Hlavní obsah

Den v byznysu: Všechny patrně čeká dárek pod stromeček – vyšší sazby

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 10. září.

Článek

Inflace překonala hranici šesti procent

Ceny v Česku rostou rychleji a rychleji. Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008.

Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Ceny aut rostly o téměř sedm a půl procenta a pohonné hmoty o téměř třetinu. Více platili lidé i za bydlení. Cena nájemného z bytu se zvýšila o necelá čtyři procenta, výrobky pro údržbu a opravy bytu zdražily o desetinu a vodné a stočné o víc než pět procent.

Sazby dál porostou, upozorňuje Rusnok

Růst úrokových sazeb České národní banky bude pokračovat. Sazby totiž ještě nejsou na své neutrální úrovni, která je kolem tří procent. Na dnešní konferenci Barometr českého průmyslu to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Základní úroková sazba je nyní 2,75 procenta.

Český autoland přišel o víc než čtvrt bilionu

Globální nedostatek čipů a výpadky v dodávkách těžce postihují automobilky, ale také subdodavatelské firmy. Podle sdružení automobilového průmyslu ztratil celý český autoland letos na tržbách až 280 miliard. V posledních letech převyšoval souhrnný obrat celé automobilové branže v Česku bilion korun.

Robot, který má předčit i legendárního Spota

Vybavit robota koly namísto chodidel by podle některých odborníků znamenalo pro stroje mnoho výhod. Dosud se o vyšší efektivitě po takové změně jen dohadovali, ve Švýcarsku teď ale takového robota opravdu vyrobili. Věří, že ve výkonu překoná jak třeba Spota od Boston Dynamics, tak chystaného Teslabota od Elona Muska.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované