Hlavní obsah

Drahá elektřina převrátila lidem život naruby. Firmy je převelely na noční

Slévárna je energeticky velmi náročná. Za energie teď firma platí o šest milionů měsíčně víc než dříve.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

České firmy dnes a před dvěma lety? Totální rozdíl. Nedostupné a drahé jsou suroviny, plánování je výrazně složitější a drahé energie je nutí obrátit pracovní režim.

Článek

Za poslední dva roky se život v českých firmách podstatně změnil. Pandemie covid-19, nárůsty cen materiálů, energií a teď i válka na Ukrajině naprosto převrátily zažité návyky a fungování. A to doslova.

Například rodinná strojírenská firma Beneš a Lát kvůli vysokým cenám energií převrátila pracovní režim a více směn směřuje na noc, kdy je levnější proud.

„Tím, že vyhodnocení spotřeby energií u nás probíhá na hodinové bázi a je nám tedy fakturováno dle spotřeby každé hodiny, dopracovali jsme se k tomu, že nám jako rozumný model vychází pozměnit směnnost tak, abychom více využívali noční směny. Energie v nočních hodinách je levnější. Je jí přebytek,“ vysvětluje místopředseda představenstva společnosti Jan Lát.

Upozorňuje, že i když firma v takovém režimu musí počítat s příplatky za noční směny, pracovní prostředí a podobně, stále se jí to v kontextu toho obrovského zdražení cen energií vyplatí.

Jen pro představu, ještě v březnu loňského roku platili za energie zhruba 2,5 milionu korun měsíčně. Letos v březnu už byla částka vyšší než 8,5 milionu korun.

730 stupňů

Společně procházíme jedním z výrobních závodů společnosti, slévárnou hliníku v Poříčanech. Vysokou energetickou náročnost závodu demonstrují slévárenské pece, kde se při teplotě 730 stupňů Celsia taví hliníkové ingoty na tekutý kov. Ten je následně rozvážen k jednotlivým pracovištím na slévárně, kde se z nich vyrábějí odlitky na další zpracování.

I cena hliníkových ingotů je teď zcela jinde než před pár lety. Zatímco ještě nedávno vyšla jedna tuna na 1500 až 1800 eur, dnes je to 4 500 eur. Výrazně se navíc zhoršily termíny dodání. Zatímco dřív měla firma zásoby do dvou týdnů od objednání, dnes trvá dodávka i několik měsíců.

„Musíme rozšiřovat portfolio dodavatelů a zvětšovat okruh, odkud odebíráme, vypráví Jan Lát ve skladu slitin. Palety stříbrných ingotů jsou vyrovnány po celé jedné straně dlouhé chodby. Firma teď zásoby má. Jenomže neví, zda je vlastně bude potřebovat. „Zkracují se nám potvrzené, garantované odběry na straně zákazníků, ale my jsme nuceni objednávat zásoby dále dopředu, abychom měli výrobu zajištěnou,“ vysvětluje Lát.

Společnosti se však navýšení cen komodit i cen energií poměrně daří promítnout do cen koncových výrobků.

„Se zákazníky máme sjednané smlouvy indexace cen pro komodity. Znamená to, že jestliže roste cena vstupního materiálu, je to přímo promítáno do naší ceny. Už v srpnu loňského roku, kdy jsme viděli i ty energetické nárůsty, mimo běžné výkyvy na trhu, začali jsme se zákazníky projednávat, jakým způsobem to promítnout do cen. Postavili jsme model indexace cen výrobků v návaznosti na vývoj cen energií na trhu,“ dodává Lát.

První plošné zvýšení platů

Firma má zhruba 400 zaměstnanců. Už v uplynulém roce se jí poměrně výrazně zvýšily náklady na mzdy – dosud se však nikdy nepřidávalo plošně. I to se teď poprvé změní.

„Vždycky jsme pracovali se mzdovou hladinou tak, že kdo rostl ve své profesi, rostl i ve svém mzdovém zařazení. To je krédo, které platilo za celou dobu naší existence. Situace, která je dnes na trhu práce a v možnostech zaměstnanců, nás však poprvé nutí posunout plošně nejnižší příjmové třídy výš tak, abychom se pokusili zaměstnancům kompenzovat zvýšené náklady na žití,“ vysvětluje Lát.

To, že dnes zaměstnancům zdražuje úplně všechno, totiž dokazuje i firemní kantýna. I cena obědů tu vyskočila o osm procent a nejspíš to není konečné zdražení.

Reklama

Doporučované