Hlavní obsah

Den v byznysu: Když zdražují ti, co vyrábějí, zdražují bohužel i obchody

Pusťte si pořad Den v byznysu. (Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy)Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 16. prosince.

Článek

Ano, zdražuje úplně všechno

Ceny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců jsou důležité proto, že naznačují budoucí vývoj cen i pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání stouply v listopadu ceny průmyslových výrobců o 1,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily 0,6 procenta a stavební práce proti říjnu zdražily o 0,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky stagnovaly.

Sítě dostaly přes prsty

Ruský úřad Roskomnadzor, který má na starosti dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a masmédii, a do jehož kompetence spadá i cenzura, oznámil, že Twitter dostal pokutu deset milionů rublů (tři miliony Kč), Meta 13 milionů rublů (čtyři miliony Kč). Meta je mateřským podnikem sociální sítě Facebook.

Nejnovější pokuty jsou zatím poslední v řadě podobných sankcí, k nimž ruské soudy přistupují, když penalizují zahraniční technologické firmy, uvedla agentura Reuters.

Krásný, ale na nic

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované