Hlavní obsah

Dodavatel energií píše lidem: Ukončete s námi smlouvu, běžte k ČEZ

Foto: Shutterstock.com/Vova Shevchuk

Čím dál víc dodavatelů energií zdražuje své produkty. Ilustrační foto.

Reklama

Ceny energií jdou raketově nahoru, a někteří dodavatelé tak nejsou schopni růst svých ceníků držet na uzdě. Společnost Moravská plynárenská proto v prosinci navrhla svým klientům ukončení smlouvy.

Článek

Moravská plynárenská už nedokáže svým odběratelům elektřiny a plynu zajistit dodávky v jiném než spotovém tarifu – tedy podle cen na burze. Proto jim sama doporučuje, aby bez sankce přešli k jinému dodavateli.

„Přestože jsme pevně věřili, že se nám současnou nepříznivou situaci na energetickém trhu podaří překonat bez nutnosti dalšího zdražení, ceny energií se bohužel stále zvyšují a stav na energetickém trhu se dále zhoršuje,“ uvádí dodavatel v dopise, který rozeslal na konci roku 2021 svým zákazníkům.

Bohužel nelze předpokládat, že se nynější vývoj nárůstů cen zastaví a jedinou možnou variantou je změna vaší produktové řady na tzv. SPOT (neboli Burzovní produkty).
Moravská plynárenská

Elektřina se pro letošní zimu podle něj obchoduje za 12 000 korun za MWh a plyn za 6 000 korun za MWh, což je také důvodem, proč nejeden dodavatel energií zdražuje své produkty.

„Bohužel nelze předpokládat, že se nynější vývoj nárůstů cen zastaví a jedinou možnou variantou je změna vaší produktové řady na tzv. SPOT (neboli Burzovní produkty). (…) SPOT produkty a všechny podobné produkty, jejichž cena se odvíjí od velkoobchodních cen, jsou pro vás dle našeho názoru extrémně nevýhodné,“ upozorňuje Moravská plynárenská.

Společnost, která zajišťuje dodávky elektřiny a plynu pro více než 3 000 odběrných míst, se svým zákazníkům v dopise za komplikace omluvila. „Jako malý rodinný dodavatel bez možnosti současný vývoj ovlivnit ale bohužel nemáme jinou volbu,“ vysvětlila.

Kvůli rostoucím cenám zákazníky převáděla na tarif navázaný na vývoj na burze i skupina alternativních dodavatelů Bohemia Energy, protože odběratelům nemohla garantovat zasmluvněné nízké ceny. V polovině října však musela ukončit činnost. Na spotový tarif své zákazníky převáděl i dodavatel Armex Energy, který stále dodává energie na zhruba 23 tisíc odběrných míst.

Jak ale uvedla Moravská plynárenská, nechce své zákazníky vystavovat extrémně vysokým cenám, které v blízké době zřejmě neklesnou. Proto jim nabídla alternativu v podobě bezplatného přechodu k novému dodavateli.

„Pro co největší usnadnění této nelehké situace vám nabízíme zjednodušenou variantu přechodu ke společnosti ČEZ prodej s. r. o. a to k 01. 02. 2022,“ stojí v dopise.

„Samozřejmě se o jakékoliv zákazníky, kteří k nám chtějí přejít, postaráme a nabídneme jim naše produkty. Žádnou smlouvu s Moravskou plynárenskou však ČEZ Prodej uzavřenu nemá,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

Pokud se zákazník do února nerozhodne pro změnu dodavatele, bude dále odebírat energie od Moravské plynárenské, ovšem za extrémně vysoké ceny, které jim nabízí tarif vázaný na burzu. Kvůli stále rostoucím cenám a těžké předvídatelnosti energetického trhu odborníci tento typ produktu nedoporučují.

Kvůli vysokým cenám energií v loňském roce končilo činnost několik tuzemských dodavatelů a letos situace pokračuje – dodávat přestaly společnosti Lumius a Czech Energy. V roce 2021 dodávky ukončila skupina Bohemia Energy, dále společnosti Kolibřík energie, A-PLUS Energie, Ray Energy, Microenergy, Energie pro Tebe, Český Energetický Dodavatel, Františkovy energie a Svinos.

Reklama

Doporučované