Hlavní obsah

Dluhopisových bankrotů přibývá. Skončí každý desátý emitent

Foto: Shutterstock/Seznam Zprávy

Lidé se při investicích nechají často nalákat vysokým úrokem. V nejednom případě má ale taková investice háček. (Ilustrační foto)

Reklama

Každý desátý vydavatel firemních dluhopisů skončí v insolvenci. Za loňský rok převýšil počet dluhopisových bankrotů dvě desítky. Dolování peněz z toxických kauz je pak pro věřitele často komplikované.

Článek

Lidé hledající zhodnocení peněz prostřednictvím investic do firemních dluhopisů čím dál častěji řeší, aby ze své investice nakonec uviděli aspoň něco. V Česku totiž přibývá případů, kdy firma vydá obligace, ale následně zkrachuje.

Za minulý rok skončilo v insolvenci 22 emitentů, takže v úpadku končí zhruba každý desátý emitent. Vyplývá to z nové analýzy forenzní agentury Surveilligence.

„Při nezvládnutém podnikání jsou často emise tou poslední ranou z milosti pro nevýkonnou firmu. Emise korporátních dluhopisů, a to zejména podlimitní, patří mezi velmi rizikové investice,“ komentoval šéf Surveilligence Ján Lalka. Jako podlimitní se označuje emise dluhopisů do 25 milionů korun. Vydávání bondů je v této kategorii jednodušší.

Pro emitenta jsou podle odborníka dluhopisy často poslední možností, jak získat finanční prostředky na rozvoj podnikání. Proto je ochoten za ně slíbit vysoký úrok.

„Tento úrokový náklad je však s dalšími náklady na emisi tak vysokou zátěží pro emitenty, že místo toho, aby sloužily pro jeho rozvoj podnikání, tak spíše urychlí jeho zánik,“ doplnil Lalka ze Surveilligence.

Kromě nezvládnutého podnikání mají však některé dluhopisové emise od začátku ještě temnější pozadí. „Vzhledem k naivitě, nezkušenosti a častokrát hlouposti části investorů se některé emise staly zlatými doly pro protřelé podvodníky. Ti v tomto velmi slabě regulovaném prostředí emisí a jejich prodejů našli v minulých letech mnoho příležitostí, jak na základě podvodu lehce nabýt stovky milionů až miliardy z kapes nezkušených amatérských investorů,“ uvedl specialista na hospodářskou kriminalitu ze Surveilligence.

Největším dluhopisovým bankrotem loňského roku se stal pád firem ze skupiny Helske. Jen z vydaných obligací dluží kolem 909 milionů korun. Firma investory lákala na výrobu inovativních stavebních materiálů a výstavbu domů pro seniory.

Statistikami padlých emitentů za minulý rok rovněž zamávaly dozvuky kauzy zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments a s ní propojených firem. Celkem šest zbankrotovaných emitentů z loňských dvaadvaceti má napojení na tento případ. Původně patřily do skupiny investora Pavola Krúpy. Ten sice v roce 2018 ze skupiny Arca Capital odešel, ale finanční vazby mezi jeho novým holdingem a Arcou přetrvaly.

O dva významné přírůstky v evidenci úpadců se postaral také případ firem z bývalé finanční skupiny Fair Credit.

V součtu vydali padlí emitenti dluhopisy za několik miliard korun. Kolik z této sumy se dostane zpátky k věřitelům, je nejisté a závisí to na několika proměnných.

Největší dluhopisové krachy roku 2022:

EmitentObjem vydaných dluhopisů (v mil. Kč
Helske Sustained HPC 909
Concord Financial Holding 300
Fair Credit International (nyní pod názvem Cepo Green3)300
OH Investments Holding (dříve Ondrášovka Holding)250
Incore Investment160
Zdroj: Surveilligence

„Ze současných insolvenčních řízení emitentů dluhopisů lze dovodit, že pro věřitele je důležitá rychlost prohlášení úpadku. Vliv může mít i skutečnost, jestli došlo k policejnímu zajištění majetku i existence ručitelského prohlášení majitele emitenta nebo osob v orgánech,“ uvedl advokát Bystrík Bugan z kanceláře Bugan Legal.

Ani letošní rok nezačal na trhu podnikových dluhopisů klidně. Redakce SZ Byznys již informovala o případu firem ze skupiny Premiot Group. V současnosti mají problémy s vyplacením jistiny u části svých dluhopisů. Společnost však věřitelům slibuje, že situaci vyřeší po dotažení obchodních transakcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované