Hlavní obsah

Den v byznysu: Hospody přišly o noční hosty. A právě ti na korunu nekoukají

Pusťte si pořad Den v byznysu. (Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 30. listopadu.

Článek

Tradiční výrobce obuvi Baťa loni zavíral pobočky a skončil ve ztrátě 127,6 milionu korun. Letos ale čeká obrat k jedné a půl miliardě a kladný výsledek hospodaření. Přesto, že se vlastně vše v jejich byznysu zdražuje, firma cenovky na svých výrobcích měnit nechce.

„Zdražovat nebudeme, nevíme, co by nám to přineslo. Růstu chceme dosáhnout spíš zaměřením se na on-line prodej našich výrobků. Máme připravené nové technologie, které spouštíme. E-shopový kanál byl v covidu důležitým zdrojem našich příjmů,“ vysvětluje finanční ředitel firmy Martin Horsák s tím, že prodeje přes e-shop se pohybují kolem 20 procent. Firma patřící vnukům někdejšího zakladatele firmy, Tomáše Bati, plánuje v oblasti e-commerce růst.

Noční zákaz sebral hospodám téměř pětinu tržeb

Od pátku platí nová plošná opatření, která se dotýkají i gastropodniků. Restaurace, kavárny a bary musí nově mezi desátou hodinou večer a pátou ráno zavřít. Souhra restrikcí tak restauracím způsobuje další propady tržeb. Návštěvnost v „zakázaném“ čase přitom podnikům zajišťuje podstatnou část tržeb, někdy až 30 procent.

Podle údajů společnosti Storyous, jejíž terminály část podniků využívá, tržby za poslední listopadový víkend spadly oproti předchozímu víkendu o 17,5 procenta. Gastropodnikům v důsledku opatření ubylo i návštěvníků – proti stejnému období jich měli o 17,7 procenta méně.

Drahý papír, logicky i drahé knížky

Čtenáři si příští rok připlatí. Zdražení se totiž nevyhne ani knižnímu trhu. Podle šéfa Albatros Media Václava Kadlece vyrostla cena u nově tištěných titulů až o 20 procent. Důvodem jsou stále dražší vstupy.

Vydavatelské domy nyní čelí situaci, kterou nepředpokládaly ani v nejhorších snech. Není papír, a knihy tak není na co tisknout. „Je to scénář, se kterým asi nikdo nepočítal. Když jsme se snažili předvídat dopady covidové pandemie, nedostatek papíru mezi nimi opravdu nebyl. Ale dnes je to realita. Zpožďují se dodávky z tiskárny, mám informace i od kolegů nakladatelů, že museli odložit vydání některých titulů, protože tiskárna nebyla schopná zajistit pro výrobu dostatek papíru. Bohužel. Taková je realita,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Kadlec.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované