Hlavní obsah

Do pěti let má na Moravě vzniknout nezvyklé město. Postavené z „kostek“

Stanislav Martinec popisuje další plány jeho firmy Koma Modular. Modulární město ve Vizovicích, školy, operační sály.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stanislav Martinec chce do pěti let postavit ve Vizovicích vedle své firmy Koma Modular první modulární město. Vizionář z Vizovic, jak se mu přezdívá, nechal do urbanistické studie exkluzivně nahlédnout byznysovou redakci SZ.

Článek

Přistavět dva tři moduly a vytvořit mateřskou školu, když je baby boom. Zase kostky rozebrat, jakmile se dětí rodí méně. Složit a přemístit jinam. Nebo je na stejném místě přebudovat na byty pro mladé či koleje pro studenty. To je podstata tzv. modularity. V té majitel vizovické firmy, která obyvatelné kostky (moduly) vyrábí, vidí obrovskou budoucnost.

Neplýtváme, nestavíme brownfieldy, nestavíme kanceláře, které jsou prázdné.
Stanislav Martinec, majitel Komy Modular.

„Jsou to principy cirkulární ekonomiky (tj. snažící se o co nejdelší životnost a využití materiálů a odpadů apod. – pozn. red.) a udržitelnosti. Neplýtváme, nestavíme brownfieldy, nestavíme kanceláře, které jsou prázdné. Stále používáme stejný prvek, to znamená modul, a ten můžeme různě kombinovat,“ vysvětluje muž, který je velkým obdivovatelem Tomáše Bati a ve svém podnikání se snaží řídit jeho principy.

Vizovice, modulární město

Před pár dny položili v Senegalu první modul prvního z plánovaných letišť. Jde o největší českou byznysovou stopu za poslední půlstoletí.

Největším a dlouhodobým snem Stanislava Martince je však postavit modulární město. Do pěti let. Vznikne vedle sídla jeho vizovické firmy přibližně na dvou hektarech.

„Ten pozemek je náš. Jsem hrozně rád, že i z města máme příslib, že nám vyjdou vstříc při změnách územních plánů,“ vypráví vývozce modulárních systémů do řady zemí pro SZ Byznys.

My chceme nejdřív zkultivovat přírodu a do ní jako stromy sázet moduly.
Stanislav Martinec, majitel Komy Modular.

„Je to úplně jiný způsob stavění, protože my chceme nejdřív zkultivovat přírodu a do ní jako stromy sázet moduly. Jeřábem, nebo jednou možná budou létat drony, které tam moduly zasadí. Nechceme základy, budeme to dávat na zavrtávané šrouby,“ popisuje detaily „vizionář z Vizovic“.

Koma Modular

Je český výrobce staveb z prefabrikovaných modulů.

Sídlí ve Vizovicích a vznikla v roce 1992.

Obrat 2021: 860 milionů korun.

Počet zaměstnanců: 260.

Vyváží do Evropy, Asie i Ameriky.

Její pobočka KOMA Space, která sídlí v Rakousku, se zaměřuje na tvorbu dočasného obydlí pro krizové oblasti postižené katastrofami a válečnými konflikty.

Na výstavě EXPO v roce 2015 v Miláně obdržela bronzovou medaili za architekturu.

Urbanistická studie, jejíž část mají Seznam Zprávy exkluzivně k dispozici, počítá ve vizovickém údolí s bytovým domem, mateřskou školou, galerií či školicím centrem. Součástí plánů jsou také lázně nebo vertikální farma.

Foto: Koma Modular, Seznam Zprávy

Plán Komy Modular, jak má vypadat modulární město. Ve Vizovicích ho chtějí postavit do pěti let.

„Já si myslím, že u měst jednou budou stát velké vertikální farmy. Jeden modul bude na mrkev, druhý na salát a třetí třeba na okurky a vy místo do regálu si budete chodit do modulu trhat tyto produkty a nebudeme třeba tolik zatěžovat krajinu.

Investici do celého projektu zatím spočítanou nemá, prvotní odhad mluví o částce 200 milionů.

Budoucnost je v pronajímání modulů

Jednou z dalších možností využití jsou podle podnikatele nemocnice. Operační sály, které by mohly pomoci v době, kdy se plánované operace v běžných nemocnicích odkládají kvůli covidu.

„Myslím si, že by to bylo řešení pro tuto dobu, kdy se neoperuje. Pronajímali bychom operační sály, které musí být blokovány pro momentální situaci. Jsme patrioti. V Česku máme hodně příležitostí a momentálně nejvíc svítí zdravotnictví,“ říká šéf vizovické firmy.

Před rokem za tři měsíce postavili ze 77 modulů ortopedické oddělení v Karvinské hornické nemocnici. Jednají o mnoha dalších příležitostech v osmi nemocnicích. V Praze, Nymburku, ale také na Slovensku, kam mají z Vizovic blízko – v Martině či Bratislavě.

Velkou budoucnost dává i modulárním restauracím. A fabrikám na zkoušku.

„Je to náš další velký plán. Vyzkoušíte si fabriku, když chcete podnikat. My vám to půjčíme, včetně technologie, vy si to odzkoušíte a teprve potom si postavíte tu velkou. A tu naši modulární nám zase vrátíte,“ popisuje další plány pro SZ Byznys.

+2

Stejně tak je podle něj perspektivní nájemní bydlení v modulech. „Chtěli bychom zkratovat ten dlouhý řetězec, že vy si to bydlení u nějaké firmy objednáte, někdo to postaví, je u toho generální dodavatel, mnoho subdodavatelů, realitní kancelář, developer. Nakonec zaplatíte sto tisíc za metr čtvereční za byt. Jsme schopni být daleko konkurenceschopnější na trhu i při růstu cen materiálu,“ říká Martinec, i když přiznává, že modularita v žádném případě není levná.

„Také Elon Musk bydlí v modulech. No a na Marsu se asi nebude stavět z cihel, ale z modulů. Mrzí mě, že jsem mu nenapsal a ty moduly mu dodal někdo jiný,“ usmívá se.

Zažil slušovický zázrak

Stanislav Martinec začínal před desítkami let ve Slušovicích u podnikatele Františka Čuby. Jenže tehdejšího předsedu JZD na jedné veřejné schůzi kritizoval před ostatními zaměstnanci a Čuba, strůjce tak zvaného slušovického zázraku, ho za trest poslal právě do Vizovic.

„Tehdy mi řekl: Počkej, jednou budeš mít svou vlastní firmu a proti tomuto budeš postupovat velmi tvrdě. Měl pravdu, tohle se nedělá,“ dává po letech za pravdu svému tehdejšímu šéfovi, který se v roce 2013 stal poradcem prezidenta republiky pro oblast zemědělství a hospodářství a o rok později senátorem.

Čuba ho poslal stavět maringotky. Zakladatel Komy Modular tuhle práci nejdřív nenáviděl, teď je jeho láskou, jak přiznává.

„Hrozně mi pomohl, protože já jsem se najednou dostal k unimobuňkám, od nich ke kontejnerům a od kontejnerů k modulům a teď tady z nich můžu plánovat celá města,“ směje se podnikatel.

Reklama

Doporučované