potřebným stále přitékají, obzvlášť v období Vánoc, už nyní je vidět, že přispěli desítkami milionů korun navíc oproti letům 2020 a 2019.

Například nadace Dobrý anděl, která podporuje rodiny, jež se kvůli nemoci rodičů či dětí dostaly do tíživé životní situace, získala do konce listopadu 324,3 milionu korun. To je o 12,5 procenta více než v roce 2020 a zhruba o 31,4 procenta více než před dvěma lety.

Podle ředitelky nadace Šárky Procházkové ovlivnila štědrost dárců, kterých bylo letos 85 tisíc, hlavně pandemická situace. „Pokud člověk netrpí žádným onemocněním, má tendenci vnímat zdraví jako samozřejmost. Díky celosvětové pandemii si lidé uvědomili, že tomu tak není, a stali se vnímavější vůči těm, již se potýkají s vážným onemocněním,“ popisuje důvody Procházková. Podle ní se tak lidé dokážou více vcítit do druhých a tím se zvyšuje jejich chuť pomáhat.

Také Centrum Paraple, které pomáhá lidem po poranění míchy, pro letošek odhaduje podstatně vyšší darovanou částku než loni, a to až o 9,5 milionu korun. Do konce roku by společnost, která je z poloviny financována právě dary, mohla získat 17 milionů korun.

Letos „parapleti“ přibyli i přispěvatelé. K 10. prosinci jich bylo 158 687, což je o 85 700 více než vloni. „Rozdíl je způsobený větším zájmem nás podpořit zasláním dárcovské SMS díky charitativnímu dílu pořadu StarDance,“ vysvětluje Jarmila Vrzalová, mluvčí Centra Paraple.

Rok 2021 tak byl pro Paraple podstatně lepší než ten minulý, kdy přišlo o zásadní příjmy kvůli absenci tradičních benefičních akcí kvůli pandemickým opatřením. „Naopak letošní rok se jeví být mimořádným, přinesl rekordní výtěžky z benefičních akcí Běh pro Paraple, charitativního golfového turnaje i nedávné StarDance,“ vysvětluje Vrzalová.

Loni byl pro neziskový sektor paradoxně dobrý rok, protože zdravotní a ekonomická krize vyvolala ve společnosti vlnu solidarity.
Jana Šagátová, vedoucí fundraisingu SOS dětské vesničky

Naopak méně dárců měla letos nezisková organizace SOS dětské vesničky. Po finanční stránce to však podle vedoucí fundraisingu Jany Šagátové společnost nijak neovlivní.

„Dá se už nyní odhadovat, že letošní rok bude srovnatelný s loňským, což je vlastně dobrá zpráva. Loni byl pro neziskový sektor paradoxně dobrý rok, protože zdravotní a ekonomická krize vyvolala ve společnosti vlnu solidarity,“ říká Šagátová.

Přestože se SOS dětské vesničky obávaly poklesu darovaných financí, jejich obavy se nepotvrdily. „Dárci nám dosud na pomoc dětem darovali 30 milionů korun. Je to asi o 10 procent více než v roce 2019 a stejně jako v roce 2020,“ říká Šagátová.

Peníze putují na pomoc dětem, jimž hrozí odebrání od rodičů, dětem v krizových centrech a v pěstounské péči. „Za prosinec ovšem potřebujeme získat ještě dalších 9,5 milionů korun, abychom dokázali pokrýt letošní náklady na péči,“ říká Šagátová.

Už nyní je jasné, že celková výše darů bude podstatně vyšší než v předchozích letech, a to vlivem velké solidarity po tornádu na jižní Moravě.
Karolina Emanuelová, ředitelka komunikace a fundraisingu organizace ADRA

Mezitím organizace ADRA, která pomáhá lidem v nouzi v Česku i v zahraničí, má na účtu dary v hodnotě 112 milionů korun. „Ještě ale čekáme nárůst s vánoční štědrostí dárců, proto nyní na začátku prosince ještě čísla nelze úplně přesně porovnat s loňským rokem,“ říká Karolina Emanuelová, ředitelka komunikace a fundraisingu ADRA. Loni jim lidé darovali přes 51,2 milionu korun.

Zatím celkově přispělo 46 tisíc lidí, ale ADRA očekává další nárůst dárců v předvánočním období. „Už nyní je jasné, že celková výše darů bude podstatně vyšší než v předchozích letech, a to vlivem velké solidarity po tornádu na jižní Moravě,“ říká Emanuelová. Jen dary na pomoc postiženým tornádem, které v červnu zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko, přesáhly 70 milionů korun od 28 tisíc lidí.

Neziskový sektor se však letos potýkal i s problémy. Nejenže Centrum paraple opustil generální partner Kooperativa a nyní za něj hledají náhradu, ale čelí i potížím, které podle Vrzalové zasáhly celý neziskový sektor.

Lidé působící v pomáhajících profesích už jsou značně vyčerpaní, a to nejen pracovníci v přímé službě, ale i ostatní nezbytní spolupracující a koordinátoři, manažeři a ředitelé.
Jarmila Vrzalová, mluvčí Centra Paraple

„Problémy vychází z náročného období, které je umocněno probíhající pandemií. Lidé působící v pomáhajících profesích už jsou značně vyčerpaní, a to nejen pracovníci v přímé službě, ale i ostatní nezbytní spolupracující a koordinátoři, manažeři a ředitelé,“ říká mluvčí.

„To, společně s rostoucími cenami, které stoupají rychleji než platy v neziskovém sektoru, vnímáme jako obrovské riziko pro mnoho potřebných, kterým tyto organizace pomáhají,“ upozorňuje Vrzalová.

Pracovníci tak mohou i kvůli karanténám a nemocem chybět, což může mít dopad na oblasti, kde organizace působí. „Do této situace zasáhlo ještě zmiňované tornádo a narostl objem práce, vzhledem k rozsahu katastrofy a mimořádně intenzivnímu a dlouhodobému zapojení celé naší organizace v pomoci na jižní Moravě,“ říká Emanuelová.

Reklama

Doporučované