Hlavní obsah

Den v byznysu: V Česku leží tuny zlata… u lidí, kteří myslí na zadní kolečka

Pusťte si pořad Den v byznysu. (Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy). (Video: Seznam Zprávy)Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 29. listopadu.

Článek

E-shop Rohlik.cz znovu naroste zhruba o 50 procent a plánované výsledky pokoří podle všeho o tři měsíce dříve. Vánoční špičky či covidových výpadků se jeho ředitel Olin Novák nebojí. „Vypadá to, že roční plán ke konci dubna pokoříme už v prosinci,“ řekl pro Seznam Zprávy. Podle něj za úspěchem stojí například to, že za poslední dva měsíce výrazně službu zrychlili, dostali se s rozvážkou na devadesát ze sto dvaceti minut od zadání do aplikace. Příští rok se chtějí dostat na hodinu.

Ten lákavý zlatý poklad jistoty

Investice do zlata láká stále více Čechů. Je to totiž jeden ze způsobů, jak své peníze uchránit před rostoucí inflací, která je – a pravděpodobně ještě nějaký čas bude – na vysoké úrovni.

Přestože Češi ve srovnání s ostatními vyspělými státy prozatím nepatří k největším fanouškům nákupu drahých kovů, majitelů zlata je mezi nimi dost. Jejich počty navíc v současné době rychle rostou. Vzhledem ke stále zvyšující se inflaci lze předpokládat, že počet Čechů nakupujících drahé kovy v příštím roce prudce stoupne.

Mezi investory v Česku mohlo být v minulém roce 15 až 20 tun zlata. V tomto roce se očekává nárůst minimálně o další dvě až čtyři tuny. Pokud převedeme aktuální cenu zlata, mohly by mít české domácnosti ve zlatě uložených až 35 miliard korun.

Akeso staví a zalíbilo se mu ve zdravotnictví

Holding Akeso podnikatele Sotiriose Zavalianise významně posiluje. „Letos se dostaneme na 4,5 mld. obratu,“ řekl majitel v rozhovoru pro SZ Byznys. Akeso roste a investuje i v pandemické krizi. „Dokončili jsme některé akvizice, dokoupili nové firmy. A investujeme dál. Stavíme Centrum duševní rehabilitace v Berouně, před dvěma měsíci jsme zahájili stavbu pandemické nemocnice v Hořovicích, máme nové operační sály, školku pro děti zaměstnanců,“ vyjmenovává úspěchy Sotirios Zavalianis, podnikatel s řeckými kořeny, který do tehdejšího Československa přijel na studia v roce 1984.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované