Hlavní obsah

Dobrá zpráva. „Recesi se asi vyhneme,“ říká Dlouhý

Jak zvládnou české firmy další těžký rok? Rozhovor s Vladimírem Dlouhým, prezidentem Hospodářské komory. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nijak hlubokou, ale přesto recesi věští Česku pro letošek renomované instituce. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého se nakonec můžeme poklesu ekonomiky vyhnout.

Článek

Tuzemská ekonomika růst podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého nebude, čeká ji stagnace. Recesi se ale nejspíš vyhne. „Hospodářská komora stále drží v predikci nulu, možná ta recese v celoročním úhrnu nemusí být,“ predikuje v rozhovoru pro SZ Byznys Vladimír Dlouhý.

Pozitivních signálů pro ekonomiku podle něj v posledních dnech přibývá. „Když čtu poslední čísla pro Evropu, když vidím politiku Evropské centrální banky a německá čísla, která se v minulém týdnu překvapivě zlepšila v oblasti průmyslové výroby, není to žádná katastrofa,“ vypočítává Dlouhý. ECB ve čtvrtek ujistila, že nepřestane s utahováním sazeb.

I kancléř Německa, nejsilnější ekonomiky v EU, Olaf Scholz čerstvě prohlásil, že Německo do recese nespadne. Ekonomové z renomované banky Goldman Sachs jsou ještě optimističtější, už v prvním kvartálu podle nich ekonomika slabě poskočí o 0,1 procenta.

Přesto bude rok 2023 pro firmy složitý, ne-li těžší než rok 2022. Dražší úvěry kvůli vysokým sazbám centrální banky. Drahé vstupy. A obavy z nadcházející zimy, kdy už se Evropa plně odřízne od ruského plynu. „Počkejme si, z jakých zdrojů bude Evropa schopná naplnit zásobníky. To určí ceny energií. A jak budou fungovat různé stropy,“ říká Dlouhý.

Bylo by lepší inflační cíl zakotvit kolem 3 %, může to formovat inflační očekávání.
Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Podle prezidenta Hospodářské komory ale české firmy i letošek zvládnou. „Jednotlivé případy ne třeba bankrotů, ale přesunů nebo omezení výroby, ale jinde zase nabírání lidí tady budou. Nemá cenu si malovat vzdušné zámky,“ říká zástupce firem v narážce na příběhy společností Botas, která končí výrobu tenisek v závodu ve Skutči, anebo Draslovka, která část produkce přesunula do Spojených států.

„Vím o dalších, ale nebudu je tady jmenovat. Z přehršle dotací a předhánění se, kdo víc pomůže svým firmám, nejsem šťastný. Znamená to, že některé firmy budou zvedat kotvy,“ předpovídá Vladimír Dlouhý.

Tento rok bude dál formovat vysoká inflace. Zatímco guvernér Aleš Michl s viceguvernérkou Evou Zamrazilovou věří, že koncem letoška už bude inflace v normálu, tak optimistický Dlouhý není. „Myslím, že 3 % to na konci roku nebudou, ale mohu se mýlit. Uvidíme v polovině roku.“

Stlačit inflaci zpět k dvouprocentnímu inflačnímu cíli je hlavním posláním České národní banky. Už dva roky se ale cíl nedaří plnit. Podle ekonoma Dlouhého je na místě inflační cíl zvýšit. 

Tuzemská ekonomika by tak podle něj lépe čelila hrozbě setrvalé vyšší inflace. „Bylo by lepší inflační cíl zakotvit kolem 3 %, může to formovat inflační očekávání. Když zůstaneme  na 2 %, tak do vyšší setrvalé inflace můžeme spadnout snáz, než když budeme na 3 %,“ uvedl pro SZ Byznys.

Podle Dlouhého by rada ČNB měla lépe tlumit inflační očekávání v Česku. „Pan Michl (Aleš Michl, guvernér ČNB, pozn. red.) by měl vydávat konzistentní a jasné zprávy. Říkat, že inflace tu letos bude, budeme dělat, co budeme moci, aby se snižovala, budeme udržovat sazby takhle vysoké a když bude potřeba, budeme intervenovat. Já mám pocit, že rada ČNB vydává někdy protichůdné signály,“ myslí si Dlouhý.

Reklama

Doporučované