Hlavní obsah

CPI Property miliardáře Vítka prodala majetek za 700 milionů eur

Foto: Profimedia.cz

Radovan Vítek Vítek, který vlastní většinu v CPI Property Group, je jedním z českých dolarových miliardářů

Reklama

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG), nad kterou má kontrolu podnikatel Radovan Vítek, prodala majetek zhruba za 700 milionů eur (17,7 miliardy Kč).

Článek

Firma v tiskové zprávě uvedla, že současný prodej je součástí už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur (asi 25,2 miliardy Kč), aby snížila dluhovou zátěž.

Společnost upřesnila, že podepsala smlouvy o prodeji majetku, což jí po odečtení poplatků a splátek některých úvěrů zajistí čistý výtěžek zhruba 550 milionů eur (13,9 miliardy Kč).

Radovan Vítek

  • Majoritní vlastník realitní skupiny CPI Property Group. Na jaře vlastnil v CPI Property Group 87,8 procenta
  • Ta vlastní téměř 12 tisíc bytů v Česku, 44 hotelů v sedmi zemích a 14 procent veškeré plochy obchodních center v ČR.
  • Vyrostl na nepřátelském převzetí družstva Včela, dnes mezi jeho nejcennější majetek patří realitní portfolio v Berlíně.
  • V rodinném majetku zvelebuje závodiště ve Velké Chuchli.
  • Forbes jeho jmění odhadl v březnu na čtyři miliardy dolarů. Podle časopisu je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

„Pražský trh kancelářských nemovitostí nadále charakterizuje relativně nízká obsazenost, stabilní nájemné, silná poptávka zahraničních i domácích investorů a omezená výstavba. CPIPG v Praze vidí bohaté dlouhodobé příležitosti, nedávno však dostala dvě nabídky, které byly dostatečně atraktivní na to, abychom zvážili prodej,“ uvedla firma.

CPI Property se tak zbavuje například kancelářské budovy, kterou od ní kupuje Generali Česká pojišťovna. Budova nyní slouží jako centrála Generali v České republice. Ve třetím čtvrtletí se CPIPG také dohodla na prodeji budovy BB Centrum E, která slouží jako pražské sídlo společnosti ČEZ. Novým vlastníkem bude realitní fond z České republiky, jehož název CPIPG neuvádí.

Podnik také prodává nákupní centrum Géčko v Českých Budějovicích a dále nemovitosti v Německu, Maďarsku a v Itálii.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii.

Provozní zisk EBITDA firma loni zvýšila o 15,9 procenta na 338 milionů eur, tržby ale o 7,3 procenta klesly a dosáhly 623 milionů eur. Čistý příjem z obchodních činností stagnoval na 344 milionech eur.

Správní rada firmy v srpnu schválila plán prodeje majetku až za miliardu eur v průběhu příštích šesti až dvanácti měsíců. Výtěžek z prodeje chce použít na snížení dluhu a na zlepšení finančního profilu, aby byl podnik lépe připraven na další růst.

Reklama

Doporučované